Extrajobb som student – tips & råd för dig som vill arbeta deltid

Att extrajobba som student kommer med många fördelar. Det ger dig inte bara möjligheten att bygga på ditt cv och en (välbehövlig) extra inkomst varje månad, ett extrajobb ger dig även en fot in i den bransch eller det företag du vill arbeta inom efter avslutade studier. Men hur hittar du rätt i jobbdjungeln - och vad är viktigt att tänka på inför ansökningsprocessen? Här delar vi med oss av våra bästa tips och råd.

Rosa analog klocka mot rosa bakgrund, extra- och deltidsjobb Amendo

Vad är ett extrajobb – och hur fungerar det?

När man pratar om extrajobb syftar man på arbeten som utförs vid sidan av en heltidssysselsättning, som till exempel universitets- och högskolestudier. Ofta rör det sig om deltidsjobb på kvällar och helger, men hur mycket eller lite man arbetar – och när – varierar beroende på bransch, företag och funktion. De flesta som extrajobbar som student har sökt sig till den yrkeskategori och bransch man efter avslutade studier vill arbeta inom, andra är nyfikna på att testa en helt ny bransch. Oavsett vad du vill få ut med ditt deltidsjobb kommer ett extrajobb vid sidan av studierna med många fördelar.

5 fördelar med att jobba extra

  • Utökar ditt cv

    Att jobba extra ger dig möjligheten att bygga på ditt cv med relevant arbetslivserfarenhet. Många arbetsgivare letar efter kandidater med både examen från högskola eller universitet – och erfarenhet från arbetslivet. Ett relevant och uppdaterat cv kan hjälpa dig att sticka ut i ansökningsprocessen och visar att du är driven, flexibel och målinriktad. 

  • Extra inkomst

    Att leva som student är ofta både roligt och utmanande. En av de allra vanligaste utmaningarna, utöver tentor och sömnbrist, är hur man får ekonomin att gå ihop. Genom att jobba extra som student kan du dryga ut din kassa och göra studietiden till den roliga upplevelse den ska vara. Glöm nudlarna – med ett extrajobb kan du unna dig restaurangbesök!

  • Breddar ditt kontaktnät

    Visste du att 7 av 10 jobb förmedlas med hjälp av kontakter? Och vissa experter menar att siffran är ännu högre – hela 85 %. Att extrajobba ger dig möjligheten att knyta nya kontakter och nätverka med människor inom olika branscher – vilket kan öppna upp framtida karriärmöjligheter.

  • Ger dig viktiga erfarenheter…

    Arbetslivserfarenhet stärker ditt cv, men att ge dig ut i arbetslivet kommer med mer erfarenheter än vad som kan sammanfattas på ett fåtal rader. Att ha arbetat inom service kan till exempel säga mycket om din stresstålighet, och en tidigare anställning på posten en hel del om både din noggrannhet och effektivitet!

  • … och insikter om dig själv

    Ett extrajobb är inte bara till för att bygga upp ditt cv och ge dig en extra inkomst varje månad, du kan också lära dig mycket om dig själv och dina egna mål i livet. För det är ofta först när vi testar på ett yrke eller en bransch som vi vet om det är rätt karriärval eller ej.

Extrajobb som student

Enligt en undersökning från CSN arbetade hela 48% av alla studenter i Sverige extra under 2020. Ibland kan det vara svårt att hinna med både studier och extrajobb, men med rätt fokus och god planering lär du dig snabbt att hitta ett upplägg som passar just dig. Utbudet av extrajobb är dessutom stort och omfattar både kortare uppdrag på frilansbasis och längre anställningar med fasta arbetstider, vilket ger dig möjligheten att själv välja vilket typ av jobb som passar dig och ditt schema bäst.

Om du arbetar samtidigt som du får studiemedel får du bara ha en viss inkomst under året för att inte riskera att bli av med ditt studiestöd eller bli återbetalningsskyldig. Denna gräns kallas för fribelopp. Läs mer om fribeloppet på CSN:s hemsida.

Så hittar du extra- och deltidsjobb

Det kan vara svårt att veta var du ska börja när du har tagit beslutet om att börja jobba extra. Ibland kan du behöva testa dig fram för att landa i vilket jobb som passar just dig, ibland blir det rätt matchning direkt. Börja med att fråga dig själv vad målet med ditt extrajobb är – är det att tjäna så mycket pengar som möjligt eller vill du få erfarenhet av den bransch du är intresserad att börja arbeta inom i framtiden? Fundera även över hur många timmar i veckan du har tid att avsätta för jobb.

Att hitta extrajobb är idag inte svårt. På webben kryllas det av karriärsidor och jobbsajter (CareerBuilder, Monster och Indeed för att nämna några) som erbjuder extrajobb inom många olika branscher och områden. Det finns även gott om jobbannonser för deltids- och extrajobb på sociala medier.  

Idag är det näst intill obligatoriskt för arbetssökande att vara aktiv och synlig på Linkedin. Faktum är att Linkedin är den främsta plattformen för såväl arbetssökande som arbetsgivare. Vet du redan vad för typ av extrajobb du letar efter? Under fliken Jobb (eller Jobs om du har din profil på engelska) kan du göra sökningar med relevanta nyckelord och titlar. På så sätt får du tillgång till samtliga utannonserade tjänster på Linkedin. Vet du istället vilket eller vilka företag du helst vill arbeta på? I så fall är det mer effektivt att du börjar följa dessa företag. De flesta företagen idag publicerar nämligen sina lediga tjänster direkt på sin Linkedin-sida. 

Skapa en jobbbevakning för att få aviseringar när nya jobb blir tillgängliga inom specifika branscher, områden och bolag.

Hittar du inte rätt utmaning? Alla lediga jobb och tjänster utannonseras inte. Var inte rädd för att ta kontakt med det bolaget du vill börja arbeta på. Även om det inte finns en öppning just där och då, så visar du på ditt driv och tillgänglighet vilket gör att bolaget har dig i åtanke när en passande tjänst så småningom dyker upp.

Extra- och deltidsjobb hos Amendo

Vi på Amendo har många lediga jobb inom ekonomi, bank, finans, försäkring, HR eller kommunikation för dig som vill jobba extra vid sidan av dina högskole- eller universitetsstudier. På vår karriärsida kan du ta del av alla våra lediga jobb. Välkommen in!