Jobbsökarguiden – vanliga intervjufrågor och svar

Arbetsintervjun - hur går den till egentligen? En intervju kan se ut på många olika sätt och det kan ibland vara svårt att veta hur just din intervju kommer vara utformad. Att gå på arbetsintervju kan därför vara nervöst - speciellt om det är första gången. Tillsammans med våra rekryterare har vi sammanställt de vanligaste intervjufrågorna och tipsen på hur du hanterar svåra intervjufrågor och formulerar konkreta svar.

Gul soffa mot beige matta, Amendo

Snabbval

 

Vanliga frågor under en arbetsintervju

Innan du går på en arbetsintervju bör du vara förberedd på de vanligaste intervjufrågorna – och hur du ska formulera dig i svaret. Här nedan har vi samlat några av de vanligaste intervjufrågorna och hur du bör tänka kring dem.

Läs också Så förbereder du dig inför arbetsintervjun

Vilka arbetsuppgifter trivs du bäst respektive mindre bra med?

Frågan förekommer ofta vid arbetsintervjuer eftersom det är viktigt för rekryteraren att veta vad du som kandidat lockas mest av att få göra i yrkesrollen. Om du exempelvis är på en intervju för en tjänst med mycket säljfokus men du själv drivs av andra delar i tjänsten så är det bra att detta kommer fram vid arbetsintervjun.

Vad skulle kunna hindra dig från att prestera på topp?

Genom att ställa denna fråga vill rekryteraren söka efter självinsikt och vill få reda på vilka faktorer som skulle kunna påverka ditt yrkesutövande negativt. Det kan till exempel handla om att behöva tala inför grupp, jobba med försäljning eller liknande. Kom ihåg att ge konkreta svar med direkt koppling till den aktuella tjänsten.

Vilken typ av ledarskap behöver du för att fungera bäst?

Olika människor behöver olika typer av ledarskap för att prestera bra. Behöver du en flexibel arbetsplats med mycket eget ansvar eller fungerar du kanske bättre med tydliga ramar? Frågan ställs ofta vid arbetsintervjuer eftersom det är viktigt att dessa saker stämmer mellan båda parter.

Vad motiverar dig varje dag?

Var ligger din motor och äkta glädje? Kanske är det i mötet med nya människor eller att få ge service och hjälpa till? Alla har sin egen drivkraft och motivation och svaren kan vara många. Men frågan är viktig eftersom det ger rekryteraren en tydlig bild av vad som driver dig.

Var ser du dig själv om fem år?

Frågan ställs ofta vid arbetsintervjuer eftersom rekryteraren vill få reda på hur målfokuserad du är och vad du har för karriärplaner. Vissa människor har klart för sig vart de vill och hur de ska ta sig dit medan andra har mer kortsiktiga planer. Kanske vill du bara stanna en kortare tid för att sedan gå vidare? Eller så kanske du vill utvecklas inom företaget? Inget svar är bättre än det andra men det kan påverka hur väl det passar med arbetsgivarens planer.

Vanliga frågor att ställa till rekryteraren

Det är inte bara rekryteraren som ska ställa frågor till dig, arbetsintervjun är även ett tillfälle där du får möjligheten att ställa frågor till rekryteraren. Nedan kan du läsa våra tips på frågor som kan vara bra att ställa under arbetsintervjun.

Vad kommer jag ha för dagligt ansvar?

Frågan är bra att ställa eftersom det visar att du tycker det är viktigt att du är införstådd i hur det dagliga arbetet kommer att se ut och vilken roll du har inom företaget. Se till att få så konkreta svar som möjligt så du känner dig trygg med vad som förväntas av dig.

Vilka möjligheter till utbildning och karriärutveckling kommer att finnas?

Dels får du veta vad jobbet kan leda till på sikt, och även vilka nya kompetensområden du kan utvecklas inom. Frågan signalerar också att du är ambitiös, vill utvecklas och tänker framåt.

Vilka är företagets största utmaningar idag?

Den här frågan är lite mer strategisk och visar att du intresserar dig för ett större perspektiv, vilket kan leda till intressanta diskussioner.

Vilka kriterier är viktigast för den här tjänsten?

De viktigaste kriterierna står mest troligt redan i platsannonsen för tjänsten, men det kan ändå vara värdefullt att få höra det direkt av intervjuaren och ge dig lite extra kött på benen.

Så hanterar du svåra frågor under en arbetsintervju 

Under en arbetsintervju kan det hända att du får frågor från rekryteraren som kan kännas knepiga att svara på, trots att du är väl förberedd. Här nedan har vi samlat våra bästa tips på vad du kan ge för svar om du upplever att du får en svår fråga under en arbetsintervju.

Be om förtydligande

  • Kanske förstår du inte frågan helt. Då kan det vara bra att be rekryteraren att utveckla frågeställningen eller omformulera sig. På så vis får du andra infallsvinklar som kan hjälpa dig att hitta rätt och samtidigt får du lite extra tid att fundera över ditt svar.

Be om betänketid

  • Att ta lite extra tid på dig för att kunna ge ett bra svar är helt okej. Du behöver aldrig känna dig stressad över att svara omedelbart. Med lite extra betänketid får du chans att reflektera över frågeställningen och ge ett genomtänkt svar. Har du kört fast helt? Då kan det vara bättre att gå vidare i intervjun för att sedan återkomma till frågeställningen längre fram igen. Be rekryteraren om att få fundera lite och återkomma till frågan.

Svara ärligt

  • Kanske har du fått en fråga som känns obekväm att svara på av någon anledning. Oavsett varför så vinner du alltid på att svara ärligt på frågorna. Falska uppgifter brukar sällan löna sig i längden. Kom också ihåg att rekryteraren aldrig är ute efter att på något vis sätta dit dig, utan endast försöker få fram en komplett bild av vem du är.

Så formulerar du konkreta svar

Att kunna svara konkret på rekryterarens frågor under din arbetsintervju kan vara avgörande för att just du ska få jobbet. Nedan har vi samlat våra bästa tips på hur du bör tänka under intervjun som hjälper dig att vara mer konkret.

  • Svara alltid, alltid ärligt. Påhittade egenskaper eller annat som är osant kommer förr eller senare att genomskådas och slå tillbaka på dig själv.
  • Prata alltid om dig själv i jag-form istället för ”man” eller andra generella uttryck.
  • Undvik allmänna formuleringar av dig själv, till exempel ”Jag är en väldigt driven person”. Beskriv istället en situation när du varit den som drivit saker framåt.
  • Var inte rädd för att vara tydlig och säga “Jag är rätt för det här jobbet för att…” Eller Jag vill ha det här jobbet för att…” Se till att du marknadsför dig själv på ett genomtänkt sätt för den specifika tjänsten.
  • Istället för att säga ”Jag brukar…”, använd beskrivningar som ”Förra veckan gjorde jag…”. Många säger att de brukar göra saker, men det är först när vi ber personen att ge exempel på den senaste situationen som det blir konkret.

 

Vill du få fler värdefulla jobbsökartips? Läs också våra andra artiklar i jobbsökarguiden: Så skriver du ett bra cv och Så skriver du ett bra personligt brev.