AI – ett självklart stöd vid kompetensbaserad rekrytering

Artificiell intelligens (AI) utvecklas i ett rasande tempo, inte minst inom rekrytering. Med sina många repetitiva, datadrivna och tidskrävande arbetsuppgifter är HR- och rekryteringsbranschen ett affärsområde med stor potential för en framtida AI-revolution. Detta är något som Amendo anammat genom att låta AI-assistenten Hubert stötta upp i rekryteringsprocessen, vilket möjliggör en mer datadriven, strukturerad och fördomsfri rekrytering och bemanning. För Amendo och andra trendspanare är en sak säker: AI är en rekryteringstrend som är här för att stanna!

Kvinna_framför_tv

Fördelar med AI-rekrytering

Implementeringen av AI inom rekrytering betraktas av många som den största tekniska omvandlingen som hittills ägt rum inom HR, med betoning på fördelar som tidseffektivisering och resursbesparing. Mycket tid och kraft läggs nämligen ner ifall högvolymsrekryterare ska öppna och noggrant läsa igenom alla kandidaters CV:n – åtminstone i kontrast till att låta en AI-assistent göra detta rutinmässiga arbete åt dem. Ur denna synvinkel bör AI-lösningar övervägas vid högvolymsrekrytering, framförallt för att ge samtliga kandidater rätt förutsättningar och kunna åstadkomma en mer såväl effektiv som träffsäker rekryteringsprocess. 

Fördomsfri rekrytering & en förbättrad kandidatupplevelse

Utöver att automatisera och optimera bidrar AI-assistenter även till en mer fördomsfri urvalsprocess. Amendos digitala medarbetare Hubert möjliggör exempelvis en kompetensbaserad rekryteringsprocess, där samtliga kandidater erhåller en enhetlig bedömning utifrån samma frågor och grunder. Ytterligare en fördel med Amendos AI-assistent Hubert är dess bidragande till en förbättrad kandidatupplevelse. Många arbetssökande föredrar nämligen att direkt efter inskickande av kandidatansökan få träffa Hubert och berätta mer om sig själva med egna skriftliga ord – istället för att vänta på rekryterarens återkoppling.

Amendos AI-användning inspirerar branschkollegor

Amendo ligger i framkant i sin bransch när det kommer till kompetensbaserade rekryteringslösningar som inkluderar AI. Inspirerande Erica Gjälby, Head of Business Management and Costumer Success på Amendo, fick därav möjligheten att gästa ett frukostseminarium under tema AI tillsammans med företagen Hubert och Teamtailor. Under Ericas gästföreläsning delade hon med sig av hur Amendo arbetar med AI-drivna lösningar för rekrytering, med betoning på hur det bidrar till kompetenssäkrade processer och förbättrar kandidatupplevelsen. 

Med Hubert som komplement upprätthåller Amendo en kandidatupplevelse i världsklass.

– Vi på Amendo arbetar kompetensbaserat i allt vi gör! Vår AI-assistent Hubert hjälper oss att kompetensbasera våra intervjuprocesser och effektivisera vår vardag. Med Hubert som komplement upprätthåller Amendo en kandidatupplevelse i världsklass, berättar Erica. 

Utmaningar med AI-rekrytering

Även om samhället digitaliserats under en längre tid så kan AI betraktas som ett nytt såväl fascinerande som skrämmande område. AI och dess komplexa karaktär kan därmed begrunda en slags skepsis mot AI-rekrytering. Utifrån egna erfarenheter berättade däremot Erica under Teamtailors frukostevent att AI-assistenten Hubert endast vid enstaka fall fått bemöta negativ attityd från Amendos ansökande kandidater och konsulter. 

– Jag har nästan aldrig varit med om att en kandidat eller konsult ifrågasatt Hubert. Om en sökande kandidat mot förmodan skulle göra motstånd eller inte vilja föra dialog med Hubert så erbjuder vi på Amendo självklart direkt en fysisk intervju istället, förklarar Erica.

Hubert som assistent och inte fullständig mänsklig ersättare

I rådande skepsis mot AI inom rekrytering finns även en rädsla hos vissa för en framtid där all rekrytering automatiseras och alla personliga inslag i arbetsprocessen slopas. Amendo är dock fast beslutna om att den mänskliga faktorn aldrig kommer att försvinna från verksamhetens arbetssätt, vilket Erica betonade under Teamtailors frukostevent. 

Hur digitala Amendo än är så får och kommer det personliga aldrig att försvinna hos oss.

– Digitala komplement innebär inte per automatik att det personliga måste försvinna. Amendos kompetenta rekryterare följer exempelvis upp Hubert effektiva arbete med flertalet tester och en slutgiltig personlig intervju. Hur digitala Amendo än är så får och kommer det personliga aldrig att försvinna hos oss, betonar Erica.

 

fem_personer_tv_teamtailor

Amendos inspirerande Erica Gjälby tillsammans med gästföreläsare från Hubert och SOS Alarm under Teamtailors frukostevent. 

 

Här kan du läsa ytterligare en artikel ifall du vill veta mer om hur Amendos AI-assistent Hubert stöttar oss i vår kompetensbaserade rekryterings- och bemanningsprocesser.