Så fick Ivan jobb i Sverige – via Linkedin

När Ivan 2016 flyttade från Australien till Sverige trodde han det skulle vara lätt att få jobb. Men trots att han har kandidatexamen och god arbetslivserfarenhet var återkopplingen på jobbansökningarna näst intill obefintlig. Ivan gav inte upp och tack vara sin starka vilja och stora envishet har han idag ett jobb på Europas ledande kredithanteringsföretag. Här berättar han om sin resa om hur han som konsult fick in en fot på den svenska arbetsmarknaden.

Ivan Colombo, Amendo Bemanning & Rekrytering

Ivan Colombo växte upp i Sydney tillsammans med sin bror och sina föräldrar. Likt många andra unga killar hade han en dröm om att arbeta som spelutvecklare och 2007 började han studera på JMC Academy i Sydney. Men branschen var stenhård och konkurrensen tuff, och efter sin examen var Ivan tvungen att söka sig till andra branscher för att få jobb. Han började arbeta på ett callcenter och fick på så sätt sin första smak av bemanningsplanering. Ivan trivdes väldigt bra med arbetsuppgifterna och ville fortsätta arbeta inom branschen, men började efter nio månader söka efter nya utmaningar eftersom han ville jobba på ett företag där han kunde växa i rollen. Ivan fick syn på tjänsten som workforce planner på American Express och tvekade inte att ansöka! Men han var inte ensam – det tog honom totalt fyra ansökningar innan jobbet blev hans. 

– Om du verkligen vill ha ett jobb måste du visa att du är intresserad! Jag skämdes inte för att ansöka om samma tjänst fyra gånger, det visade bara att jag verkligen ville ha jobbet och tillslut gav det ju resultat, säger Ivan Colombo.  

I rollen som workforce planner på American Express kunde Ivan bygga upp sina erfarenheter och han trivdes mycket bra på företaget. Drömmen om att bli spelutvecklare var som bortblåst och han var redo att bygga upp en karriär som analytiker. 

Flyttade till Sverige för kärlekens skull 

I februari 2013 träffade Ivan sin flickvän. Likt många andra svenskar hade hon åkt till Australien för att jobba och resa. När det tillslut blev dags för henne att återvända hem bestämde de sig för att fortsätta förhållandet och turas om att göra den långa flygresan över halva jordklotet.

Efter att ha haft ett långdistansförhållande i nästan två år bestämde sig Ivan för att flytta till Sverige för att starta ett nytt liv tillsammans med sin flickvän. Det milda klimatet lockade och trots att Ivan varken hade jobb eller studier som väntade på honom i Sverige tyckte han det skulle bli skönt med ett miljöombyte och att äntligen bo tillsammans med sin flickvän. 

– Hon var anledningen till att jag flyttade till Sverige. Det var inte på grund av studier eller för att jag hade fått ett jobberbjudande, säger Ivan Colombo. 

Ivan lämnade därför soliga Australien bakom sig och trots att hans karriär var oviss visste han att han ville fortsätta arbeta som analytiker och med workforce management. Han kände sig positiv över flytten och var redo att ta sig an de utmaningar och möjligheter som väntade. 

Innan flytten hade Ivan fått höra att Australiensare har det lätt att få jobb i Sverige eftersom de är väldigt omtyckta av det svenska folket. Men det visade sig snabbt att det inte stämde.  

– Jag hade riktigt svårt att hitta ett jobb! Jag sökte flera men fick aldrig något svar. Det kunde gå flera månader innan jag fick återkoppling, och när jag väl fick det hade de ändå valt att gå vidare med en annan sökande. Vid det laget hade jag redan glömt bort att jag ens hade sökt jobbet, säger Ivan Colombo. 

Tillslut insåg Ivan att hans jobbansökningar inte togs på allvar och att han var tvungen att ändra strategi.

Började studera svenska 

Efter fyra tuffa månader av jobbsökande och ingen återkoppling bestämde sig Ivan för att börja studera svenska. Eftersom hans CV visade att han var från Australien och fortfarande var på engelska förstod Ivan att han var tvungen att lära sig språket för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Han började studera SFI på Hermods i Göteborg och det dröjde inte länge förrän Ivan kunde översätta sitt CV till svenska. Han såg även till att uppdatera sin Linkedinprofil – en kanal som han inte hade använt särskilt flitigt tidigare.  

