Arbetsintervju – vanliga frågor och andra tips som förbereder dig för din jobbintervju

Ska du på arbetsintervju? Grattis! Att bli kallad på arbetsintervju innebär att du har kommit ett steg längre i rekryteringsprocessen - och ett steg närmare ditt drömjobb. Men att gå på arbetsintervju kan vara nervöst, eftersom det är mycket som står på spel. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du förbereder dig inför arbetsintervjun, hanterar svåra intervjufrågor och kammar hem drömjobbet!

Gul soffa med kudde

Snabbval

Hur förbereder man sig inför en intervju?

Var påläst

Den bästa förberedelsen inför en arbetsintervju är att vara påläst när du kommer. Läs på om tjänsten och företaget och se till att du vet namnet på den du ska träffa. Fundera också på de viktigaste sakerna du själv vill veta om bolaget och tjänsten så att du kan ställa dina frågor under intervjun.

Tänk ut i förväg vad du verkligen vill få fram

Fundera över vilka egenskaper du har som du vill lyfta fram. Vad är det som rekryteraren inte får missa? Tänk igenom och bli medveten om hur dina erfarenheter och egenskaper kan bli en tillgång i rollen du söker. Du har bara en kort stund på dig att ge en bra bild av dig själv, så förvalta den väl!

Öva på vanliga intervjufrågor och svar hemma

Förbered dig genom att öva på de vanligaste intervjufrågorna hemma. Vad motiverar dig varje dag, vilka arbetsuppgifter trivs du bäst med och var ser du dig själv om fem år? Ett tips är att låta en familjemedlem eller kompis intervjua dig hemma. På så sätt kan du sätta dig in i situationen och blir ordentligt förberedd inför din arbetsintervju.

Klä dig för arbetsintervjun

Helhetsintrycket gör mycket. Men kläder handlar förstås mycket om tycke och smak så det viktigaste är att vara hel och ren. Känner du dig osäker kan du alltid höra av dig till rekryteraren och fråga om klädkod.

Förbered eventuellt material

I vissa fall kan rekryteraren vilja att du har med dig arbetsprov, legitimation, examensbevis eller annat så se till att förbereda det i god tid.

 

Under arbetsintervjun

Kom i (lagom) tid till intervjun

Se till att komma i tid. Att dyka upp med andan i halsen ger inte ett bra första intryck och är dessutom inte heller en bra uppladdning för dig själv. Händer något på vägen, ring direkt och meddela! Men du behöver inte sitta och vänta i en halvtimme – cirka 10 minuter innan utsatt tid kan vara ett bra riktmärke.

Slappna av!

Det kan vara nervöst att gå på arbetsintervju. Men tänk på att rekryteraren är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar dessutom att du är intresserad av tjänsten och tar arbetsintervjun på allvar. Ta god tid på dig att svara på rekryterarens frågor – du behöver aldrig känna dig stressad över att svara omedelbart. Med lite extra betänketid får du chans att reflektera över frågeställningen och ge ett genomtänkt svar.

Kroppsspråk

Försök att tänka på ditt kroppsspråk. Ha ett fast handslag, säcka inte ihop i stolen och håll ögonkontakt under intervjun. Är det flera personer som är med så se till att bemöta alla och variera blicken mellan dem.

Sälj in sig själv – som dig själv

Var dig själv och visa vad du kan och vill. Utöver formell kompetens är det viktigt för en arbetsgivare att ta reda på om du kommer att passa in i teamet och trivas med bolagets kultur och värderingar. Många arbetsgivare funderar även på vad en medarbetare kommer kunna tillföra på längre sikt – var ärlig med dina tankar framåt och hur du ser på din egen utveckling och karriärresa. 

Ställ frågor till rekryteraren

Det är inte bara rekryteraren som ska intervjua dig – passa på att ställa dina frågor och ta reda på det du undrar om tjänsten och företaget. Du hittar tips på frågor att ställa till rekryteraren längre ner i artikeln.

