Dags att rekrytera sommarjobbare? Det här ska du tänka på

Inför sommarens ledighet är det mycket att tänka på som arbetsgivare. Semesterschemat ska sättas och du ska ha sommarbemanningen klar - allra helst igår. Att vara ute i god tid, tänka långsiktigt och att vara tydlig med förväntningar underlättar processen och skapar de bästa förutsättningarna för din sommarpersonal. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du planerar och lyckas med din sommarbemanning.

Kvinna håller glas med blommor i mot blå bakgrund.

Amendo hjälper dig med din sommarbemanning!

Börja i tid

Om man vill fånga in de mest ambitiösa studenterna är det ofta först till kvarn som gäller. Studenterna håller span och tipsar varandra redan när de första sommarjobbsannonserna kommer ut tidigt på våren. Ju tidigare du påbörjar din rekrytering, desto fler ansökningar kan du räkna med. 

Tänk långsiktigt

Om tid och resurser har avsatts för att anlita sommarpersonal – varför inte tänka lite mer långsiktigt? Många studenter är angelägna om att jobba extra även under höstterminen. Är ni istället i behov av en permanent lösning? Att anlita kompetens som redan har insikt i företaget minskar er nya medarbetares startsträcka och ni som organisation sparar värdefull tid. Tänkt tidigt igenom hur du kan gynna en fortsatt relation med bolagets sommarpersonal.

Anställningsavtal för sommarjobb – välj rätt anställningsform

När du anställer tillfällig sommarpersonal är det viktigt att du som arbetsgivare tecknar ett anställningsavtal som klargör att anställningen är tidsbegränsad. Det finns olika tidsbegränsade anställningsformer som kan passa olika bra beroende på din verksamhet och situation. Exempel på dessa är särskild visstidsanställning, vikariat och säsongsanställning.

Se fördelen med flexibla studenter

Även om studenterna kanske inte har möjlighet att börja jobba innan terminens slut (oftast i början av juni) är det fördelaktigt att komma ihåg att de ofta har ett flexibelt studieschema. Ta tillfället i akt att avsätta timmar för en onboarding redan innan uppdragets start för att gå igenom företagspresentation, arbetsbeskrivning samt för att få allt det praktiska på plats. Då är det bara att tuta och köra vid uppdragsstart!

Vänd dig till tidigare sommarpersonal

Har bolaget tagit in sommarpersonal tidigare år? Vänd dig till de studenter som har arbetat hos er innan. Fördelaktigt på så sätt att de känner till er verksamhet sedan tidigare, kan arbetsuppgifterna och är bekanta med såväl era medarbetare som företagskultur – vilket ytterligare minskar startsträckan och sparar er både tid och resurser.

Utnyttja studenternas vilja att lära sig

Att ha en ambitiös student som sommarjobbare är värdefullt för er, men troligtvis är det minst lika värdefullt för studenten – om inte ännu mer. Ta studentens perspektiv och fundera på vad ni kan tillföra som inte ingår i utbildningen. Det finns ofta ett stort sug efter att få låta all teoretisk kunskap komma till nytta i praktiken och en vilja att hugga tag i lite allt möjligt. Ge din sommarpersonal en bred variation av arbetsuppgifter. 

Var tydlig med förväntningarna

Det är viktigt att vara tydlig med era förväntningar på sommarjobbaren redan tidigt i processen. Vad förväntar ni er att studenten ska kunna? Och vad kommer ni egentligen att erbjuda för slags arbete? Kanske är uppgifterna lite monotona och administrativa? Var tydlig med det men lyft också fördelarna med jobbet: möjligheten att komma in på arbetsmarknaden och knyta viktiga kontakter – och kanske chans till ett extrajobb längre fram? 

Ge och få tillbaka

Fördelarna med att få sommarjobba inom sin framtida bransch är många, och studenter brukar vara väldigt tacksamma för den möjligheten. Som företag är det dock viktigt att inte glömma bort att det ni ger er sommarjobbare får ni ofta tillbaka – flera gånger om. Hur ni behandlar era sommarjobbare kommer att skapa ringar på vattnet när höstterminen börjar. Hur vill ni att de andra studenterna ska uppfatta ert företag och er kultur? Vill ni få många ansökningar senare när det börjar närma sig examen för klassen? Det kan vara värt att tänka ett varv extra kring hur ni arbetar med er employer brand.

 

Checklista – så lyckas du med din sommarbemanning

  • Var ute i god tid.
  • Gör en behovsanalys. Är ni ute efter en tillfällig eller långsiktig lösning?
  • Avsätt tid för en gedigen onboarding. Schemalägg om möjligt din students onboarding redan uppdragets start.
  • Vänd dig till tidigare sommarpersonal. Att anlita studenter som känner till ert bolag sedan tidigare är en stor fördel och minskar startsträckan avsevärt.
  • Säkerställ förväntningar. Gör det klart och tydligt för studenten om uppdragets omfång och arbetsuppgifter.

 

Känns det stressigt att hinna rekrytera sommarpersonal? Vi på Amendo hjälper er gärna! Vi har regelbunden kontakt med högskolor och universitet runt om i landet – och vet vad studenter efterfrågar hos en arbetsgivare. Vi har ett stort nätverk av studenter och kan snabbt hjälpa dig med rätt kandidat som passar just dig och ditt behov. Kontakta oss på info@amendo.se om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med din sommarbemanning.