Så får du in en fot i finansbranschen

Med en färsk utbildning i bagaget är många nu redo att ta steget in i arbetslivet. Men hur går man tillväga för att starta sin karriär mot drömjobbet?

Vita skor på röd matta, finansbranschen, Amendo

På Amendo har vi flera års erfarenhet av att rekrytera nyexaminerade ekonomer till jobb inom ekonomi, bank, finans, försäkring, HR och kommunikation. Här delar vi med oss av våra tips till dig som vill få in en fot i finansbranschen.

Ansträng dig med ansökan

Se först och främst till att ha ett bra och uppdaterat CV och personligt brev där du framhäver erfarenheter och egenskaper som är relevanta för tjänsten. Vänta inte till sista ansökningsdag utan skicka in din ansökan så fort du känner dig nöjd. Våga ta kontakt med ansvarig rekryterare eller det företag som du är intresserad av – var trevlig och sälj in dig själv på ett ödmjukt och konkret sätt.

Håll dig uppdaterad om branschen

Att vara påläst om företaget som du söker dig till är viktigt, men se också till att hålla dig uppdaterad om branschen och näringslivet i sin helhet. Nya regelverk, företagsförvärv eller VD-byten kanske inte berör tjänsten i sig, men det visar att du är intresserad och insatt.

Var öppen för olika möjligheter

Ett konsultuppdrag, föräldravikariat eller sommarjobb är ett utmärkt sätt att få in en fot i branschen. Den erfarenheten som du hinner samla på dig, även om det är under en kortare period, kommer öppna upp dörrar inför nästa jobb. Första jobbet kanske inte är drömjobbet men det kommer vara en ovärderlig erfarenhet.

Framhäv rätt erfarenhet

Som nyexaminerad har man inte alltid så mycket relevant arbetslivserfarenhet att lyfta fram. Däremot finns det kanske annat som du kan dra nytta av i tjänsten du söker. Kanske har du jobbat med service, försäljning eller kundkontakt på annat sätt? Det är ofta en bra merit. Har du fått stort eget ansvar på sommarjobbet, haft internationella kontakter eller arbetat mycket i Excel? Om du söker en administrativ tjänst, fundera på vad du har för tidigare administrativ erfarenhet och lyft det. Söker du istället en analytisk tjänst, framhäv analytiska kurser som du har läst och beskriv hur du gick tillväga.

Visa ditt engagemang

Det är inte bara arbetslivserfarenhet som är värt att trycka på utan all typ av engagemang som visar eget driv och intresse. Har du varit aktiv på andra sätt under studietiden, läst kompletterande kurser i relevanta ämnen, haft en utbytestermin utomlands, varit medlem i Unga Aktiesparare eller suttit med i din bostadsrättsförening? Kanske handlar din examensuppsats om något som kan vara relevant för tjänsten? Allt som visar på eget driv och aktiva val är värt att framhäva!

Kom ihåg de tre i:na

Inställning, intresse och ihärdighet. Ha en positiv och prestigelös inställning, visa att du är intresserad av branschen, var ihärdig och ha tålamod. Även om det är en bransch med hög konkurrens finns det många möjligheter!