Business Controller

Jobb? Bemanning? Konsulter? Rekrytering? – Vi hjälper dig!

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli Business Controller?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli Business Controller. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är skillnaden mellan Business Controller och Financial Controller?

En controller kan ha olika inriktningar. En Business Controller, ofta kallad verksamhetscontroller inom offentlig sektor, är affärsinriktad och fokuserad på framtiden. Detta till skillnad från en Financial Controller som snarare blickar bakåt med företagets redovisning som utgångspunkt. I rollen som Business Controller tittar du inte endast på företagets siffror utan även andra aspekter, såsom marknadens utveckling. Kort sagt har du som Business Controller alltid verksamhetens framtid i åtanke vid såväl viktiga företagsrelaterade beslutsfattanden som i det dagliga arbetet.

Vilka arbetsuppgifter har en Business Controller? 

Som Business Controller arbetar du med ekonomi, affärsstöd och verksamhetsstyrning. Rollen kretsar kring att analysera, följa upp och bevaka lönsamheten i företaget. Detta för att du i sin tur kunna presentera relevanta beslutsunderlag för cheferna inom organisationen och stötta ledningen i strategiska beslut. Kort sagt agerar du som en verksamhetsutvecklare med huvudsaklig arbetsuppgift att analysera företaget utifrån olika perspektiv för att kunna ta fram strategier för hur företaget bör leda verksamheten framåt. Budgetering, budgetuppföljning, rapporteringsarbete, lönsamhetsuppföljningar och utveckling av såväl rutiner som processer är också en del av en Business Controllers arbetsvardag.

Vad tjänar en Business Controller?

Den genomsnittliga månadslönen för en Business Controller är 50 400 kronor, men lönen kan skilja sig ifall du arbetar som Interim Business Controller eller inom privat respektive offentlig sektor. Kön är ytterligare en faktor som kan påverka din lön, där exempelvis kvinnor i yrket tjänar i genomsnitt 45 500 kronor i månaden jämfört med männens som snittar på en månadslön omkring 52 100 kronor. 

Vad krävs för att trivas i rollen som Business Controller?

Som Business Controller förväntas ha ett stort intresse för ekonomisk utveckling och besitta kompetens inom ekonomi, verksamhet och affär. Yrkesområdet är perfekt för dig som är kommunikativ och gillar att arbeta med såväl siffror som analyser. Du bör även vara noggrann, flexibel och prestigelös samt ha goda kunskaper inom Excel och andra ekonomisystem. För att trivas i rollen som Business Controller är det även fördelaktigt ifall du är bekväm med att hålla presentationer samt delge rapporter i företaget och ledningsgrupp.