David Guevara: Från nybakad talang till framstående konsultkollega på Amendo

Ett starkt eget driv och en genuin nyfikenhet har alltid varit David Guevaras styrkor. När han 2020 stod inför att ta steget in på arbetsmarknaden var han fast besluten om att få ett jobb inom bank och finans. Trots en tuff start landade han snart ett konsultuppdrag på Amendo - och hans drivkraft har sedan dess tagit honom vidare till många spännande uppdrag på diverse banker och finansbolag. Här berättar han om sin karriärresa!

David Guevara.

Året är 2020, och coronapandemin har skakat om både arbetsmarknaden och vardagslivet. Mitt i denna turbulens står David Guevara, som har läst sista terminen på Uppsala universitet, redo att möta världen. Hans jobbsökande börjar intensivt, men processen visar sig vara mer utmanande än väntat.

Tuff start och oväntad vändning

David beskriver sin jobbsökartid som en övning i tålamod och beslutsamhet.

– Det blev nästan som en hobby att sitta på Linkedin. Jag sökte över hundra jobb, men inkorgen ekade tomt, berättar David.

Just som han stod inför en anställning på en svensk storbank infördes ett anställningsstopp och Davids dröm om att få in en fot i bank- och finansbranschen kändes mer och mer avlägsen. Under tiden var David DJ och hade bokningar flera månader framåt på Stockholms främsta klubbar. Men i samband med de hårda restriktionerna som infördes avbokades dem en efter en.

När allt såg som mörkast ut plingade det plötsligt till i inkorgen. David hade blivit erbjuden ett jobb! Trots att det inte var inom hans studieområde tackade han entusiastiskt ja, fast besluten att visa vad han gick för och med en stark vilja att komma in på arbetsmarknaden. Nu väntade en vardag med uppdraget att lyfta en viktig flagga på Arlanda flygplats under ett arbetspass med start klockan 03:00 på morgonen. Väckarklockan sattes på klockan 02:15, men ödet ville annorlunda.

Amendo öppnar nya dörrar

Hos Amendo sitter en av våra Talent Consultant Managers och går igenom ansökningar. Det är en lång rad CV:n. När David Guevaras ansökan dyker upp i högen väcks nyfikenheten, vilket leder till ett samtal. Vår Talent Consultant Manager får veta att David har blivit erbjuden en anställning på Arlanda, men att han i själva verket är intresserad av en karriär inom bank och finans. David berättar att ”det blir flaggan nu eller vad som helst på en bank”.

Imponerad av Davids inställning bjöd vi in honom till en intervju som snabbt ledde till ett konsultuppdrag på Handelsbanken.

– Det bästa med Amendo är att de är snabba på pucken och verkligen ser människan bakom ytan. Min intervju bestod av relevanta frågor som snabbt avslöjade mitt driv, min erfarenhet och vem jag är, reflekterar David.

En perfekt match för konsultrollen

Rollen som konsult har passat David som handen i handsken. En framgångsrik konsult ska ofta vara experten i sammanhanget. Den som med fingertoppskänsla och en flexibel kostym kan slänga sig in och navigera i olika företag, arbetssätt och kulturer.

Davids självledarskap har alltid kommit väl tillhands. Under ett uppdrag i väntan på att få sin dator med alla system, antecknade han flitigt med penna och papper trots den tech-tillvända person han är. Det blev många blad och samtidigt som bläcket fyllde sidorna såg han flera möjligheter runt om sig. Kunden hade ofta internationella besök som skulle välkomnas in i gemenskapen och få sig en kopp kaffe. Med ena handen på kaffebryggaren och den andra hållandes analoga anteckningar, visade han sin stora passion, potential och driv.

– Som en före detta kollega sa till mig en gång, djävulen döljer sig i detaljerna, säger David och skrattar. Skämt åsido, jag tror starkt på att det blir en bättre arbetsplats om alla drar sitt strå till stacken och har jag tid över kan jag inte låta bli att hugga i.

Lisa Eliasson, Davids tidigare Talent Consultant Manager, minns hans tid på Amendo med värme.

– David hade en unik förmåga att se möjligheter där andra såg rutiner. Hans proaktiva inställning och förmåga att engagera andra kring förbättringar gjorde honom snabbt till en nyckelspelare, berättar hon.

Att finna sina stöttepelare i karriären är viktigt för varje enskild medarbetare. David hade många personer att vända sig till och Lisa fick ofta agera som en lysande fyr.

– Jag hade aldrig fått det jobb jag har idag utan Lisas hjälp. Hon har med stor precision fångat mina intressen och ambitioner från start och lyckats matcha mig med rätt uppdrag för att jag ska kunna nå mina mål, säger David.

En filosofi av nyfikenhet och kunskapstörst

Davids huvudsakliga drivkraft är hans genuina nyfikenhet, något han har haft sedan barnsben. Han jämför sitt ständiga frågande och sin vilja att utforska med hur barn naturligt lär sig om världen. Detta synsätt har han behållit i vuxen ålder, där han fortsätter att utveckla sig genom böcker och kurser.

– Kunskap är nyckeln till personlig utveckling. Jag ser till att aldrig glömma det nyfikna barnet inom mig, säger David.

Hans nyfikenhet och initiativkraft banade väg för en flygande start i karriären via Amendo. Efter konsultuppdraget på Handelsbanken gick David vidare till uppdrag inom treasury på Carnegie och Epiroc för att senare axla rollen som projektledare och Business Analyst på Svea Bank.

Davids tre bästa karriärtips

När artikeln nu närmar sig sitt slut har Davids nästa karriärskliv precis börjat. Som Head of Operations på Svea Bank kommer han att axla sitt första chefsjobb. Innan vi släpper i väg honom till den framtid som väntar, måste vi passa på att fråga om hans bästa tips till en ny ekonom som kanske står med flaggan i hand, men också har fått ett mejl från Amendo. David funderar en stund och formulerar sedan tre viktiga saker att ha med sig i bagaget:

  • Ödmjukhet: Alla som är fantastiska på sitt jobb har en ödmjuk approach. De räds inte för att ställa hundra frågor tills de verkligen kommer till roten av det riktiga problemet och det gör dem för att de är nyfikna på riktigt.
  • Drivkraft: Var beredd på att jobba hårt. Om drivkraften är genuin och äkta kommer allt hårt slit att balansera ut sig längs resans gång. Det gäller att respektera och njuta av processen, för då blir vägen till målet lika värdefull som slutdestinationen.
  • Nyfikenhet: Ställ alla frågor du har och låt ingen släcka din kunskapstörst!

Innan David släpper oss för den här gången vill han också passa på att rikta ett stort tack till Amendo och alla de personer han träffat under sin resa.

– Jag har träffat så otroligt många människor under de senaste åren och känner en stor tacksamhet för allt de har lärt mig. Det är tack vare dem och deras outtröttliga tålamod med alla mina frågor som jag är där jag är idag!

För dig som är redo att utvecklas

Davids resa från en orolig arbetsmarknad till en chefsroll via Amendo, visar på vikten av att ha en arbetsgivare som ser och stödjer ens potential. Vi på Amendo strävar alltid efter att vara en kompetenspartner som hjälper ambitiösa individer som David att växa, påverka och uppnå sina yrkesmässiga drömmar.

Är du liksom David nyfiken på en karriär inom bank och finans? Kika in vår karriärsida där vi har just nu många lediga tjänster ute. Till dig som behöver stärka upp din verksamhet med erfaren kompetens – hör av dig till oss så pratar vi vidare om hur vi kan hjälpa dig: info@amendo.se.