Robert bygger broar mellan näringsliv och skola

Robert Messinger vill inspirera elever till att följa sina drömmar. Han är en av Amendos klasscoacher som tillsammans med My Dream Now arbetar för att motivera ungdomar i skolan. Ett par gånger per termin besöker Robert sin skolklass för att prata framtid, drömmar och möjligheter.

Tre röda äpplen staplade på varandra mot lila bakgrund, My Dream Now, Amendo

My Dream Now är ett socialt företag som inspirerar elever att se sina möjligheter, få motivation att hitta vägar till framtida jobb och arbeta mot egna kortsiktiga mål. Genom att skapa inspirerande samverkan mellan skola och arbetsliv är visionen att få elever att känna sitt värde i samhället och att hitta egna vägar till jobb och drömmar.

Statistik visar att nära var fjärde elev inte uppnår kunskapsmålen i ett eller flera ämnen och saknar därmed fullständiga betyg från grundskolan. De saknar således också behörighet till att studera på gymnasienivå och löper större risk att hamna i ungdomsarbetslöshet eller utanförskap. En bidragande anledning till att studieresultaten försämrats i många områden är att klyftorna mellan skolorna ökar och att ungdomarna saknar motivation. Genom att stötta och inspirera elever i områden med stor potential, arbetar My Dream Now med att motverka ungdomsarbetslöshet, segregation och utanförskap.

Amendo började samarbeta med My Dream Now 2015 och har genom åren haft många klasscoacher som har besökt högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige. Amendos försäljningsansvarig Robert Messinger blev klasscoach 2018. Här berättar han om vad det innebär att vara klasscoach och hur betydelsefull rollen är för skolklasser i områden med stor potential där många unga saknar förebilder i arbetslivet.

Hej Robert! Berätta lite om dig själv och din roll som klasscoach.

Jag heter Robert Messinger och arbetar som försäljningschef Sverige. Jag blev klasscoach hösten 2018. Tillsammans med andra klasscoacher gick jag en utbildning om hur vi genomför träffarna. Vi gick igenom olika tips och trix – och andra saker som är bra att tänka på när vi är ute hos klasserna. Inför varje klassträff har vi fått ett ämne att arbeta med. Vi pratar drömmar, karriärvägar, hur man söker jobb, vilka utbildningar som finns… egentligen allt möjligt som man kan fundera på angående sin framtid. Men störst fokus ligger ändå på temat ”drömmar” och min uppgift som klasscoach är att peppa eleverna och försöka ge dem självförtroendet som krävs för att våga drömma. Vi diskuterar allt från vilka drömmar eleverna har och hur de når dit, till hur de tar sig igenom de hinder och utmaningar som finns på vägen.

Vi är fyra klasscoacher från olika företag, branscher och bakgrunder som hälsar på vår klass fyra gånger per år. Men utöver detta har vi även möjligheten att bjuda in eleverna på ett studiebesök. Då får vi verkligen chansen att visa eleverna hur det ser ut och fungerar på en arbetsplats, men också visa vilka kompetenser och kunskaper som finns.

Varför behövs klasscoacher?

Många elever i de skolor som My Dream Now samarbetar med saknar vuxna förebilder. De förstår inte varför de ska plugga eller engagera sig på olika sätt. Jobb, karriär och studier känns väldigt långt borta. Att vara klasscoach är något jag gör på frivillig basis eftersom jag dels tycker det är kul, men framförallt för att jag får chansen att vara med och hjälpa elever i mer utsatta områden att se möjligheter i arbetslivet. Och jag tycker det är fint att se att vi är så många som faktiskt bryr oss och vill vara förebilder för elever som inte alltid har lika goda förutsättningar. Vi finns där och vi stöttar, peppar och inspirerar eleverna att våga drömma.

Som klasscoach visar jag även att det finns olika vägar in i arbetslivet och oändligt många yrken och branscher – det gäller bara att tänka utanför boxen. För det är faktist så att majoriteten av eleverna säger att de vill ha ett jobb inom service, hantverk och ja till och med fotbollsproffs när de får frågan om framtidsyrke. Men vi vill visa dem att det finns andra jobb att välja mellan – och vi ger dem självförtroendet som krävs för att lyfta blicken.

Vad är det roligaste med att vara klasscoach?

Det roligaste med att vara klasscoach är att jag får en väldigt fin kontakt med eleverna. Det är så fina och snälla ungdomar som ger mig sådan energi varje gång vi ses. Lika mycket som de lyssnar på mig, lyssnar jag på dem och jag får ta del av så många olika historier. Var de kommer ifrån, vilken bakgrund de har och var de vill komma i livet. Och det märks att vi gör skillnad, att vi når fram, och jag hoppas och tror att de kommer ihåg oss och att vi med våra träffar bidrar till att de vågar fatta beslut som de annars inte hade vågat göra.

…och det svåraste?

Som klasscoach är jag inte lärare eller förälder – jag är en vuxen förebild som på en lättsamt sätt ska skapa intresse och motivation. Den största utmaningen ligger därför i att få med sig alla elever och att få dem att vara koncentrerade under hela passet. Vi besöker klassen under 2,5 timme och jag förstår att det kan vara ansträngande att hålla koncentrationen under så lång tid. Men vi gör vårt bästa att hålla motivation uppe och att få kontakt med alla elever.

Har du tips till företag som vill engagera sig i liknande frågor?

Jag tror att arbetsgivare har mycket att vinna på att erbjuda sina medarbetare ett sätt att engagera sig på. Det kan handla om att vara klasscoach via My Dream Now, eller kanske mentor åt någon som behöver vägledning i skolan eller karriären. Det kan skapa mervärde för många, och det går att lägga det på en nivå som passar verksamheten.

När du väl har bestämt dig att bli klasscoach och ska ut till din klass är mitt tips att samla ihop dig med dina medklasscoacher och diskutera programmet. Förbered uppgifterna som eleverna ska göra och fördela ansvaret – det är viktigt för att träffen ska bli så strukturerad och bra som möjligt. Väl under passet är det även viktigt att vara avslappnad och att man vågar lyssna. Det är så vi når fram och vi får tillbaka när vi se att eleverna får glimten i ögat.

Vill du läsa mer om My Dream Now? Besök deras hemsida eller läs mer om Amendos samarbete med My Dream Now här.