Controllers och redovisningsekonomer – morgondagens nyckelspelare i hållbarhetsarbetet

I juli 2024 trädde EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) i kraft i Sverige. För dig som Controller eller redovisningsekonom innebär direktivet en ny verklighet med ökade krav på att kunna hantera hållbarhetsdata samt integrera och utveckla hållbarhetsstrategier. Här tittar vi närmare på vad det ökade kravet på hållbarhet innebär för dig som Controller eller redovisningsekonom, hur du kan vässa din kompetens - och vilka karriärmöjligheter som finns.

Glödlampa och klossar mot grön bakgrund.

Hållbarhetsrapportering som krav

Under de kommande fem åren förväntas antalet företag inom EU som omfattas av krav på hållbarhetsredovisning att femdubblas. Detta innebär att roller som Controller och redovisningsekonom kommer att bli ännu mer centrala för att stödja och utveckla hållbarhetsstrategier samt för att upprätthålla en hållbarhetsrapport. På Amendo ser vi en ökad efterfrågan på ekonomer med kompetens inom hållbarhet hos våra kunder, och hos kandidaterna är intresset stort för att arbeta med ekonomi med fokus på hållbarhet.

Traditionella ekonomiroller under förändring

Den traditionella Controllerfunktionen har historiskt sett haft fokus på att analysera information om det ekonomiska resultatet, upprätthålla finansiella rapporter och se till att ledning och styrelse får den ekonomiska information som behövs för att kunna driva verksamheten framåt. Redovisningsekonomens roll har varit att rapportera och analysera företagets ekonomiska transaktioner. Även om många av dessa arbetsuppgifter fortfarande vilar på dig som Controller eller redovisningsekonom, innebär CSRD att rollerna kommer att bli mer omfattande med ökade krav på att kunna hantera hållbarhetsdata, implementera hållbarhetsstrategier och framställa framgångsrika hållbarhetsrapporter.

På Amendo ser vi en ökad efterfrågan på ekonomer med kompetens inom hållbarhet hos våra kunder, och hos kandidaterna är intresset stort för att arbeta med ekonomi med fokus på hållbarhet.

Hållbarhetscontroller – framtidens nyckelspelare

Hållbarhet är ett omfattande område som innebär så mycket mer än att bara följa lagar; det är en strategisk och avgörande faktor för bolagets framtid. För ledning och styrelse ligger ansvaret på att få hållbarhet att genomsyra hela organisationen, och för dig som blivande hållbarhetscontroller eller redovisningsekonom inom hållbarhet ligger fokus på att kunna samla in, analysera och rapportera hållbarhetsdata.

Nya krav och kompetenser

För att lyckas i rollen som hållbarhetscontroller eller redovisningsekonom med inriktning hållbarhet krävs en gedigen analytisk och kommunikativ förmåga. Likaså stor passion för siffror och hållbarhetsfrågor. Tidigare erfarenhet av yrket är många gånger inte nödvändigt – med stort driv, genuin nyfikenhet och en stark vilja att lära kommer du långt.

Vilka arbetsuppgifter är det då som landar på hållbarhetscontrollerns och redovisningsekonomens axlar? Låt oss tydliggöra processen.

  • Samla in hållbarhetsdata: Initiera processen genom att samla in relevant data om företagets miljömässiga, ekonomiska och sociala påverkan. För att lyckas med uppdraget är rätt verktyg och system avgörande.
  • Tolka och analysera datan: Kritiskt granska den insamlade datan för att identifiera och prioritera de viktigaste hållbarhetsfrågorna för just din organisation samt hur dessa påverkar såväl företagets ekonomiska resultat som strategiska beslut.
  • Sammanställa och rapportera: Integrera hållbarhetsdatan i årsredovisningen och kommunicera de slutsatser och resultat datan visar till samtliga medarbetare inom verksamheten för att främja medvetenhet, engagemang och delaktighet.

Framtidsperspektiv och karriärmöjligheter

Framtiden för dig som är intresserad av att arbeta som hållbarhetscontroller eller redovisningsekonom med inriktning hållbarhet är ljus. Med ökade regulatoriska krav, nya direktiv och en mer medveten marknad har hållbarhet aldrig varit så viktigt som nu. På Amendo har vi lång erfarenhet av att tillsätta hållbarhetsekonomer till bolag i alla storlekar och branscher, och i vårt stora nätverk av ekonomer finns allt från erfarna specialister och ledare till studenter och nyutexaminerade talanger. Som en del av vårt nätverk får du möjligheten att connecta med andra ekonomer med liknande erfarenhet och intresse, och bli först med att ta del av våra lediga jobb inom ekonomi. Läs mer och gå med i vårt nätverk på vår karriärsida. Varmt välkommen!

Checklista – så rustar du dig för arbetet med CSRD

  • Förstå de nya kraven. CSRD är ett omfattande arbete som kräver sin tid att förstå. Läs på om direktivet och vad det innebär för såväl din roll som för din organisation.
  • Finslipa din analytiska förmåga. Att kunna analysera hållbarhetsdata är nyckeln till en framgångsrik hållbarhetsrapportering.
  • Satsa på kompetensutveckling. Gå kurser inom hållbarhetsredovisning, miljöekonomi och de senaste regulatoriska kraven för att få en djupare förståelse för vad arbetet innebär. Eller varför inte delta i föreläsningar, webinars eller seminarier inom ämnet? Det finns många spännande kunskapskällor där ute.
  • Samarbeta med andra avdelningar. Arbeta nära andra avdelningar inom organisationen för att få en helhetsbild av långsiktiga mål och vad ni kan åstadkomma tillsammans.

Q&A

Vad innebär CSRD för Controllers och redovisningsekonomer?
CSRD är ett direktiv som ställer högre krav på hållbarhetsrapportering. Ett arbete som ofta landar på Controllers och redovisningsekonomer. För dig som arbetar i dessa roller innebär CSRD ökade krav på förmågan att kunna samla in, analysera och rapportera hållbarhetsdata.

Vilka nya kompetenser behövs?
En gedigen analytisk och kommunikativ förmåga samt intresse och kunskap för hållbarhet är a och o för att lyckas i rollen som hållbarhetscontroller eller redovisningsekonom inom hållbarhet.

Behöver jag utbildning inom området?
Det är inte nödvändigt, med erfarenhet inom ekonomi och stort intresse för hållbarhetsfrågor kommer du långt. Om du vill fördjupa dina kunskaper inom hållbarhet finns en mängd webinar, föreläsningar och seminarier att delta i. Du kan också gå kurser i miljöekonomi, hållbarhetsrapportering och dataanalys för att få en bättre inblick i CSRD-arbetet.

Vilka karriärmöjligheter finns det inom området?
Hållbarhet har aldrig varit så viktigt som nu och för dig som är ekonom och har intresse för hållbarhet är karriärmöjligheterna stora. På Amendo välkomnar vi dig som har bakgrund inom ekonomi och som är intresserad av CSRD att bli en del av vårt community för hållbarhetsekonomer. Läs mer och gå med på vår karriärsida!

 

Vill du läsa mer om CSRD? Ta gärna del av vår artikel: CSRD och hållbarhetsrapportering i fokus för en mer hållbar framtid, där vi tittar närmare på direktivets betydelse och vad det ställer för nya krav samt förväntningar på dig som arbetar inom ekonomi.