80-talisterna ersätter 40-talisterna

Marie Söderqvist och Henrik Larsson har kartlagt den ”nya” generationen. Tillsammans har de tagit fram den omtalade undersökningen - ”80 talister – så funkar de”. Generationsskiftet är aktuellare än någonsin – 80-talisterna har knackat på dörren.

Två personer går på asfalterad gata, Amendo

”United Minds” har kartlagt 80-talisterna

Marie startade och utvecklade analysföretaget ”United Minds”, det företag som ligger i grunden för undersökningen, ”80 talister – så funkar de”.
Undersökningen har fått mycket uppmärksamhet i media – inte minst har en ny generation kartlagts från topp till tå. En generation som präglas av ständig rörelse, otålighet, starkt behov av uppmärksamhet och ingen som helst respekt för tidigare generationers långa erfarenhet. Arbetslivet sätts på sin kant.

– ”80-talisterna är en egen generation som skiljer sig mot de tidigare generationerna. En 80-talist är mer egocentrisk, kräver ständig feedback och präglas av ett otroligt driv”, säger Marie Söderqvist

Hennes tips är att låta dem ha roligt. Motivera och engagera dem.

– ”80-talisterna är den generation där närmare 80 procent av alla som vuxit upp har gått på dagis, fortsatt sin utveckling i lågstadiet för att sen fortsätta sin utbildning på universitetet. Allt i deras liv präglas av socialt umgänge i grupp. Du uppmuntras, utmanas och söker ständigt bekräftelse. 80-talisterna fungerar precis likadant i arbetslivet – låter du inte dem ha roligt och håller dem aktiverade, förlorar du dem”.

Räkna med krockar mellan generationerna

I arbetslivet kan många komplikationer uppstå mellan generationerna. 80-talisterna är bra på att förstå och lösa problem. Däremot är de egocentriskt lagda med fokus på här och nu. Något som visat sig krocka med 40-talisternas uppväxt – där erfarenheter präglar den du är, och ligger till stor vikt för det jobb och den utveckling du har som person.

Men hur ska vi greppa den generationen som bankar på dörren, kör över oss med ytlig fiktion och inte ser längre än här och nu?
Den stora utmaningen ligger på dig som arbetsgivare. Marie förklarar det väldigt enkelt – Tänk som en dagisfröken.

– ”Som arbetsgivare måste man försöka anpassa sitt sätt till individerna i gruppen. Har du att göra med 80-talister, försök tänka som en dagisfröken. De kräver ständig uppmuntran, utveckling, stöttning och feedback. Får de inte det, lämnar de arbetsplatsen för nya äventyr. Vill du ta tillvara på deras kompetens, försök uppmuntra och utmana dem genom att sätta tydliga riktlinjer kring vad som förväntas av dem – så att de känner sig behövda och ser en utmaning i sitt arbete”.

En driven 80-talist rör om i grytan, en gryta som skapats av ett växande Sverige och en hårt arbetande generation. Nu har grytan börjat puttra, en förändring är på väg att ske.

Läs mer om generationsskillnader

Hela undersökningen går att beställa som pappersform, eller laddas ner som pdf på soderqvistlarrson.se. Marie och Henrik tar upp alla aspekter och presenterat de olika generationsskillnaderna i sin undersökning. Hur väl stämmer du in på din generationsförklaring?

Vem är Marie Söderqvist?

Namn: Marie Therese Söderqvist
Född: 18 februari 1968, Vargön utanför Vänersborg.
Karriär: Grundare och före detta VD i analysföretaget United Minds. Tidigare krönikör i Expressen och paneldeltagare i TV4:s Nyhetsmorgon sedan 2000, samt ledarskribent på Svenska Dagbladet.
Aktuell med: Skriver på sin andra bok – ”Framgångsrika kvinnor” samtidigt som hon kliver av rollen som VD för United Minds.