Egenskaperna som gör dig framgångsrik på arbetsplatsen

Vad får vissa att bli framgångsrika på arbetsplatsen? Tur? Nej, det är många egenskaper som ligger bakom - och de flesta går att träna upp. Här listar vi fyra egenskaper och faktorer som gör dig (mer) framgångsrik på arbetsplatsen.

Dator, hörlurar och svart skylt mot rosa matta, Amendo

Ta ansvar

Inga fler dåliga ursäkter! Medarbetare som gör ett bra jobb och som tar ansvar för sina arbetsuppgifter är de bästa och som med störst sannolikhet blir framgångsrika på arbetsplatsen. Inte nog med det, tidigare forskning visar även att människor som tar ansvar och är noggranna lever längre. Gör det du lovar, håll deadlines, sätt mål och försök alltid uppnå dem – att ta ansvar is the key to success!

Ha en positiv inställning

Hur många gånger har du inte beundrats över den där kollegan som trots fullspäckat schema, barnhämtningar och fritidsaktiviteter alltid är lika glad? Det kan bli du! Att ha en positiv attityd innebär inte bara att du blir en mer omtyckt kollega, du blir gladare och mår bättre – både på utsidan och insidan – och du skapar energi vilket gör dig mer framgångsrik.  

Hur går du då tillväga? Ett tips är att försöka se det positiva i en negativ situation. Om datorn kräver en programuppdatering klockan nio på morgonen, njut av att kunna ta en extra kopp kaffe istället för att bli stressad över att du inte kan börja jobba. Eller om bussen är sen, var glad över att kunna njuta av solen och den friska luften en stund till istället för att svära över att du kommer sent till middagen. Alla har vi våra dåliga dagar och det är okej, men försök göra din positiva inställning till en vana.

Planera din (arbets)tid

Ibland kan det vara svårt att få en tydlig överblick över dina arbetsuppgifter när inkorgen bara växer och växer med nya uppgifter som måste göras. Men det finns enkla knep att ta till för att strukturera upp din tid på ett bättre sätt. Ett sådant är att börja varje dag med att skriva ner alla arbetsuppgifter du behöver få gjort – gärna på papper. Låt varje arbetsuppgift motsvara en punkt som du sedan kan stryka när den är utförd. Detta ökar inte bara din motivation, det minskar även din stress eftersom du slipper ha alla arbetsuppgifter i huvudet. 

Ytterligare ett knep är att schemalägga tid för planering, gärna i slutet av arbetsveckan. Genom att dedikera tid till att strukturera upp och planera den kommande veckans arbetsuppgifterna får du snabbt ett hum om vad som behöver göras och vilka viktiga möten som väntar. Vilket i sin tur kan göra att du känner dig mindre stressas under helgen – och kommer igång lättare på måndagen. 

Tänk på hur du uttrycker dig

Tro det eller ej, men hur du uttrycker dig på arbetsplatsen kan ha stor betydelse för hur du uppfattas och behandlas av dina kollegor. Precis som vissa ord kan ge dig pondus, respekt och få dig att framstå som mer framgångsrik finns det ord du bör undvika för ett mer självsäkert intryck på arbetsplatsen:  

  • Förlåt: Att be om ursäkt eller att säga ”förlåt” är ett av de mest överflödiga orden på arbetsplatsen. Självklart kommer det dyka upp situationer då du måste säga förlåt, men spara din ursäkt tills du verkligen behöver den. Att du inte kan äta lunch med dina kollegor eller flytta fram ett möte några timmar är inget du behöver be om ursäkt för. Effekten av att slänga ur dig ”förlåt” för många gånger blir att du uppfattas som vag och osäker. 
  • För mycket ja: Det är förståeligt att du vill säga ja till dina kollegor när de ber om hjälp. Men ofta säger vi ja bara för att verka trevliga och för att vi vill vara en god kollega. Tänk efter innan du säger ja och hjälp till först när du verkligen behövs – annars riskerar du att tacka ja till uppgifter som ligger utanför ditt ansvarsområde och som du egentligen inte har tid med.
  • Bara: Ett skyddsord som ofta (omedvetet) smyger sig in i mailkonversationer och under möten. Genom att lägga in ett ord som ”bara” nedvärderar du inte bara det du ska säga, du framstår även som mer osäker. Det är en stor skillnad mellan att säga ”jag vill bara fråga dig” och ”jag vill fråga dig”. Var rak på sak och tro på dig själv och det du vill säga.

 

Vill du läsa mer om vilka egenskaper som är viktiga på arbetsplatsen? Läs också vår artikel Egenskaperna som uppskattas mest på arbetsplatsen.