Första kontakten med Amendo

Tre dagar senare ramlade det in ett meddelande på Ivans Linkedin. Det var ett meddelande från Amendos konsultchef Heléne Hansson i Göteborg. Hon berättade att hon sökte en konsult med Ivans erfarenheter och kunskaper till ett företag vid namn Intrum i Göteborg och att hon ville träffa Ivan för en intervju.

– Jag blev väldigt överraskad! Jag hade aldrig använt Linkedin som en seriös kanal tidigare. Så när jag fick meddelandet från Heléne blev jag väldigt chockad men väldigt glad såklart, säger Ivan Colombo. 

Ivan tvekade inte en minut utan ringde tillbaka till Heléne med en gång. 

– Jag var tvungen att prata med henne på direkten och säga att jag var intresserad, säger Ivan Colombo. 

Ivan såg Helénes meddelande som en fantastisk möjlighet att komma in på den svenska arbetsmarknaden och han kände äntligen att hans karriär i Sverige började ta fart. Tjänsten som Heléne erbjöd Ivan var som workforce manager till kredithanteringsföretaget Intrum i Göteborg – en tjänst som han kände sig bekväm med och hade kunskap för eftersom han hade haft en liknande roll på Amerikan Express i Australien. 

Konsultuppdraget ledde till rekrytering  

Ivan och Heléne kom bra överens och han blev introducerad för Intrum. Att han inte kunde flytande svenska var inget hinder, han uppmuntrades snarare till att kombinera de två språken för att öva upp sin svenska. Kontraktet skrevs på och Ivan hade fått sitt första konsultuppdrag i Sverige.

– Uppdraget var bara på sex månader eftersom jag skulle ersätta en anställd som skulle gå på pappaledighet. Men halvvägs in i uppdraget sa min chef på Intrum till mig att rollen jag satt på skulle delas upp i två roller och att hon verkligen ville att jag skulle ansöka om den nya rollen, säger Ivan Colombo. 

Tjänsten Ivan blev uppmanad till att söka skiljde sig något från rollen som workforce manager och trots att han trivdes väldigt bra i rollen han hade såg han sin chefs erbjudande som en fantastisk möjlighet till att få fast anställning.  

– Min chef var väldigt nöjd över min prestation och ville erbjuda mig en fast tjänst, säger Ivan Colombo. 

Vid konsultuppdragets slut blev Ivan rekryterad av Intrum. Samtidigt visade det sig att personen han hade ersatt inte skulle komma tillbaka till rollen som workforce manager.

– Det innebar att jag fick behålla rollen som jag hade under uppdraget. Det var den rollen jag egentligen ville ha så jag blev väldigt glad. Det kunde inte ha blivit bättre, säger Ivan Colombo.  

Ser ljust på framtiden 

Ivan ser positivt på framtiden och trivs bra både i Sverige och på Intrum.

– Intrum är ett väldigt bra företag att arbeta för och jag kan se mig själv stanna här, säger Ivan Colombo. 

Men han tar ett steg i taget och fokuserar på vad som händer här och nu – snarare än vad som väntar honom i framtiden. Var nästa utmaning blir vet han därför inte, och om det blir Sverige eller Australien återstår att se. 

Ivans tre bästa tips för att komma in på den svenska arbetsmarknaden

  • Lägg ner tid och energi på att översätta ditt CV till svenska. Att ha ett CV som är skrivet av dig själv är viktigt för att du ska bli tagen seriös. 
  • Var ärlig med att du kommer från ett annat land, men att du håller på att lära dig svenska. Även om din svenska är dålig visar det att du försöker och är motiverad.
  • Se till att hålla din Linkedinprofil uppdaterad, både gällande erfarenheter och språk.

Ivans karriärstips

  • Var envis och ge inte upp! Även om du inte får jobbet första gången, ansök en gång till om tjänsten kommer ut igen. 
  • Var öppen för nya utmaningar. På så vis får du upp ögonen för nya branscher och roller du inte trodde du vill jobba inom. 
  • Tacka inte nej till jobb bara för att det inte var det jobbet du hade tänkt dig, kanske finns det något där som kan ta dig längre.