Business Controller

Ta nästa steg i karriären som Business Controller och se över våra lediga tjänster eller läs mer om vad arbetsområdet innebär. Här behandlar vi de vanligaste frågorna såsom lön, utbildning och vanliga arbetsuppgifter. Ta reda på om rollen som Business Controller passar dig!

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli Business Controller?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli Business Controller. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är skillnaden mellan en Business Controller och en Financial Controller?

En Controller kan ha olika inriktningar. En Business Controller är affärsinriktad och fokuserad på framtiden. En Financial Controller blickar istället bakåt med företagets redovisning som utgångspunkt. I rollen som Business Controller tittar du inte endast på företagets siffror utan även andra aspekter, såsom marknadens utveckling. Sammanfattningsvis har du som Business Controller alltid verksamhetens framtid i åtanke vid såväl viktiga företagsrelaterade beslut som i det dagliga arbetet.

Vilka arbetsuppgifter har en Business Controller? 

Som Business Controller arbetar du med ekonomi, affärsstöd och verksamhetsstyrning. Rollen kretsar kring att analysera, följa upp och bevaka lönsamheten i företaget. Detta för att du i sin tur ska kunna presentera relevanta beslutsunderlag för cheferna inom organisationen och stötta ledningen i strategiska beslut. Kort sagt agerar du som en verksamhetsutvecklare med huvudsaklig arbetsuppgift att analysera företaget utifrån olika perspektiv för att kunna ta fram strategier för hur företaget bör leda verksamheten framåt. Budgetering, budgetuppföljning, rapporteringsarbete och utveckling av såväl rutiner som processer är också en del av en Business Controllers arbetsvardag.

Vad tjänar en Business Controller?

Lönen för en Business Controller varierar beroende på verksam bransch, erfarenhet, ansvar och utbildningsnivå. Månadslönen ligger vanligtvis i spannet mellan 42.000 kronor och 60.000 kronor.

Vad krävs för att trivas i rollen som Business Controller?

Som Business Controller förväntas du ha ett stort intresse för ekonomisk utveckling och besitta kompetens inom ekonomi, verksamhet och affär. Yrkesområdet är perfekt för dig som är kommunikativ och gillar att arbeta med såväl siffror som analyser. Du bör även vara noggrann, flexibel och prestigelös samt ha goda kunskaper inom Excel och andra ekonomisystem.