Snabblänkar
– Vad är ett cv?
– Hur skriver man ett cv?
– Skriv lättöverskådligt och tydligt
– Lyft fram rätt egenskaper i ditt cv
– Kontrollera fakta och stavning
– Välj en bild som passar
– Referenser i ditt cv
– Vad ska vara med i ett cv?
– Ytterligare tips
– Att undvika i ditt cv
– Ladda ner vår cv mall
– Registrera ditt cv hos oss
Vad är ett cv?
Cv står för curriculum vitae och är en förteckning som används för att arbetsgivaren ska få en så enkel och lättöverskådlig bild av dig som möjligt. I ditt cv ska det tydligt framgå vad du har studerat och vad du har för examen, men även vad du har för arbetslivserfarenheter.
I ditt cv är det också bra att ta med kompetenser som kan vara meriterande för tjänsten du söker – sådan information är nämligen bra för arbetsgivaren att känna till. Nedan följer ytterligare tips som kan vara bra att ta med dig nästa gång du ska skriva ett cv.
Hur skriver man ett cv?
Du kan strukturera upp ditt cv på flera sätt men vi föreslår följande: börja med att sammanfatta alla dina tidigare tjänster i kronologisk ordning (senaste jobbet först) med så korta beskrivningar om varje tjänst som möjligt. På så sätt låter du personen som ska läsa ditt cv få reda på vad dina tidigare och senaste tjänster faktiskt innebar i praktiken.
Skriv lättöverskådligt och tydligt
Ditt cv är det absolut viktigaste i din jobbansökan. Därför är det viktigt att ditt cv är tydligt, luftigt och enkelt att läsa. Att använda ett och samma typsnitt och enhetliga färger är A och O för ett lättläst cv. Viktigt att tänka på är även att det mest relevanta och viktigaste för tjänsten du söker står först.
Lyft fram rätt egenskaper i ditt cv
Se till att tänka igenom dina egenskaper och kunskaper som kan vara intressanta för rekryteraren att känna till. Du kanske har språkkunskaper som kan vara relevanta att skriva ut i ditt cv, eller har ett intresse eller färdigheter i ett speciellt program som kan knytas till tjänsten du söker? Skriv då ut det i ditt cv. Det kan nämligen vara sådana egenskaper som gör att du blir extra intressant. Kom ihåg att rekryteraren bara vet det du berättar för honom eller henne!
Kontrollera fakta och stavning
Korrekturläs hellre en gång för mycket än för lite. Stav- och slarvfel ser illa ut och ger ett oseriöst intryck för den som läser. Se också till att all fakta stämmer i din ansökan. Fel titlar eller namn är lätt hänt när man söker flera jobb, men det kan bli pinsamt.
Välj en bild som passar
Om du väljer att använda en bild i ditt cv, se till att det är en bild som känns lämplig i sammanhanget. Är du osäker är det bättre att strunta i bilden. Det är dina kunskaper som är intressanta, inte hur du ser ut. Det du främst bör tänka på om du väljer att ha med en bild är att det ska vara en professionell porträttbild som kan visas upp för kunden. En opassande bild kan snarare stjälpa mer än hjälpa.
Referenser i ditt cv
Referenser behöver du inte uppge förrän du varit på intervju och blir tillfrågad. Se då till att du har förvarnat dina referenter så de vet vad det handlar om när de blir kontaktade, det är tacksamt både för referenspersonen och för den som ringer.
Vill du ta del av fler rekryteringstips? Här kan du läsa om hur du skriver ett bra personligt brev och ta del av vanliga frågor och tips inför din arbetsintervju.
Vad ska vara med i ett cv?
Trots att cv:n kan se ut på många olika sätt finns några delar som i stort sett alltid bör finnas med:
- Personlig information: Namn, kontaktuppgifter, eventuell bild (valfritt).
- Sammanfattning: Kort beskrivning av färdigheter, erfarenheter och karriärmål.
- Arbetslivserfarenhet: Tidigare anställningar, ansvarsområden, arbetsuppgifter.
- Utbildning: kurser, program, examen med tillhörande examensår.
- Certifieringar: Eventuella certifikat och licenser.
- Relevanta kunskaper och egenskaper: Exempelvis språk eller specifika digitala program.
Att tänka extra på
- Konkretisera – på så vis undviker du missförstånd och du kan säkerställa att rekryteraren faktiskt vet din kompetens.
- Skräddarsy ditt cv inför respektive tjänst du söker – skicka inte samma innehåll till nästa tjänst som du ansöker.
- Tydliga kontaktuppgifter. Lägg gärna till adressen till din Linkedin också!
Ytterligare tips för ett bra cv
- Skicka ditt cv som en PDF-fil. Det ser mer professionellt ut.
- Skicka ansökan i god tid. Alltid före sista ansökningsdatum.
- Har du luckor i ditt cv? Var transparent och våga prata med rekryteraren om dessa. Ofta finns det naturliga förklaringar och som rekryterare har man förståelse för det. Det kan finnas anledningar som du inte vill prata om och då behöver du självklart inte göra det.
Att undvika i ditt cv
- Börja inte med att presentera ditt första jobb – det senaste (vilket i många fall även är det mest relevanta) jobbet ska stå först.
- Less is more! Ett cv bör inte vara längre än två A4-sidor.
- Säregen lingo eller jargong. Tala klarspråk och försök inte ”styla” till det i onödan.
Exempel på cv: ladda ner vår cv-mall gratis
Behöver du hjälp med att sätta strukturen på ditt cv? Med vår cv-mall kan du ta ett stort första steg i att få till ett bra, tydligt och intressant CV.
Här kan du ladda ner en mall på ett bra cv.
Registrera ditt cv
Vill du att vi kontaktar dig när vi har fått in ett intressant jobb? Registrera ditt cv hos oss här.
Våra rekryterares bästa cv-tips
Cv:t är en trailer om dig. Undvik klyschor och beskriv vad som faktiskt gör dig målinriktad eller stresstålig. Till exempel: jag stimuleras av högt tempo och motiveras av att se högarna minska. Det gör mig fokuserad och får mig att prestera bättre.
Som rekryterare är det viktigt för oss att veta vad du faktiskt har gjort i dina tidigare anställningar, för att vi ska kunna matcha ihop dig med rätt tjänst. Beskriv kortfattat men detaljerat vilka arbetsuppgifter du haft. Söker vi en specifik kompetens för tjänsten, vill vi givetvis att du lyfter fram den tidigt.