Se våra samlade tips – så gör du ett bra intryck under arbetsintervjun

Vanliga frågor och svar under en arbetsintervju

Här har vi samlat vanliga frågor som rekryteraren kan ställa till dig under arbetsintervjun, ger förslag på frågor som du kan ställa till rekryteraren, och tipsar om hur du bemöter svåra frågor och ger konkreta svar.

Vanliga intervjufrågor från rekryteraren

Innan du går på en arbetsintervju bör du vara förberedd på de vanligaste intervjufrågorna – och hur du ska formulera dig i svaret. Här nedan har vi samlat några av de vanligaste intervjufrågorna och tipsar om hur du formulerar konkreta svar.

  • Vilka arbetsuppgifter trivs du bäst respektive mindre bra med?
    Frågan förekommer ofta vid arbetsintervjuer eftersom det är viktigt för rekryteraren att veta vad du som kandidat lockas mest av att få göra i yrkesrollen. Om du exempelvis är på en intervju för en tjänst med mycket säljfokus men du själv drivs av andra delar i tjänsten så är det bra att detta kommer fram vid arbetsintervjun.
  • Vad skulle kunna hindra dig från att prestera på topp?
    Genom att ställa denna fråga vill rekryteraren söka efter självinsikt och vill få reda på vilka faktorer som skulle kunna påverka ditt yrkesutövande negativt. Det kan till exempel handla om att behöva tala inför grupp, jobba med försäljning eller liknande. Kom ihåg att ge konkreta svar med direkt koppling till den aktuella tjänsten.
  • Vilken typ av ledarskap behöver du för att fungera bäst?
    Olika människor behöver olika typer av ledarskap för att prestera bra. Behöver du en flexibel arbetsplats med mycket eget ansvar eller fungerar du kanske bättre med tydliga ramar? Frågor om just ledarskap ställs ofta vid arbetsintervjuer eftersom det är viktigt att dessa saker stämmer mellan båda parter.
  • Vad motiverar dig varje dag?
    Var ligger din motor och äkta glädje? Kanske är det i mötet med nya människor eller att få ge service och hjälpa till? Alla har sin egen drivkraft och motivation och svaren kan vara många. Men frågan är viktig eftersom det ger rekryteraren en tydlig bild av vad som driver dig.
  • Var ser du dig själv om fem år?
    Frågan ställs ofta vid arbetsintervjuer eftersom rekryteraren vill få reda på hur målfokuserad du är och vad du har för karriärplaner. Vissa människor har klart för sig vart de vill och hur de ska ta sig dit medan andra har mer kortsiktiga planer. Kanske vill du bara stanna en kortare tid för att sedan gå vidare? Eller så kanske du vill utvecklas inom företaget? Inget svar är bättre än det andra men det kan påverka hur väl det passar med arbetsgivarens planer.

Så hanterar du svåra frågor under en arbetsintervju 

Under en arbetsintervju kan det hända att du får frågor från rekryteraren som kan kännas knepiga att svara på, trots att du är väl förberedd. Här nedan har vi samlat våra bästa tips på vad du kan ge för svar om du upplever att du får en svår fråga under en arbetsintervju.

  • Be om förtydligande
    Kanske förstår du inte frågan helt. Då kan det vara bra att be rekryteraren att utveckla frågeställningen eller omformulera sig. På så vis får du andra infallsvinklar som kan hjälpa dig att hitta rätt och samtidigt får du lite extra tid att fundera över ditt svar.
  • Be om betänketid
    Att ta lite extra tid på dig för att kunna ge ett bra svar är helt okej. Du behöver aldrig känna dig stressad över att svara omedelbart. Med lite extra betänketid får du chans att reflektera över frågeställningen och ge ett genomtänkt svar. Har du kört fast helt? Då kan det vara bättre att gå vidare i intervjun för att sedan återkomma till frågeställningen längre fram igen. Be rekryteraren om att få fundera lite och återkomma till frågan.
  • Svara ärligt
    Kanske har du fått en fråga som känns obekväm att svara på av någon anledning. Oavsett varför så vinner du alltid på att svara ärligt på frågorna. Falska uppgifter brukar sällan löna sig i längden. Kom också ihåg att rekryteraren aldrig är ute efter att på något vis sätta dit dig, utan endast försöker få fram en komplett bild av vem du är.

