Så skriver du ett bra CV

Att skriva sitt CV kan kännas lika svårt varje gång det ska uppdateras. Vad ska man egentligen ta med och hur ska det utformas? Våra rekryterare som går igenom CV:n dagligen ger här sina experttips kring CV-skrivandet.

Skriv lättöverskådligt och tydligt

Tänk på att alltid skriva det viktigaste först och håll dig bara till sådant som är relevant för tjänsten du söker. Skriv en kort sammanfattning intill varje tjänst du haft så vi får en bild av vad den inneburit. Blanda inte olika teckensnitt och färger, utan försök hålla CV:t luftigt, lättläst och tydligt.

Lyft fram specialkunskaper

Kan du prata finska, har ett intresse eller kunskaper i ett speciellt program som kan knytas till tjänsten du söker? Skriv det i ditt CV. Det kan vara sådana egenskaper som gör att du blir extra intressant. Kom ihåg att vi bara vet det du berättar för oss!

Kontrollera fakta och stavning, en gång till

Korrläs hellre en gång för mycket än för lite. Stav- och slarvfel ser illa ut. Se också till att all fakta stämmer i din ansökan. Det är inte ovanligt att vi tar emot ansökningar med fel titlar, namn och liknande. Det är lätt hänt när man söker flera jobb, men det ser oseriöst ut för den som läser.

Låt ditt CV vara ett CV

Baka inte ihop ditt CV med det personliga brevet, CV:t ska alltid vara ett eget dokument. Om du vill bifoga ett personligt brev ska även detta vara ett fristående dokument.

Välj en bild som passar

Om du väljer att använda en bild i ditt CV, se till att det är en bild som känns lämplig i sammanhanget och som vi ska kunna visa upp för arbetsgivaren. Är du osäker – strunta i bilden. Det är dina kunskaper som intresserar oss, inte hur du ser ut.

Vänta med referenser

Referenser behöver du inte uppge förrän du varit på intervju och blir tillfrågad. Se då till att du har förvarnat dina referenter så de vet vad det handlar om när vi kontaktar dem, det är tacksamt för både referenspersonen och för oss som ringer dem.

Har du några funderingar kring vilka handlingar vi vill ha från dig eller något annat kring tjänsten du vill söka kan du alltid vända dig till kontaktpersonen som ansvarar för den aktuella tjänsten.

Lycka till med skrivandet!