Att kickstarta karriären som konsult

Han är bara 25 år, men har redan hunnit knipa en fast tjänst som konsult hos oss på Amendo. I dag ångrar Stefan Petersson inte att han skickade i väg den där sista ansökan, trots att han redan var på väg att få napp på annat håll.

sparka_randiga_byxor_rosa

Under 2014 sitter Stefan Petersson på ett konsultuppdrag som controller hos en av de stora bank- och finansaktörerna i Sverige. Som nybakad ekonomikandidat fick han chansen att testa sina vingar i vår talangfabrik, Amendo Talents. Nu är han sedan ett år tillbaka fast anställd och har en tjänst som controller på en av storbankerna i Stockholm.

Vad har du gjort tidigare, förutom att studera?

 – Under studietiden sommarjobbade jag som redovisningsekonom inom flera olika områden. Jag har provat på såväl logistik- som dagligvarubranschen. Att ha arbetat med redovisning ger mig massor av fördelar som controller. Det är till exempel fantastiskt värdefullt att kunna bokföring från grunden.

Hur kom det sig att du blev konsult?

 – Jag hade precis slutfört min kandidatexamen i ekonomi och letade jobb. Det var främst två jobb som verkade intressanta och dessa arbetsgivare var även intresserade av mig. Jag bestämde mig ändå för att söka till ett sista ställe; Amendo Talents. Inom 45 minuter fick jag ett samtal från min blivande konsultchef. Sedan dröjde det mindre än en vecka innan jag landat på mitt första uppdrag som Amendokonsult.

Snabba puckar! Är det talande för konsultlivet?

– Absolut! Amendo satsar stenhårt på att få ut mig på uppdrag så snabbt som möjligt. Det är något jag verkligen uppskattar. Jag vill samla på mig så mycket erfarenhet det bara går, och då är det viktigt att minska tiden mellan uppdragen.

Vad var det som lockade med konsultrollen?

– Som konsult får jag många tillfällen att möta nya utmaningar, arbetsplatser och att växa i min yrkesroll. Jag gillar att komma in och visa framfötterna och har alltid haft lätt att passa in på de företag jag är ute hos. Det är en väldigt varierande arbetsvardag med många spännande projekt. Att trivas med fart och fläkt tycker jag är det absolut viktigaste när man arbetar som konsult. Sedan har jag också förmånen att ha dubbla uppsättningar av kompetenta och trevliga medarbetare, både hos Amendo och ute hos min uppdragsgivare.

Stefans tips – så lyckas du som konsult

  • Visa framfötterna. När du är ny är det extra viktigt att visa att du gärna tar dig an olika arbetsuppgifter med glädje.
  • Lär känna folk. Det får dig att känna dig som en i gänget på arbetsplatserna, även om du är där som konsult. Bjud på dig själv!
  • Våga be om hjälp. Olika företag har olika rutiner för hur saker och ting ska skötas. Skaffa dig koll på dem tidigt.

Vill du också jobba tillsammans med oss? Registrera ditt CV hos oss så vi kan hitta dig när vi söker efter kandidater till våra uppdrag.

Originalartikeln publicerades på Metro
Foto: Metro