Hur är det att jobba som konsult?

Att arbeta som konsult är en fantastisk möjlighet för att bygga på din erfarenhet. Du får prova på olika företag, uppgifter, kanske till och med en ny bransch - och dessutom lära känna nya människor och utveckla ditt nätverk på köpet. Många är nyfikna på att testa konsultyrket och vi får ofta frågor om hur det är att vara konsult. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna om hur det är att arbeta som konsult.

Klubbor liknande citrusfrukter mot rosa bakgrund, Amendo

Snabbval

Vad är en konsult?

En person som jobbar som konsult är oftast specialist inom ett särskilt område. Konsulter är idag vanligt förekommande i arbetslivet och finns i de allra flesta av branscher. De kan vara verksamma inom allt från teknik, ekonomi, marknadsföring, m.m. Att jobba som konsult är en dynamisk tjänst och oftast en väldigt rolig roll att ha.

Vad innebär det att jobba som konsult?

Som konsult är du anställd av ett konsultbolag och går ut på uppdrag  hos olika företag. Uppdragen kan vara allt från ett par veckor till flera år. Att jobba som konsult ger dig möjligheten att prova olika typer av roller, branscher och företag, och samtidigt utveckla ditt professionella nätverk.

Vilka är fördelarna med att vara konsult?

Att vara konsult innebär att du oftast har din arbetsplats hos olika kunder, och på så sätt skapar dig bred och värdefull arbetslivserfarenhet och kunskap. Du träffar mycket människor, får lära känna olika företag eller områden, och hela tiden bygga på din kompetens och erfarenheter.

Vad krävs för att lyckas som konsult?

Du behöver vara en flexibel person som har lätt för att samarbeta och anpassa dig. Du tycker om att lära dig nya saker, är pålitlig och ansvarsfull. Du har en positiv inställning, lätt för att ta kontakt med människor och gillar att få saker gjorda. Dessa personlighetsdrag är fördelaktiga att ha ifall man vill jobba som konsult.

Vilka typer av konsultuppdrag har Amendo?

Eftersom vi är nischade mot ekonomi, bank, finans, försäkring, HR och kommunikation är det där vi har våra uppdrag. De sträcker sig över alla nivåer från student till VD. Några av de vanligaste är:

 • Ekonomiassistenter / leverantör- och kundreskontra
 • Redovisningsekonomer
 • Backoffice / administratör av värdepapper, krediter, försäkringar
 • Analytiker
 • Skadereglerare
 • Riskbedömare
 • Projektledare
 • Kommunikatörer
 • HR-assistenter
 • Kundtjänst / kundrådgivare inom ekonomi, bank, finans och försäkring
 • Specialister och chefer inom ovan nämnda områden

Hur långt är ett genomsnittligt konsultuppdrag på Amendo?

I snitt är våra uppdrag ungefär 40 veckor. Våra studentuppdrag är ofta något kortare, men kan också sträcka sig över ett par år. Det beror på vad det är för typ av uppdrag och vad kunden behöver ha hjälp med.

Vad erbjuder Amendo sina konsulter?

Som konsult hos oss har du en dedikerad konsultchef, kollektivavtal, utvecklingssamtal och friskvårdsbidrag. Vi har också förmåner som webbaserade utbildningar, seminarium, after works, nätverkande träffar och mycket mer. Vi lägger stor vikt vid att våra konsulter ska trivas hos oss och våra kunder. I vår senaste medarbetarundersökning, om hur nöjda våra konsulter var med sina uppdrag och sin konsultchef på Amendo, fick vi betyg 6,5 av 7. Det ser vi som ett kvitto på att våra konsulter trivs hos oss!

Vad händer när uppdraget tar slut?

När konsultuppdragen börjar närma sig slutet har vi en nära dialog med konsulten och jobbar fokuserat på att hitta ett nytt passande uppdrag. Vi lyssnar på vad konsulten vill – kanske testa något helt nytt, vidareutvecklas inom ett område eller fortsätta med ett liknande uppdrag – och försöker hitta något som matchar.

Hur länge stannar man som konsult?

Det är väldigt olika, vissa uppdrag övergår till rekrytering hos kund efter ett par månader medan andra uppdrag löper i flera år. Många av våra konsulter trivs bättre i konsultrollen än i fasta tjänster och väljer därför att fortsätta som konsult. Vi har konsulter som har jobbat hos oss i snart tio år, och förhoppningsvis kommer stanna i tio till!

Vill du veta mer?

Vi är alltid på jakt efter duktiga medarbetare. Hör gärna av dig till oss om du har funderingar eller vill anmäla ditt intresse att jobba hos oss. Kika även in på vår karriärsida för att se vilka lediga jobb vi har ute just ut.

Är du intresserad av att gigga som egen konsult? Vi på Amendo har lång erfarenhet av att samarbeta med giggare på alla nivåer och vågar påstå att vi sitter på en hel del kunskap. Här kan du ladda ner vår gig-handbok.