En digitaliserad försäkringsbransch – utmaningar, möjligheter & trender!

Försäkringsbranschens digitaliseringsresa fortsätter. Vi på Amendo har gedigen erfarenhet av att rekrytera och bemanna inom försäkring och tillsätter varje år flertalet rådgivare, handläggare och specialister till små och stora bolag runt om i Sverige. Här delar vi med oss av vad som händer inom branschen just nu, vilka färdigheter och förmågor som efterfrågas hos framtidens kompetens - och listar tre digitala försäkringstrender.

Rosa paraplyer mot rosa bakgrund.

En förändrings- och utvecklingsresa

Försäkringsbranschen befinner sig på en fortsatt digitaliseringsresa. Den tidigare tveksamheten för teknologins snabba framväxt har nu övergått till en mer optimistisk syn från företagens sida. Fler och fler väljer att digitalisera och automatisera sina flöden för att kunna erbjuda relevanta och personaliserade tjänster samt skapa en positiv kundupplevelse. Samtidigt har branschen fortfarande långt att gå. Försäkringsbolagen måste fortsätta prioritera den digitala omställningen för att kunna bibehålla sin relevans på såväl dagens som framtidens konkurrenskraftiga marknad.

Det är inte bara företagen som befinner sig på en förändrings- och utvecklingsresa. Digitaliseringen ställer även krav på framtidens kompetens. Tomas Wistedt, Talent Consultant Manager på Amendo, ser att nya färdigheter och förmågor efterfrågas.

– Branschens digitalisering ställer nya krav på framtidens kompetens. Att vara serviceminded och besitta kunskap inom de olika regelverken består, men vi ser samtidigt att allt fler kunder efterfrågar kandidater med erfarenhet inom IT, tech och AI. Likaså förmågan att driva utveckling och förändring samt att ha koll på branschens senaste trender.

Amendo – specialister på rekrytering och bemanning inom försäkring

Vi på Amendo har gedigen erfarenhet av att rekrytera och bemanna med kompetens inom försäkring. Sedan starten 2001 har vi tillsatt rådgivare, handläggare och specialister till såväl stora försäkringsbolag som mindre, nischade insurtechbolag runt om i hela landet.

Exempel på roller vi rekryterar och tillsätter inom försäkring:

  • Försäkringsspecialister, försäkringsadministratörer & försäkringshandläggare
  • Pensionsspecialister, pensionsadministratörer & pensionsrådgivare
  • Skadereglerare
  • Medicinsk riskbedömare
  • Kundservicemedarbetare inom försäkring

Amendo samarbetar med FEI

Amendo har ett nära samarbete med FEI, Företagsekonomiska Institutet. Amendos Talent Consultant Manager Tomas Wistedt sitter med i ledningsgruppen för yrkesutbildningen med inriktning försäkring, där han agerar omvärldsbevakare för att säkerställa relevansen i utbildningens studieinnehåll. Genom att nätverka med studenter och uppmärksamma vilka karriärmöjligheter som finns hos oss på Amendo bygger vi även broar mellan arbetsliv och skola.

– Jag är stolt över Amendos genuina samarbete med FEI. Genom vårt arbete är vi med och bidrar till att studenterna får såväl teoretisk som praktisk erfarenhet inom försäkring. Vi välkomnar även både studenter och nyutexaminerade talanger till att bli en del av vårt nätverk. Genom oss får de möjligheten att få in en fot i försäkringsbranschen, säger Tomas Wistedt.

Söker du nya utmaningar inom försäkring? Ta då en titt bland våra lediga jobb inom området.

Tre digitala försäkringstrender

  • Molnmigrering: Molntjänster väntas vara den mest inflytelserika tekniken för att stödja automatiseringstrenden av försäkringsprocesser. Allt fler försäkringsbolag flyttar över till molnet – inte minst för att kunna utnyttja kapaciteten hos de mer avancerade digitala lösningarna inom försäkringsanalys. 
  • Modellriskhantering: Model Risk Management (MRM) kommer att bli en nyckelfaktor inom försäkringsbranschen. Detta eftersom det möjliggör för försäkringsbolagen att dokumentera, övervaka och förstå sin data och sina modeller, vilket minimerar den faktiska modellrisken.
  • Ökat kundfokus: Försäkringskundernas köpkraft har försvagats till följd av den makroekonomiska osäkerheten, samtidigt som kunderna måste skyddas från omotiverade försäljningsinsatser. Med hjälp av nya digitala arbetssätt kan försäkringsbolagen erbjuda sina kunder smarta försäkringar som är anpassade efter enskilda individens livsstil och behov. 

Källa: Anette Jakobsen.

 

Tomas_wistedt_amendo_försäkring

 

Behöver du rekrytera eller bemanna med kompetens inom försäkring? Vi på Amendo hjälper dig. Hör av dig till oss så pratar vi vidare – info@amendo.se.