Leo Razzak om mångfald och integration

Leo Razzak är en eftertraktad föreläsare om mångfald och integration, grundare av stiftelsen Banglabarn och har även hunnit med att spela Nima i TV4-serien "Torpederna". Vi passade på att få en pratstund med Leo inför ett av våra frukostseminarium.

Människor går över övergångsställe i storstad, Amendo

Hej Leo! Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är uppvuxen i Stockholm och utbildad producent på Dramatiska Institutet. För det mesta jobbar jag med film, bland annat är jag aktuell som regiassistent till “101-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Jag föreläser också om integration och mångfald och driver stiftelsen Banglabarn för barn i Bangladesh.

Var kommer ditt engagemang inom mångfald, integration och ungdomsproblematik ifrån?

Det kommer från en pappa som hade svårt att få jobb i Sverige trots sin akademiska bakgrund, en uppväxt där det var tydligt att man inte var bjuden på festen, och en övertygelse över att alla människor är lika mycket värda och förtjänar en ärlig chans. Jag vill att unga människor ska våga tro på sig själva och satsa på sina idéer – inte bli slav under en vision som man inte själv delar.

Du spelar också Nima i serien Torpederna på TV4. Hur hamnade du där?

Jag var bjuden på Riksdagens vårmiddag och efter middagen gick vi på rundvandring i lokalerna. Inne i Kammarsalen fick jag för mig att gå upp i talarstolen och improvisera framför de 200 gästerna. På plats i publiken var Felix Herngren. Vi bytte kontakter och efteråt skickade han mig karaktärsbeskrivningen till Nima. Den löd “Du ska spela en 27-årig gangster från förorten som ser sig själv som en blandning mellan Scarface och Steve Jobs”. Jag fick rollen.

Vad kommer du att bjuda på under vårt seminarium?

En underhållande och lärorik timme där jag bjuder lite på mig själv och förhoppningsvis ger er en bra start på dagen!