Kickstarta din karriär inför det nya året

Med stormsteg närmar vi oss ett nytt år som förhoppningsvis kommer bjuda på både nya möjligheter och utmaningar. Hur kan du maximera din karriärutveckling under nästa år? Vi har framtidsspanat på vilka egenskaper som vi tror kan hjälpa dig att nå framgång!

Festartiklar, rosa bakverk och tomtebloss mot blå bakgrund, Amendo

Multiplicera dina kunskapsområden

Allt mer omkring oss blir multifunktionellt – nya funktioner adderas till gamla användningsområden och vi vill kunna göra allt med så få medel som möjligt. På samma sätt behöver du bli en multifunktion av dig själv. Att snabbt kunna bygga på med ny kompetens, information och skapa nya lösningar kommer bli en av dina största konkurrensfördelar. Tillåt dig själv att vara vetgirig, hitta kreativa metoder för att lära dig nya saker och byt ut alla jag-vet-inte till jag-vet-snart.

Digitalisera dig

Suck, ett ord till om digitalisering och du låser in dig i en källare långt bort från uppkoppling och VR-afterworks. Men även om digitalisering är 2016 mest urvattnade ord kan vi inte blunda för dess betydelse. Digitaliseringen och sociala nätverk förändrar arbetsmetoder, rekryteringsprocesser, kundrelationer och konsumentbeteende. Oavsett om ditt mål inför nästa år är att byta jobb, ta din organisation till nya höjder eller utöka ditt ansvarsområde behöver du förstå och se möjligheter i den digitala utvecklingen – såväl för dig själv som för din organisation.

Vässa din beslutsförmåga

I ett arbetsklimat med allt högre förändringstakt, snabbare beslut och kortare betänketid finns mindre utrymme för utdragna diskussioner. Oavsett om du driver ett projekt, ska löneförhandla eller rekrytera en ny medarbetare behöver du vara snabb, tydlig och självsäker i dina beslut. Velighet och långsam återkoppling hör inte hemma 2017.

Omfamna gigekonomin

Den nya gigekonomin som innebär fler projektanställningar, konsultuppdrag och frilans tågar in med full kraft på den svenska arbetsmarknaden. Både företag och medarbetare väljer i allt större utsträckning självständiga och flexibla arbetsformer. Även om du själv inte giggar behöver du anpassa dig till omvärlden. Nya tillfälliga kollegor, oprövade arbetsmetoder och processer, flexibla arbetsplatser och ledarskapsreformer blir vardag. Är du en person som får febersymptom av ordet förändring? Ingen fara, det går att träna upp. Genom att tänka positiva tankar vid morgonkaffet och öva på att skifta fokus ett par gånger om dagen hjälper du hjärnan att uppskatta förändring.

What´s your story

Precis som företag fokuserar allt mer på att lyssna in sina kunder istället för att skrika ut sitt eget budskap har även du mycket att vinna på en liknande strategi. Att synas och höras mest är en förlegad metod för att få din vilja igenom. Försök istället att lyssna in vad andra har att säga, var intresserad och ge personer runt omkring dig utrymme att berätta om sina idéer och erfarenheter. Inte nog med att du blir en omtyckt kollega, chef eller jobbsökare – du får dessutom massor av information som du vid tillfälle kan använda till din fördel.