Team officer på SEB

Jesper är den 28-årige dalmasen som nu bor i Stockholm. Nu konsultar han som Team officer på SEB:s supportgrupp som administrerar handel i globala fonder. Vi har pratat närmare med Jesper om hans uppdrag och kring konsultrollen.

Personer pekar mot dataskärm, Amendo

Hej Jesper, berätta lite kort om dig själv!

Jag är en samhällsintresserad dalmas som idag bor i Birkastan i Stockholm med min sambo. Som person är jag driven, glad och nyfiken. Jag blir intresserad av det mesta och därmed också engagerad i det mesta. Har sysslat med lagidrott i hela mitt liv och är en obotlig Liverpoolsupporter som sällan missar en match.

Hur ser ditt uppdrag på SEB ut?

Jag jobbar i supportgruppen på avdelningen Fund Operations som administrerar handel i globala fonder. Vi är avdelningens inkanal, vilket innebär daglig kontakt med banker och fondbolag i Sverige och i övriga världen. Vi administrerar även handel för bankens interna avdelningar. Eftersom det inte finns ett standardiserat sätt att handla fonder på är verksamheten hos oss skräddarsydd och administrationen för varje kund och fond är unik. Det gör att vi även arbetar med implementering av nya kunder och deltar vid kundmöten för support och information om fondhandeln och eventuella speciallösningar. Är man i början av sin karriär och är intresserad av finansiell ekonomi är den här typen av uppdrag ett utmärkt första steg, både när det gäller kunskap om marknaden och kontakter i branschen.

Hur har dina tidigare uppdrag sett ut?

Jag har haft ett tidigare uppdrag på SEB genom Amendo inom Group Finance på avdelningen Accounts payable. Jag arbetade främst med bankens svenska leverantörsskulder. Hade daglig kontakt med bankens leverantörer och gav internsupport i alla frågor som rörde fakturabetalning och bankens leverantörsreskontra. Utöver det utbildade jag även nya medarbetare i Accounts Payables system och rutiner.

Roligast med att jobba som konsult?

Att få möjlighet att prova på många olika jobb utan att behöva byta arbetsgivare. Får dessutom ett ovärderligt kontaktnät ute på de olika konsultuppdragen och har en tryggare anställning under tuffare tider när de enskilda företagen går på knäna, eftersom jag har hela branschen som arbetsgivare. På ett tidigare uppdrag var jag med om att alla mina kollegor blev uppsagda samtidigt som jag istället fick nya intressanta utmaningar.

Några nackdelar med konsultyrket?

Nackdelen är att jag som konsult inte arbetar direkt under min arbetsgivare vilket kan skapa ett visst utanförskap. Detta har jag som tur är inte upplevt själv, utan har tvärtom upplevt att mina chefer ute på uppdragen bryr sig om mig och min personliga utveckling trots att jag är konsult.

Vad gör du om 5 år?

Jobbar inom bank med finansiella och/eller makroekonomiska frågor.