Så lyckas du med löneförhandlingen

Att förhandla om sin lön kan många uppleva som jobbigt. Frågan är känslig och argumenten inte alltid så lätta att lyfta fram. Förhandlingsexperten Johan Lagerbielke menar att rädslan ofta handlar om att bli avvisad. Men han är noga med att poängterar att om motparten är intresserad är de nästan alltid beredda att förhandla.

kaffekopp_vit_händer

Det är viktigt att lägga en bra grund inför en löneförhandling. Börja med att ta reda på vad du själv vill. Hur ser ditt drömscenario ut och vilken är din lägsta gräns? Vi har sammanfattat Johan Lagerbielkes bästa tips och med hjälp av dem kommer du vara väl förberedd inför din nästa löneförhandling.

Fem tips till en bättre löneförhandling

1. Fundera ut ditt drömscenario

Hur skulle du vilja ha det? Ta reda på vad den bästa möjliga utkomsten är för dig. Det är inte säkert att det blir just så men det ger dig något tydligt att sikta emot när du blir erbjuden alternativ.

2. Ta reda på din lägsta gräns

Ta reda på vad du minst kan tänka dig i lön och lägg dig snäppet över. En lönejämförelse kan hjälpa dig att få kunskap om vad som är en rimlig nivå att lägga sig på.

3. Slipa på dina argument

Håll dig till objektiva kriterier. Vad tjänar andra i din position samt vilka meriter har du som styrker dig? Konkreta exempel är svåra att argumentera emot.

4. Förstå din motpart

I en förhandling är det viktigt att se båda sidor. Tänk inte bara på vad du vill ha utan även vad du kan ge. Om du förstår vad din motpart värdesätter är det lättare för dig att komma med säljande erbjudanden.

5. Be om betänketid

Ibland kan det vara svårt att ta stora beslut direkt på plats. Våga be om betänketid. Faktum är att vilja tänka över saker får dig att framstå som mer seriös.

Undvik att göra detta vid löneförhandling

Bli inte för fäst vid din egen vision

Även om ditt drömscenario känns otroligt lockande är det viktigt att komma ihåg att du är del av en förhandling. Du måste vara beredd att överväga din motparts förslag också.

Använd inte känslor som argument

Vad du tycker och känner är inte lika relevant som meriter och statistik. Försök att undvika att ”tycka” att du ska ha högre lön. Det fungerar dåligt som argument.

 

Du vet väl att ett av de mest effektiva sätten att höja din lön på är att byta jobb. Vi letar alltid efter nya talanger – ta en titt på våra lediga jobb.

 

Här kan du läsa alla Johan Lagerbielkes tips.