Jobbsökarguiden – så skriver du ett bra personligt brev

Att söka jobb kan vara både knepigt och utmanande! Det är mycket att tänka på och förberedelserna är många. Vi på Amendo tycker att det ska vara roligt att söka jobb och har därför tillsammans med våra rekryterare tagit fram en checklista på saker att tänka på gällande utformandet av ditt personliga brev. Vi har även tagit fram en mall på ett bra personliga brev som du kan ladda ner direkt till din dator!

Vad är ett personligt brev? Ett personligt brev fungerar som ett komplement till ditt cv och ska alltid användas när du söker ett jobb. I det personliga brevet ska det framgå varför du söker tjänsten du söker, varför just du passar för tjänsten och vad du kan tillföra. Viktigt att tänka på när du utformar ditt personliga brev är att undvika upprepningar. Det personliga brevet ska inte innehålla information som redan finns i ditt cv – gå istället rakt på sak till sådant som verkligen är viktigt. Nedan följer ytterligare tips som kan vara bra att tänka på när du skriver ditt personliga brev.

Fokusera på det du är bra på

Lyft upp saker du är bra på istället för att lägga fokus på eventuella brister i din kompetens. När du väl är på intervju kommer rekryteraren vilja ha hela bilden av dig, men inledningsvis vinner du på att endast lyfta fram varför du är rätt för tjänsten.

Koppla an till tjänsten

Utgå ifrån vad som efterfrågas i platsannonsen och koppla an till det i din text. Om tjänsten kräver en analytisk person är det bra om du konkret kan beskriva på vilket sätt du använt denna förmåga tidigare.

Undvik klyschorna

Beskriv hur och på vilket sätt dina egenskaper kommit till användning istället för att stolpa upp en rad av adjektiv. Tänk på att du ska kunna ge konkreta exempel på det du skrivit vid en kommande intervju.

Utgå inte från dig själv

Fokusera på vilken nytta du kan göra för företaget och tjänsten istället för på din personliga vinning, som exempelvis att du söker nya utmaningar eller vill utvecklas. Rekryterare vill se att det är tjänsten i sig som lockar snarare än att du är trött på det du gör nu.

Tänk på det visuella

Använd samma typsnitt i ditt cv och det personliga brevet och utforma texten så den är snäll för ögonen att läsa. Använd gärna rubriken på tjänsten högst upp och skriv alltid dina kontaktuppgifter på både cv:t och det personliga brevet.

Civilstånd har ingen betydelse

Lägenhet eller hus, antal barn eller hur många gånger i veckan du tränar har ingen betydelse för din yrkesroll. Därför kan du helt utelämna den typen av information och istället använda utrymmet till att berätta varför just du är rätt för tjänsten. Tänk professionellt brev snarare än personligt.

 

Vill du ta del av fler rekryteringstips? Här kan du läsa om hur du skriver ett bra cv och ta del av vanliga frågor och tips inför din arbetsintervju.

Att undvika i ditt personliga brev

  • Irrelevant information – stryk stycket där du berättar om vänner och familj. Fokusera på din kompetens.
  • Skriv inte för långt – ett personligt brev bör vara max en A4-sida.

Att få med i ditt personliga brev

  •  Skriv koncentrerat och aktivt – och ge gärna konkreta exempel
  • Avsluta ditt personliga brev med en uppmaning till handling, exempelvis “Jag ser mycket fram emot att träffa er så att jag kan presentera mig närmre”

Exempel på personligt brev – ladda ner vår mall

Här kan du ladda ner en mall på ett bra personligt brev