Hitta rätt nyckelkompetens genom interim management

Hur fungerar det att hyra in en nyckelperson? Interim management blir allt vanligare bland företag i alla storlekar och branscher. Från att ha varit en tillfällig lösning för att snabbt fylla en lucka går interim management mot att bli en strategisk investering i problemlösning och affärsutveckling.

nyckel_antik_rosa

Interim management – tillfällig lösning med långvarigt resultat

Intresset och efterfrågan på interimslösningar och erfarna konsulter har under de senaste åren ökat markant. Att ta in en interimskonsult är inte längre en nödlösning för att snabbt fylla en lucka – det blir en allt vanligare strategi för att få nya ögon och perspektiv i organisationen. Att en person kommer in med gedigen erfarenhet och ett utifrån-perspektiv kan tillföra mycket.

– Interim management ger snabbt resultat. Även om det är en tillfällig lösning blir effekterna ofta långvariga. Interimskonsulterna har kort startsträcka och bidrar med bred erfarenhet och värdefull kompetens, säger en av våra konsultchefer som arbetar med interimskonsulter inom ekonomi, bank, finans och försäkring.

Interimskonsulter med specialistkompetens

Vid brådskande, tillfälliga eller nya behov kan företag välja att ta in en interimskonsult som snabbt kan kliva in och bidra med stor kompetens. Ofta kan det handla om att en nyckelperson i organisationen försvinner och man behöver ha någon på plats under pågående rekryteringsperiod, alternativt vid arbetstoppar och specifika projekt. Det kan också vara i förändringsperioder där företag behöver hjälp av en erfaren konsult för att projektleda förändringsresan på olika sätt.

Ledarskap – en eftertraktad kompetens

En bidragande orsak till det växande intresset för interim management är att allt fler personer väljer bort en fast anställning mot att ta uppdrag som egen konsult. Att gig-jobba har flera fördelar då du som konsult får större frihet att själv styra över hur mycket du vill arbeta, vilka uppdrag du vill ta och när du är tillgänglig. Det ger också möjligheten att prova på olika branscher och organisationer. Det ökade utbudet av erfarna konsulter gör att eftertraktad och specifik kompetens ofta finns tillgänglig med kort varsel.

– Kompetenser som efterfrågas idag är mycket mer specifika, smala och svåra att hitta. Samtidigt är ledarskap är en viktig kompetens som blir allt mer efterfrågad på konsultbasis och att ta in interimschefer under tidsbegränsade perioder är vanligt. Den erfarenhet vi har via våra interimschefer är att konsulten snabbt sätter sig in i verksamheten och situationen. Därför kan de från första stund bedriva ett aktivt och framgångsrikt ledarskap, berättar en av våra konsultchefer.

Står du inför att anlita en interimskonsult?

För interima tjänster på hög strategisk och komplex nivå tar Amendos systerbolag Lagotto Executive Search & Interim vid. Lagotto arbetar med spetskompetens på management- och specialistnivå. Här kan du läsa mer om interim management hos Lagotto