Så lyckas du med din videointervju

Den digitala distansvardagen har snabbat på den digitala omställningen även i rekryteringsprocesser. Att hålla intervjuer via videomöten har blivit allt vanligare och är en effektiv, hållbar och smart lösning - om det görs på rätt sätt! Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du lyckas med din videointervju.

Dator, block och kaffekopp på skrivbord.

Förberedelse

Skicka ett förberedande mail med information till personen du ska ha mötet med om hur han eller hon kopplar upp sig, hur lång tid mötet beräknas ta, kort agenda och andra rekommendationer. Det ger ett professionellt intryck samt kan dämpa nervositeten för kandidaten. Nedan har vi listat några viktiga punkter som är bra för dig såväl som för kandidaten att tänka på inför videointervjun.

Välj rätt inspelningsplats
Försök hitta en tyst plats utan höga ljud som kan uppfattas som störande. En plats med mycket tyger – heltäckningsmatta, gardiner, kuddar etc – minskar risken för att ljudet studsar och därmed även risken för eko. Vidare är det bra att välja en plats med neutral bakgrund. Placera dig gärna framför en enfärgad vägg eller enfärgade gardiner – en sådan bakgrund stjäl inte uppmärksamheten från dig. Om du inte har möjlighet till en sådan inspelningsplats är det viktigt att den del av rummet som kommer synas i bild är välstädat. Att se tomma kaffekoppar, kläder eller pappershögar i bakgrunden är inte att föredra. 

Sist men inte minst bör du se över ljuset. Vid en videointervju är ljuset a och o – små detaljer kan göra stor skillnad. Dagsljus fungerar allra bäst, om du istället använder lampor bör du se till att ljuset kommer framifrån. Om ljuset kommer bakifrån blir bilden väldigt mörk – och oskarp. Rikta en lampa mot dig från höger, en från vänster och en mot bakgrunden. 

Säkerställ tekniken
Testa tekniken i förväg för att undvika att onödig intervjutid går åt till teknikstrul. Kolla vilken webbläsare som är bäst för vald plattform och kontrollera uppkopplingen samt ljudingången på din dator. Vet du med dig att mikrofonen fungerar sisådär bör du använda dig av en extern sådan istället. 

Se också till att ha fulladdat batteri och tänk igenom din egen rutin – planerar du att anteckna på samma dator under intervjun eller föredrar du penna och papper? Se till att du har rätt förutsättningar på plats i god tid innan du ringer kandidaten.

Psst! Zoom, Teams och Skype är bra och lättnavigerad verktyg för en videointervju.

Förbered material att dela på skärmen
Kanske har du en kort presentation med organisationsschema, företagspresentation eller dylikt som kan vara lämpligt att visa upp? Om inte kan det vara en bra idé att tillsammans gå igenom relevant information på er hemsida. De flesta onlinemötesverktyg har dela skärm-funktion och det kan vara ett bra avbrott både för dig och kandidaten att skifta fokus ibland.

Intervjun

Bra! Nu har du rätt inspelningsplats, fungerande teknik och rätt material att dela på skärmen. Då var det dags för själva intervjun. Detta bör du tänka på. 

Kom i tid till videointervjun
Precis som du hade gjort inför en vanlig anställningsintervju är det viktigt att du kommer i tid till videointervjun. Logga in fem till tio minuter före själva intervjun ska börja så att du hinner fokusera och vara beredd när kandidaten ansluter – och samtalet börjar. 

Prata tydligt och inte för snabbt
Det är lätt att avbryta och prata i mun på varandra när ni inte sitter “fysiskt” framför varandra. Låt det gå någon sekund innan du börjar prata för att försäkra dig om att den andra personen har pratat klart. Om det är viss fördröjning i tekniken är detta ännu viktigare.

Håll kameran på
Precis som på en traditionell anställningsintervju är det viktigt att tänka på hållning och kroppsspråk. Sitt still i stolen, rak i ryggen, ha gärna ett leende på läpparna och undvik att fippla och skramla med prylar på bordet. Tänk även på vikten av ögonkontakt! Motstå frestelsen att titta på dig själv på skärmen – din blick ska vara riktad mot personen du är i mötet med. 

Håll dig till din strukturerade intervju
Är du ovan vid videointervjuer kan det vara lätt att tappa fokus. Syftet är fortfarande att få svar på dina kompetensbaserade frågor och avgöra kandidatens lämplighet för rollen – inte se vad personen har för inredningsstil. Är ni fler än två personer i mötet? Det ställer ännu högre krav på tydlighet vem som pratar. “Fördela” gärna talan genom att tilltala den som ska svara på frågan – och ha mikrofonen på mute när du inte pratar.

Summering

Intervjun är genomförd och du har fått svar på alla dina intervjufrågor. Nu gäller det att avsluta mötet på ett snyggt och professionellt sätt. Så här går du tillväga!

Vid avslut
Tacka kandidaten för en bra intervju och säg hej då på ett professionellt sätt. Se till att kandidaten vet vad nästa steg är och ha koll på att såväl mötet som kameran och mikrofonen är avstängda innan du kommenterar eller reagerar på intervjun. 

Sammanfatta intervjun
Skicka ett sammanfattande mail till kandidaten där du tackar för samtalet, upprepar vad ni kom överens om som nästa steg och hur du bäst nås vid frågor.

Var sak på sin plats!
Se till att anteckningar lagras på rätt ställe och att du dokumenterar intervjun precis som du gör vid “fysiska” intervjuer.

 

Klicka på knappen nedan för att ladda ner vår guide över hur du lyckas med din videointervju – redo att användas inom din organisation.