Så formulerar du konkreta svar på intervjun

Att kunna svara konkret på rekryterarens frågor under din arbetsintervju kan vara avgörande för att just du ska få jobbet. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du bör tänka under intervjun som hjälper dig att vara mer konkret.

  • Svara alltid ärligt. Påhittade egenskaper eller annat som är osant kommer förr eller senare att genomskådas och slå tillbaka på dig själv.
  • Prata om dig själv i jag-form istället för ”man” eller andra generella uttryck.
  • Undvik allmänna formuleringar av dig själv, till exempel ”Jag är en väldigt driven person”. Beskriv istället en situation när du varit den som drivit saker framåt.
  • Var inte rädd för att vara tydlig och säga “Jag är rätt för det här jobbet för att…” Eller Jag vill ha det här jobbet för att…” Se till att du marknadsför dig själv på ett genomtänkt sätt för den specifika tjänsten.
  • Istället för att säga ”Jag brukar…”, använd beskrivningar som ”Förra veckan gjorde jag…”. Många säger att de brukar göra saker, men det är först när vi ber personen att ge exempel på den senaste situationen som det blir konkret.

Frågor att ställa till rekryteraren eller chefen under arbetsintervjun

Det är inte bara rekryteraren som ska ställa frågor till dig. Arbetsintervjun är även ett tillfälle där du får möjligheten att ställa frågor till rekryteraren. Här kan du läsa våra tips på frågor som kan vara bra att ställa under arbetsintervjun.

  • Vad kommer jag ha för dagligt ansvar?
    Frågan är bra att ställa eftersom det visar att du tycker det är viktigt att du är införstådd i hur det dagliga arbetet kommer att se ut och vilken roll du har inom företaget. Se till att få så konkreta svar som möjligt så du känner dig trygg med vad som förväntas av dig.
  • Vilka möjligheter till utbildning och karriärutveckling kommer att finnas?
    Dels får du veta vad jobbet kan leda till på sikt, och även vilka nya kompetensområden du kan utvecklas inom. Frågan signalerar också att du är ambitiös, vill utvecklas och tänker framåt.
  • Vilka är företagets största utmaningar idag?
    Den här frågan är lite mer strategisk och visar att du intresserar dig för ett större perspektiv, vilket kan leda till intressanta diskussioner.
  • Vilka kriterier är viktigast för den här tjänsten?
    De viktigaste kriterierna står mest troligt redan i platsannonsen för tjänsten, men det kan ändå vara värdefullt att få höra det direkt av intervjuaren och ge dig lite extra kött på benen.

 Våra rekryterares bästa tips inför din intervju

Inför en arbetsintervju är det viktigt att du är ordentligt påläst om ditt cv. Reflektera över vilka styrkor du har förvärvat men också vilka utmaningar du stött på i tidigare jobb. Relatera detta till framtida jobb.

Som rekryterare är det viktigt att få en så bra bild som möjligt av dig som kandidat. Se därför till att vara dig själv! Var ärlig och transparent om dina erfarenheter, kunskaper och kompetenser.

Det är viktigt att lyfta fram dina styrkor – men lika viktigt att vara ärlig med delar som du inte är lika bra på. Att ta upp dina utvecklingsbara sidor visar att du reflekterar över dina förmågor och strävar efter att förbättra dem. 

Vill du få fler värdefulla jobbsökartips? Läs våra andra artiklar i jobbsökarguiden: Så skriver du ett bra cv och Så skriver du ett bra personligt brev.