Personligt brev – Guide & mall

Att söka jobb kan vara både knepigt och utmanande! Det är mycket att tänka på och förberedelserna är många. Vi på Amendo tycker att det ska vara roligt att söka jobb och har därför tillsammans med våra rekryterare tagit fram en checklista på saker att tänka på gällande utformandet av ditt personliga brev. Vi har även tagit fram en mall på ett bra personliga brev som du kan ladda ner direkt till din dator!

Fyra tuschpennor mot rosa bakgrund - Amendos jobbsökarguide

Snabbval

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev fungerar som ett komplement till ditt cv och ska alltid användas när du söker ett jobb. I det personliga brevet ska det framgå varför du söker tjänsten du söker, varför just du passar för tjänsten och vad du kan tillföra. Föreställ dig medan du skriver ditt personliga brev att ditt cv är en sammanfattning av dina tidigare meriter och tjänster, medan det personliga brevet är en möjlighet för rekryteraren att lära sig mer om dig som person.

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Viktigt att tänka på när du utformar ditt personliga brev är att undvika upprepningar. Det personliga brevet ska inte innehålla information som redan finns i ditt cv – gå istället rakt på sak till sådant som verkligen är viktigt.

Många brukar undra hur man inleder ett personligt brev. Inledningen kan utformas på flera olika sätt. Du kan till exempel börja med ett slagkraftigt citat, eller en rekommendation från en tidigare vän eller kollega om varför dem tyckte att just du bör söka jobbet.

 

Ett personligt brev ska fokusera på dina styrkor

I ditt personliga brev, lyft upp saker du är bra på istället för att lägga fokus på eventuella brister i din kompetens. När du väl är på intervju kommer rekryteraren vilja ha hela bilden av dig, men inledningsvis vinner du på att endast lyfta fram varför du är rätt för tjänsten.

Koppla an till tjänsten

Utgå ifrån vad som efterfrågas i jobbannonsen och koppla an till det i ditt personliga brev. Om tjänsten till exempel kräver en analytisk person är det bra om du konkret kan beskriva på vilket sätt du använt denna förmåga tidigare. Allra helst knyta an till tidigare arbetslivserfarenheter. Det gör det inte bara tydligare för rekryteraren, det visar även på engagemang och att du har lagt ner tid och energi på ditt personliga brev – och inte använt samma vid varje ansökan.

Det är en av rekryterarens dagliga arbetsuppgifter att gå igenom cv:n och personliga brev. Vill du göra ett så gott första intryck som möjligt är det viktigt att du gör innehållet personligt.

Undvik klyschorna

Ditt personliga brev bör inte innehålla onödiga klyschor som inte knyts an till arbetslivserfarenheter. Även för privata detaljer som inte har någon relevans för tjänsten, till exempel att man tycker om att laga mat på fritiden, bör inte finnas med i ditt personliga brev. Beskriv istället hur och på vilket sätt dina egenskaper kommit till användning. Kom ihåg – vid en anställningsintervju ska du kunna ge konkreta exempel på det du skrivit i ditt personliga brev.

Utgå inte från dig själv

Fokusera på vilken nytta du kan göra för företaget och tjänsten istället för på din personliga vinning. Att du söker nya utmaningar och vill utvecklas visar snarare att du är trött på det du gör just nu. Motivera tydligt varför du skulle passa bra för tjänsten och visa ett genuint intresse för rollen och företaget du söker – rekryterare vill se att du är engagerad.

Tänk på det visuella i ditt personliga brev

Använd samma typsnitt i ditt cv och det personliga brevet och utforma texten så den är snäll för ögonen att läsa. Använd gärna rubriken på tjänsten högst upp och skriv alltid dina kontaktuppgifter på både cv:t och det personliga brevet.

Civilstånd har ingen betydelse

Lägenhet eller hus, antal barn eller hur många gånger i veckan du tränar har ingen betydelse för din yrkesroll. Därför kan du helt utelämna den typen av information och istället använda utrymmet till att berätta varför just du är rätt för tjänsten. Tänk professionellt brev snarare än personligt.

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Ett personligt brev bör vara max en A4-sida långt. Personen som ska läsa ditt personliga brev har antagligen begränsat med tid per ansökande och är mest intresserad av din tidigare arbetserfarenhet, dina kunskaper och vad du kan bidra med till företaget. Därför bör innehållet hållas kort, koncist och tydligt.

Att undvika i ditt personliga brev

  • Irrelevant information – stryk stycket där du berättar om vänner och familj. Fokusera på din kompetens.
  • Överdriven ödmjukhet – det är bra att vara ödmjuk men du måste våga framhäva dina starka sidor.
  • Överdriven skrytsamhet – precis som punkten ovan är det viktigt med balans.

Att få med i ditt personliga brev

  •  Skriv koncentrerat och aktivt – och ge gärna konkreta exempel.
  • Avsluta ditt personliga brev med en uppmaning till handling, exempelvis ”Jag ser mycket fram emot att träffa er så att jag kan presentera mig närmre.”
  • Synka ditt personliga brev med innehållet i ditt cv.
  • Gör det personliga brevet lättläst – använd styckindelningar och enkla ord.

Mall för personligt brev:

Här kan du ladda ner vår mall på ett bra personligt brev

 

 

Vill du ta del av fler rekryteringstips? Här kan du läsa om hur du skriver ett bra cv och ta del av vanliga frågor och tips inför din arbetsintervju.