Motion på schemat

Att dela ut friskvårdsbidrag till sina anställda är bra, men nu börjar allt fler företag upptäcka fördelarna med ett mer aktivt friskvårdsarbete för sina medarbetare. Bra hälsa vinner alla på.

tyngd_vikt_träning_hörlurar

– Tidigare var det främst de riktigt stora företagen som satsade på träning för sina anställda, nu börjar det bli vanligare att även mindre företag arbetar mer aktivt med friskvård för personalen, berättar Michael Angress, Personlig tränare på MYKEY.

Lönsamt att ligga steget före

Utöver att fysiskt aktiva medarbetare ofta blir piggare, gladare och mer effektiva på jobbet, är det också strategiskt smart att vara en arbetsplats som satsar på hälsa och välmående.

– Många företag ser hälsofrämjande insatser som ett bra sätt att vara en attraktiv arbetsplats på. Bra förmåner blir allt viktigare när vi söker jobb, vilket många företag har börjat förstå. Dessutom är det kostnadseffektivt att förebygga ohälsa istället för att behöva ta stora kostnader för sjukskrivning och rehabilitering i efterhand, säger Michael Angress.

Det här kan du göra för din hälsa:

  • 30 min motion per dag räcker för att förbättra hälsan. Det behöver inte vara hård träning utan räcker med en promenad.
  • Boka in en tid för din träning i kalendern. Bestäm att det är lika viktigt som det där jobbmötet med chefen.
  • Träna gärna tillsammans med någon. Det är svårare att strunta i ett pass då.
  • Hitta aktiviteter som är roliga! Variera även träningen efter årstiderna, exempelvis längdskidor på vintern och cykelturer på sommaren.
  • För en matdagbok. Där ser du svart på vitt vad du får i dig under en dag och blir mer medveten om maten.
  • Sov ordentligt! Bra sömn gör att du orkar mer. Dessutom minskar risken för att bli sjuk.

Hälsa ska vara enkelt

På arbetsplatsen gäller det att behålla friska medarbetare friska, och hinna fånga upp de som ligger i riskzonen i tid och ge dem möjlighet till bättre hälsa innan de blir sjukskrivna.

– Friskvårdsbidrag är jättebra men nyttjas oftast av de som redan är fysiskt aktiva. Utmaningen är att nå de som är stillasittande och få dem att prioritera motion och bra kost. Där är tillgängligheten A och O. Det handlar om att stryka så många anledningar som möjligt till att inte träna, säger Michael Angress.

Skapar laganda

Motion på arbetsplatsen gynnar dessutom inte bara den fysiska hälsan, utan har även en positiv inverkan på sammanhållningen inom arbetsgrupperna. Passen anpassas så alla klarar av dem men samtidigt blir utmanade, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

– Inne i träningslokalen spelar det ingen roll vilken titel man har, alla är på samma nivå och peppar till bättre resultat snarare än tävlar mot varandra. Gemensam fysisk aktivitet har en förmåga att riva murar och bygga broar mellan personalen, avslutar Michael Angress.

Hälsosamma tips till företag:

  • Arbeta långsiktigt och strategiskt med friskvårdsfrågor på arbetsplatsen.
  • Uppmuntra till fysisk aktivitet och skapa möjligheter för medarbetarna att kunna leva ett aktivt liv, exempelvis genom stegtävlingar.
  • Genomför gärna hälsoprofilsundersökningar eller liknande. Glöm inte att följa upp resultatet.