Dags att rekrytera sommarjobbare? Det här ska du tänka på

Inför sommarens ledighet är det mycket att tänka på som arbetsgivare. Semesterschemat ska sättas och du ska ha sommarbemanningen klar - allra helst igår. Att vara ute i god tid, tänka långsiktigt och att vara tydlig med förväntningar underlättar processen och skapar de bästa förutsättningarna för din sommarpersonal. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du planerar och lyckas med din sommarbemanning.

Tjej i pool bärandes randig solhatt, Amendo

När våren är på ingång är det hög tid för dig som arbetsgivare att börja tänka på sommarens extrapersonal. Att ta in en student för att stärka upp avdelningen under sommaren är en smart och effektiv lösning som ger tillbaka på lång sikt – om du gör det på rätt sätt. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du lyckas med din sommarbemanning. 

Börja i tid

Om man vill fånga in de allra mest ambitiösa studenterna är det ofta först till kvarn som gäller. Studenterna håller span och tipsar varandra redan när de första sommarjobbs-annonserna kommer ut tidigt på våren. Ju tidigare ni påbörjar er rekrytering, desto fler ansökningar kan ni räkna med. 

Tänk långsiktigt

Om tid och resurser ändå ska läggas på att ta in en sommarjobbare, varför inte tänka lite mer långsiktigt? Många studenter är intresserade av att jobba extra någon dag i veckan och det kan bli en utmärkt förlängning av sommarjobbet. Om ni ser det ännu mer långsiktigt kanske det snart är dags att anställa någon på heltid, och att då ha några personer som redan har insikt i företaget är guld värt. Tänk tidigt igenom hur ni kan gynna en fortsatt relation med er sommarjobbare.

Se fördelen med flexibla studenter 

Även om studenterna kanske inte har möjlighet att börja jobba innan terminen slutar i början av juni får ni inte glömma att de ofta har ett väldigt flexibelt schema. Passa på att boka in några timmar innan själva sommarperioden så att ni hinner ha lite inlärning och få praktiska saker överstökade. Då är det bara att tuta och köra sedan!

Utnyttja deras vilja att lära sig 

Att ha en ambitiös student som sommarjobbare är värdefullt för er, men troligtvis är det minst lika värdefullt för studenten – om inte ännu mer. Ta studentens perspektiv och fundera på vad ni kan tillföra som inte ingår i utbildningen. Det finns ofta ett stort sug efter att få låta all teoretisk kunskap komma till nytta i praktiken och en vilja att hugga tag i lite allt möjligt. Ge sommarjobbaren en bred variation av uppgifter. 

Var tydlig med förväntningarna 

Det är viktigt att vara tydlig med era förväntningar på sommarjobbaren redan tidigt i processen. Vad förväntar ni er att studenten ska kunna? Och vad kommer ni egentligen att erbjuda för slags arbete? Kanske är uppgifterna lite monotona och långtråkiga? Var tydlig med det men lyft också fördelarna med jobbet: möjligheten att komma in på arbetsmarknaden och knyta viktiga kontakter – och kanske chans till ett extrajobb längre fram? 

Ge och få tillbaka

Fördelarna med att få sommarjobba inom sin framtida bransch är många, och studenter brukar vara väldigt tacksamma för den möjligheten. Som företag får ni ändå inte glömma bort att det ni ger er sommarjobbare får ni ofta tillbaka – flera gånger om. Hur ni behandlar era sommarjobbare kommer att skapa ringar på vattnet när höstterminen börjar. Hur vill ni att de andra studenterna ska uppfatta ert företag och er kultur? Vill ni få många ansökningar senare när det börjar närma sig examen för klassen? Det kan vara värt att tänka ett varv extra kring hur ni arbetar med er employer brand.

 

Känns det stressigt att hinna rekrytera sommarpersonal? Vi på Amendo hjälper er gärna! Vi har regelbunden kontakt med högskolor och universitet runt om i landet – och vet vad studenter efterfrågar hos en arbetsgivare. Vi har ett stort nätverk av studenter och kan snabbt hjälpa dig med rätt kandidat som passar just dig och ditt behov. Kontakta oss på info@amendo.se om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med din sommarbemanning.