“Jag har fått en otrolig möjlighet att växa i min roll”

Ett stark eget driv och en positiv attityd har alltid varit Ayeshas styrkor. När hon 2013 kom till Sverige från Pakistan hade hon som mål att skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt. Hennes drivkraft har nu tagit henne från student till drömjobbet på Electrolux. Här berättar hon om sin karriärresa!

Ayesha, Amendo Bemanning & Rekrytering

Ayesha växte upp i Lahore, Pakistans näst största stad och vad som ofta kallas för landets hjärta. Som 21-åring och nyligen klar med sin kandidatexamen i datavetenskap visste Ayesha att hon ville studera vidare utomlands. Hon fick upp ögonen för Kungliga Tekniska Högskolan, flyttade till Stockholm och förälskade sig i stadens rena gator och vänliga människor. Hon tog olika ströjobb för att finansiera masterutbildningen men kände hela tiden att hon ville hitta något som var relevant för hennes område.

– Som student och i början av sin karriär är det viktigt att bygga broar mot arbetslivet – du kan inte bara studera. Jag kände redan under första terminen att jag behövde hitta ett relevant extrajobb för att bygga upp min erfarenhet. Men det var inte lätt – jag pratade inte svenska och hade inte mycket arbetslivserfarenhet.

Från student till konsult – över en soppa

Ayesha pluggade om dagarna och jobbade extra på nätterna. Därför låg hon och sov när telefonen ringde en tidig höstmorgon.

– Det var en väldigt vänlig tjej på Amendo som undrade om jag ville komma på intervju för ett konsultuppdrag på Electrolux. Uppdraget var på deltid inom dataanalys vilket var precis vad jag letade efter.

En vecka senare sitter Ayesha på lunch med chefen för teamet där konsultuppdraget var placerat och två av dess medarbetare.

– Jag blev så full av energi under mötet. De berättade om tjänsten och företaget och det var så inspirerande! Det var den perfekta kombinationen av vad jag ville jobba med, mina kunskapsområden och intressen. Och jag minns att jag åt en god soppa, skrattar hon.

När lunchen rundas av frågar chefen om hon kan börja jobba dagen efter.

– Allt gick väldigt fort. Klockan åtta morgonen efter stod jag på kontoret och var så glad och tacksam över att ha fått den här chansen.

Fick ansvar och förtroende

Det blev inget deltidsjobb – Ayesha jobbade näst intill heltid och så mycket hon kunde i kombination med heltidsstudierna. Hon fick snabbt mer och mer ansvar och nya uppgifter att sätta sig in i. Hon fick dessutom möjligheten att skriva sin masteruppsats hos Electrolux.

Idag, tre år senare, är hon en av nyckelpersonerna för de processer som avdelningen arbetar med. Hon analyserar stora mängder data som ska generera affärsmässiga insikter för bland annat försäljnings- och marknadsavdelningen och har daglig kontakt med länder runt om i Europa. Ayesha beskriver sig själv som en bro mellan det tekniska och affärssidan.

– Jag har fått en otrolig möjlighet att växa i min roll. Teamet och företaget har verkligen tillåtit mig att utvecklas och få ta ansvar. Jag hade minst erfarenhet och jobbade med seniora personer, men kände ganska snabbt att jag kunde vara med och bidra på möten. Jag har alltid sagt min åsikt och det har hjälpt mig mycket.

Språket är inget hinder

Den internationella miljön på Electrolux gör att språket aldrig är ett problem för Ayesha – engelska är det officiella språket. Hon tycker att många företag kan lära av det och se det som en möjlighet istället för ett hinder.

– Electrolux är ett fantastiskt företag att arbeta på. Det är väldigt internationellt, har ett digitalt och miljömedvetet tänk, det finns en bred mångfald och stor potential att utvecklas inom företaget. It’s the best place to learn!

Konsultrollen – en möjlighet till utveckling

Ayesha förstår att företag använder sig av externa konsulter.

– Som konsult har du ett bredare perspektiv, en objektiv syn på företaget och uppgiften. Du är en neutral person i teamet och kan hjälpa till att vidga vyerna.

Hon ser också egna fördelar med konsultrollen.

– Du har ofta en mer flexibel arbetsbeskrivning vilket gör att du hela tiden kan lära dig nya saker. Det är en jättebra möjlighet för att växa och utvecklas – du kan säga ja till nya utmaningar och uppgifter. Du utvecklar din kommunikations- och samarbetsförmåga hela tiden.

Egenskaper som flexibilitet, en positiv attityd och eget driv är viktiga egenskaper för att trivas i konsultrollen, anser Ayesha. Som konsult ser hon också sig själv som en representant för Amendo.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ha den här tjänsten så snabbt efter min examen. Amendo gav mig den här chansen och har hjälpt mig att hela tiden utvecklas. Därför vill jag göra ett bra jobb! Jag kommer alltid att vara tacksam till den vänliga tjejen som ringde och väckte mig den där morgonen och som trodde på mig.

Vill fortsätta utvecklas

Trots Ayeshas ödmjuka framtoning är det inte svårt att förstå att det är hennes egna ambition och hårda arbete som har tagit henne dit hon är idag. Hon har målmedvetet kombinerat jobb med studier och alltid tagit ansvar för sin egen utveckling. Nu lär hon sig också svenska på egen hand för att förenkla det sociala livet. Hon menar att hon har mycket att tacka sin familj för.

– Min pappa har alltid varit ett väldigt stort stöd för mig. Han bor kvar i Pakistan men ringer ofta. Han har alltid trott på mig, uppmuntrat mig och stöttat mig vilket har gjort att jag själv också tror på min förmåga.

Snart fyller hon 27, vill stanna i Stockholm och fortsätta bygga sin karriär här.

– Jag älskar min roll som den är just nu. Jag vill gärna utvecklas ännu mer i den här positionen, och på sikt jobba närmare affärssidan. Min masteruppsats berörde hur konsumentbeteendet påverkas av digitala kanaler och sociala medier – det är ett oerhört spännande ämne som jag gärna vill fortsätta fördjupa mig inom. Det är ett ämne som alltid rör sig framåt och kräver nya lösningar – därför blir man aldrig uttråkad!

Ayeshas karriärstips

  • Våga fråga! Ställ mycket frågor och var aldrig rädd för att säga till när du inte förstår.
  • Skapa förtroende hos din chef genom att visa att du är pålitlig och levererar.
  • Säg din åsikt och bidra med din kunskap eller input när du får chansen. Låt  dig inte hållas tillbaka av att du är yngst, nyast eller minst erfaren.
  • Säg ja till nya utmaningar och uppgifter.
  • Omge dig med erfarna personer och lär dig så mycket som möjligt av dem.