Ett äventyr med livet som insats: Emma Isgren om att våga ta steget och utmana sina rädslor

Under invigningen av Amendos nya Göteborgskontor hade vi nöjet att lyssna in till äventyraren Emma Isgrens inspirerande resa att som en av de första svenskarna bestiga K2 - ett av världens farligaste berg. Här delar hon med sig av sitt äventyr samt motiverande ord kring hur du vågar ta första steget och utmana dina rädslor.

k2_berg_solnedgång_topp_bestiga

Rädsla som en utmaning och inte ett hinder

Vi alla bär på rädslor, men rädsla ska inte styra dina beslut i livet. Det är du som bestämmer vart du är påväg – ingen annan. Ett stort steg i rätt riktning är att du börjar betrakta dina rädslor som utmaningar att ta dig an snarare än begränsande hinder. Att våga utmana rädslan och ta första steget för att följa sina drömmar ligger äventyraren Emma Isgren varmt om hjärtat, vilket betonades i hennes inspirerande föreläsning under invigningen av Amendos nya Göteborgskontor.

– Vissa betraktar äventyret att bestiga ett av världens farligaste berg som en läskig utmaning. Andra uppfattar spindlar, kärlek eller kanske den sköra sanningen som minst lika skrämmande. Oavsett vad vi har för rädslor måste vi utmana dessa och inte låta dem styra våra liv, betonar Emma Isgren. 

Att komma ut som transperson

Emmas största utmaning i livet var när hon insåg att hon föddes i fel kropp. Trots rädslan för reaktioner och bemötande från omgivningen tog hon sig för några år sedan modet att komma ut som transperson.

– Jag älskade livet, men kände att jag var född i fel kropp. Tillslut bestämde jag mig för att acceptera mig själv för den jag faktiskt är. Folk kommer alltid tycka och tänka oavsett vad man gör eller vem man är. Följ ditt hjärta och våga vara dig själv, uppmanar Emma Isgren. 

Äventyret att bestiga det livsfarliga berget K2

Emma är en rutinerad klättrare som bestigit många berg världen över. Sommaren 2022 bestämde hon sig för att ge sig ut på ett nytt äventyr med livet som insats – att som en av de första svenskarna bestiga berget K2 i Pakistan. Att klättra upp och ned för ett berg dryga 26 Eiffeltorn högt innebar åtta veckor fyllda av vackra berglandskap och en rad ”nära-döden-upplevelser”. Laviner, stenras, utmattning och förfrysning är bara några orsaker till att endast totalt 377 personer lyckats bestiga berget sedan år 1954. Trots detta var Emma fast besluten om att hon skulle sätta sina egna fötter på K2:s bergstopp, vilket hon lyckades göra – med livet i behåll!

– Lockelsen att få se det med egna och sätta min fot på K2 fick mig att känna att jag bara måste ge mig ut på detta äventyr. Jag ville visa att allt är möjligt och försöka sprida budskapet ”kan jag, så kan du”. Jag är tacksam över att ha stått på bergstopen och fått uppleva den obeskrivliga känslan, men är ännu gladare över att ha kommit ner helskinnad, berättar Emma Isgren. 

Mental styrka och att aldrig ge upp

Vad krävs egentligen för att lyckas med bedriften att bestiga K2? Månader av förberedelser i form av träning och kost samt en tydlig strategi från start till mål är kanske vedertaget. Emma lyfter styrka som en viktig nyckel för att lyckas nå toppen. Att man är fysiskt, men framförallt mentalt, stark med ett pannben av stål. 

– Varje dag i bergen är en dag i motvind. Det handlar om att inte ge upp! Att hålla motivationen uppe i såväl veckors lång väntan vid basläget på bättre väderförhållanden som hängandes på bergsväggen i -25° C är utmanande. Väl uppe på toppen efter nio mil av klättring i stökig terräng måste man gräva långt in i sig själv för att hitta såväl motivation som energi (och en gnutta tur) för att överleva hela äventyret, berättar Emma Isgren. 

 

emma_isgren_berg_k2

Emma Isgren när hon delade med sig av hennes inspirerande resa och motiverande ord under invigningen av Amendos nya Göteborgskontor.