Felrekrytering – vad är det?
En felrekrytering uppstår när en nyanställd medarbetare inte möter företagets förväntningar eller tvärtom, att den anställdes förväntningar på tjänsten eller företaget inte uppfylls. Detta kan i sin tur bli en dyr affär för företaget men kan undvikas med rätt förberedelser.
Vanliga orsaker till felrekryteringar
Orsaken bakom en felrekrytering behöver nödvändigtvis inte grunda sig i kompetensbrist, otillräcklig erfarenhet eller andra operativt orienterade anledningar, utan kan även bero på orsaker som har att göra med företagskulturen eller samarbetet med resten av teamet. Nedan listar vi några av de vanligaste orsakerna till felrekryteringar:
- Otydlig kravprofil och rollbeskrivning: En av de absolut vanligaste bakomliggande anledningarna till felrekryteringar handlar om bristande tydlighet i kravprofilen och rollbeskrivningen. Här har rekryteraren ett ansvar att se till att nödvändig erfarenhet och kvalifikationer för rollen presenteras på ett så tydligt sätt som möjligt för att undvika missförstånd.
- Otillräcklig bakgrundskontroll och faktagranskning: En ytterligare vanlig orsak till att rekryteringar inte lyckas är bristande bakgrundskontroller och otillräcklig faktagranskning av kandidaters tidigare erfarenheter och referenser. För att undvika att anställa en person på felaktiga grunder är det viktigt att noggrant följa upp referenser, verifiera tidigare arbetslivserfarenhet och genomföra en grundlig bakgrundskontroll.
- Värderingar & företagskultur: Trots att en kandidat uppfyller alla kompetens- och erfarenhetskrav som krävs för den aktuella rollen, behöver detta inte innebära att personens värderingar går i linje med företagets. En kandidat som inte trivs i arbetsmiljön eller inte delar organisationens visioner och mål riskerar att snabbt tappa motivationen och därmed påverka teamets dynamik negativt.
Vad kostar en felrekrytering?
En vanlig genomsnittlig uppskattning för kostnaden av en felrekrytering är 700 000 kr. Däremot kan kostnaden givetvis variera en hel del beroende på vilken bransch du är verksam inom samt vilken nivå tjänsten är på.
Utöver de kanske mer uppenbara utgifterna som exempelvis löner, är det även relevant att räkna med resurser som har lagts under rekryteringsprocessen och vid anställningsstart. Det vill säga både tid och resurser för annonsering av rollen, intervjuer, onboarding, intern utbildning och administrativa uppgifter.
Tips för att undvika felrekrytering
Felrekryteringar är alltså både tidskrävande och kostsamma. Men med rätt förberedelser och strategier går det att minska risken betydligt. Nedan listar vi våra bästa tips för att du som planerar att rekrytera ska lyckas så bra som möjligt.
Avsätt tillräckligt med tid och resurser
En vanlig orsak till felrekryteringar är att det inte läggs tillräckligt med tid eller resurser på processen. Att noggrant definiera kravprofilen, producera kvalitativa jobbannonser, genomföra flera intervjuer och utvärdera kandidater är avgörande för att hitta rätt person. Försök inte skynda på processen. En grundlig rekryteringsprocess lönar sig i längden.
Lägg tid på jobbannonser
Första intrycket är viktigt och jobbannonsen är ofta det första som en kandidat ser av ditt företag. Se därför till att den är tydlig, specifik och speglar både företagets värderingar och den specifika tjänstens krav. Det är vanligt att utgå från tidigare använda annonstexter för att spara tid, men en unik, välskriven och riktad annons hjälper dig att nå de kandidater som verkligen passar för rollen.
Faktakolla erfarenhet och testa kunskaper
Se till att alltid faktakolla kandidaternas uppgifter, som arbetslivserfarenhet och utbildning. Det kan också vara bra att inkludera praktiska kunskapstest i processen, särskilt för roller som kräver specifika färdigheter.
Onboarding
Att rekrytera rätt person är bara första steget. En genomtänkt och strukturerad onboarding-process är ofta avgörande för att den nya medarbetaren ska lyckas i sin roll och komma in i teamet så snabbt som möjligt. Avsätt tid för introduktion till både arbetsuppgifter och företagskulturen, och planera in kontinuerliga avstämningar med medarbetaren för att se till att onboardingen går som planerat.
Ta professionell hjälp
Om du saknar tid eller tillräcklig expertis för att genomföra en grundlig rekryteringsprocess kan det vara bra att anlita ett professionellt rekryteringsbolag med särskild kunskap inom din bransch. Här får du hjälp att nå ut till och identifiera rätt kandidater, samtidigt som att rekryteringsprocessen blir noggrant genomförd.