Jobbsökarguiden – så skriver du ett bra CV

Att skriva ett CV kan kännas lika svårt varje gång det ska uppdateras! Vad ska man egentligen ta med och hur ska det utformas? Våra rekryterare som går igenom CV:n dagligen ger här sina experttips kring CV-skrivandet och delar med sig av en mall på ett bra CV som du kan ladda ner - direkt till din dator!

Monstera, kaffekopp och telefon mot vit bakgrund

Vad är ett CV? CV står för Curriculum Vitae och är en förteckning som används för att arbetsgivaren ska få en så enkel och lättöverskådlig bild av dig som möjligt. I ditt CV ska det tydligt framgå vad du har studerat och vad du har för examen, men även vad du har för arbetslivserfarenheter. I ditt CV är det också bra att ta med kompetenser som kan vara meriterande för tjänsten du söker – sådan information är nämligen bra för arbetsgivaren att känna till. Nedan följer ytterligare tips som kan vara bra att ta med dig nästa gång du ska skriva ett CV.

Skriv lättöverskådligt och tydligt

Ditt CV är absolut det viktigaste i din jobbansökan. Därför är det viktigt att ditt CV är tydligt, luftigt och enkelt att läsa. Att använda ett och samma typsnitt och enhetliga färger är a och o för ett lättläst CV. Viktigt att tänka på är även att det mest relevanta och viktigaste för tjänsten du söker står först.

Lyft fram specialkunskaper

Du kanske kan prata finska, eller har ett intresse eller kunskaper i ett speciellt program som kan knytas till tjänsten du söker? Skriv då ut det i ditt CV. Det kan nämligen vara sådana egenskaper som gör att du blir extra intressant. Kom ihåg att rekryteraren bara vet det du berättar för honom eller henne!

Kontrollera fakta och stavning

Korrläs hellre en gång för mycket än för lite. Stav- och slarvfel ser illa ut och ger ett oseriöst intryck för den som läser. Se också till att all fakta stämmer i din ansökan. Fel titlar eller namn är lätt hänt när man söker flera jobb, men det kan bli pinsamt.

Välj en bild som passar

Om du väljer att använda en bild i ditt CV, se till att det är en bild som känns lämplig i sammanhanget. Är du osäker är det bättre att strunta i bilden. Det är dina kunskaper som är intressanta, inte hur du ser ut. Det du främst bör tänka på om du väljer att ha med en bild i ditt CV är att det ska vara en professionell porträttbild som kan visas upp för kunden. En opassande bild kan snarare stjälpa mer än hjälpa.

Vänta med referenser

Referenser behöver du inte uppge förrän du varit på intervju och blir tillfrågad. Se då till att du har förvarnat dina referenter så de vet vad det handlar om när de blir kontaktade, det är tacksamt både för referenspersonen och för den som ringer.

 

Vill du ta del av fler rekryteringstips? Här kan du läsa om hur du skriver ett bra personligt brev.

Don´ts

  • Börja inte med att presentera ditt första jobb – det senaste (vilket i många fall även är det mest relevanta) jobbet ska stå först.
  • Less is more! Ett CV bör inte vara längre än två A4-sidor.

Do´s

  • Konkretisera – på så vis undviker du missförstånd och du kan säkerställa att rekryteraren faktiskt vet din kompetens.
  • Skräddarsy ditt CV inför respektive tjänst du söker – skicka inte samma.

CV mall

Här kan du ladda ner en mall på ett bra CV

Registrera CV

Vill du att vi kontaktar dig när vi har fått in ett intressant jobb? Registrera ditt CV hos oss här.