Att sticka ut på arbetsmarknaden och landa drömjobbet – så lyckas du!

Har du siktet inställt på ditt drömjobb? Fantastiskt! För att bli den attraktiva kandidat som går från dröm till verklighet finns det några viktiga saker att tänka på. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att du ska lyckas sticka ut på arbetsmarknaden - och kamma hem drömjobbet!

pennor_rosa_vit_utstickande

Growth mindset – utstråla din vilja att utvecklas

Betraktar du kompetens, intelligens och talang som medfött – eller som egenskaper vilka går att träna upp och utveckla? Ditt svar på frågan kan vara avgörande för hur väl du lyckas uppnå karriären du alltid drömt om. En kandidat som genom sitt growth mindset drivs av löpande kompetensutveckling och ständigt strävar efter att förbättra sina förmågor är nämligen attraktiv på dagens föränderliga arbetsmarknad. 

Värna om ditt personliga varumärke

Ditt personliga varumärke handlar om hur du uppfattas av andra i din omgivning, vad du själv står för samt vad som får dig att sticka ut från mängden. Du kommer alltid att vara ditt eget varumärke – allt från vad du har för mobilsvar på telefonen när arbetsgivaren ringer till hur du väljer att avsluta en anställning.

– Det är såklart inte hela världen ifall du börjar ett nytt jobb och inser att rollen inte var något för dig. Alla kan göra misstag och hamna fel, men se åtminstone till att avsluta snyggt! För en ärlig dialog med dina chefer och lämna med stil – speciellt om du vill ha en bra referens och värna om ditt personliga varumärke. Ett icke-proffesionellt avslut kommer äta upp dig i slutändan, betonar Jenny Slättenhäll, Talent Acquisition Manager på Amendo.  

Alla kan göra misstag och hamna fel, men se åtminstone till att avsluta snyggt!

Din kommunikation och närvaro i sociala medier är ytterligare en faktor som påverkar ditt personligt varumärke. På dessa mediala plattformar handlar det inte om att publicera en snygg selfie – utan att du genom din profil, dina egna inlägg och ditt visade engagemang försöker förmedla en korrekt bild av din professionella sida och yrkesroll. Hur du framträder och uppfattas i sociala medier ger kort sagt avtryck på ditt personliga varumärke.

Vikten av att nätverka 

Ett omfattande proffesionellt nätverk kan vara steget som tar dig närmre ditt drömjobb. Genom att nätverka skapar du nämligen värdefulla kontakter och långsiktiga relationer som kan öppna upp för nya karriärmöjligheter såväl idag som i framtiden. Nätverkande handlar i grund och botten om att vara nyfiken och ställa frågor i dina möten med nya människor. Vidare kan du även genom ditt nätverk få jobbrekommendationer, lära dig mer om din verksamma bransch och bygga upp ditt personliga varumärke. Detta i sin tur kan resultera i meriterande praktik eller extrajobb – relevant arbetserfarenhet som får dig att sticka ut i jobbsökarprocessen.

 

Vässa och förbättra din LinkedIn-profil

En uppdaterad profil på LinkedIn är A och O – oavsett om du är på jakt efter ett nytt jobb, vill presentera ditt professionella varumärke, vara ambassadör för ditt företag eller utveckla ditt nätverk. Din LinkedIn-profil kan betraktas som ditt egna skyltfönster mot framtida kontakter, rekryterare och arbetsgivare, men är även en grundpelare i uppbyggandet av ditt professionella nätverk. Trots att många är medvetna om att rekryterare aktivt söker efter kandidater på LinkedIn så är det få som regelbundet arbetar med att optimera sin profil för att faktisk bli hittade. Här kan du ta del av 8 värdefulla tips på hur du finslipar din LinkedIn-profil.

Hur skriver man ett bra cv?

Även vi befinner oss i en tid då allt fler börjat utmana det traditionella cv:t med till exempel LinkedIn-profiler och appar som matchar kompetens med jobbannonser, så efterfrågar fortfarande en hel del arbetsgivare en jobbansökan som inkluderar ett cv. Men hur sticker man ut med sitt cv? Måste man verkligen tänka utanför boxen eller räcker det med att gå ”back-to-basics” och följa de konkreta tips som finns kring att skriva en jobbansökan? Ifall du lägger tid på att skapa en bra och skräddarsydd ansökan till tjänsten – allt från att kort och koncist framhäva dina kompetenser med en röd tråd till att säkerställa en välstrukturerad och lättöverskådlig layout utan stavfel – så kommer du garanterat sticka ut som en attraktiv kandidat. 

– Ett bra tips till dig som är jobbsökande är att inkludera konkreta kompetensbaserade exempel i din jobbansökan. Genom att konkretisera din kompetens sticker du inte bara ut utan ligger även steget före i jobbsökarprocessen. Detta eftersom du i ett vidare intervjusteg kommer behöva berätta om situationer där du tillämpat dina kompetenser mer konkret, berättar Helena Persson, Talent Recruitment Manager på Amendo.

 

fyra_personer_instagram

Vill du få fler tips på hur du sticker ut på arbetsmarknaden och landar ditt drömjobb? Titta på videon från Unga Aktiesparares Instagram-livesändning för att ta del av värdefulla karriärtips som Amendos Jenny Slättenhäll och Helena Persson delade med sig av när de gästade sändningen.