Work-life balance: 7 steg för ett mer hållbart arbetsliv

I en flexibel och högpresterande arbetsvardag tenderar gränsen mellan yrkesliv och privatliv att suddas ut. Vad innebär work-life balance och hur uppnår du det? Här betonar vi vikten av ett hållbart arbetsliv och ger dig våra bästa tips för hur du finner balans mellan jobb och fritid.

våg_balans_guld_strjärna

Work-life balance – vad är det?

Att skapa en balans mellan yrkesliv och privatliv kan låta enkelt i teorin. Men att få vardagens samtliga delar att gå ihop som en välfungerande och sund helhet är ofta lättare sagt än gjort. Därav har work-life balance blivit ett omtalat ämne på svenska arbetsplatser. Work-life balance handlar om att du genom prioritering och acceptans ska ge dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta din balans mellan arbetsliv och privatliv. Detta möjliggör i sin tur en hållbar arbetsvardag där du har energi till livets alla delar – inte enbart de professionella. 

Skapa tid för din egen hälsa

Work-life balance är nyckeln till en hälsosam arbetsmiljö, goda prestationer och hållbarhet i arbetslivet. Erica Gjälby, Head of Business Management and Customer Success på Amendo, försöker vara en förebild när det kommer till hälsa och välmående på Amendo samt låter hennes ledarskap genomsyras av work-life balance. 

– Tid dyker inte bara upp från ingenstans! Du måste skapa dig tid för din hälsa, träning, egentid och andra saker som får dig att må bra på såväl in- som utsidan. Tiden finns där, det handlar bara om att prioritera och planera för att uppnå en balanserad arbetsvardag, betonar Erica Gjälby.

Sudda inte ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv!

Att hemmet, soffan, sommarstugan eller långpromenaden utgör en del av din arbetsplats är idag inte ovanligt. I det ”nya normala” och en flexibel arbetsvardag med distansarbete tenderar dock jobbet att göra intrång på din privata sfär. I Unionens rapport (Unionen, 2022) uppger 7 av 10 att de är mer tillgängliga för jobbet vid distansarbete och en flexibel arbetssituation till följd av arbetsgivarens förväntningar eller egna intiativ. Vidare upplever 6 av 10 av framtidens kompetens (respondenter i åldern 18-30 år) gränserna mellan arbete och fritid som otydliga. Unionen betraktar detta som en oroväckande utveckling och betonar att vi alla behöver återhämtning – inte bara för att uppnå en hållbar arbetsvardag utan också för att kunna göra ett bra jobb.

 

work_life_balance_ord_rosa_bakgrund

7 tips för att uppnå work-life balance och en hållbar arbetsvardag:

  • Släpp perfektionismen: Det finns ingen ”perfekt” balans mellan jobb och fritid. Det finns alltid dagar då jobbet behöver komma först och stunder när privatlivet måste vara prio. Livet inte alltid (eller kanske aldrig) perfekt – så var realistisk med din tid.
  • Budgetera din energi: Försök göra en budget av din energi. Analysera vad du bör lägga mest krut på i din arbetsdag och identifiera faktorer som endast är stressande energislukare.
  • Prioritera ditt välmående: Fysisk, mental och emotionell hälsa bör alltid vara prio i ditt liv. Hoppa inte över promenaden, kompis-middagen mitt i veckan eller andra saker som får dig att må bra med anledning av att du bara ”måste” jobba lite till.
  • Lär dig säga nej: Ha alltid din egen prioriteringslista i bakhuvudet och våga säga nej till dina lägre prioriteringar. På så sätt frigör du mer tid och energi till det du upplever som viktigast i ditt liv, här och nu.
  • Fokusträna din hjärna: I försök att maximera dygnets alla timmar är det viktigt att du tränar upp din hjärna till att rikta fokus åt det viktiga. Du bör även försöka lära dig att släppa distraktioner i ditt liv som stör ditt fokus. 
  • Återhämta som en elitidrottare: Återhämtning är naturligt i en elitidrottares vardag, medan yrkesarbetande tenderar att prioritera bort sitt behov av vila vid hög arbetsbelastning. Säkerställ att ditt arbetsschema inkluderar en hållbar nivå av ansträngning och återhämtning.
  • Koppla av genom att koppla bort: Ett gott råd är att stänga av din mobils ljud och notiser när du kommer hem från jobbet. Genom att koppla bort mail och telefon kan din hjärna slappna av utanför jobbet, samtidigt som du blir mer närvarande när du umgås med familj och vänner.