”Bästa personliga brevet jag läst” – våra rekryterare berättar

Med ett välskrivet personligt brev kommer du långt i din jobbansökan. Men hur får du ditt personliga brev att sticka ut och hur imponerar du på rekryteraren? Våra rekryteringskonsulter och konsultchefer går igenom jobbansökningar dagligen och har läst många personliga brev. Här delar de med sig av hur du får ditt personliga brev att sticka ut från mängden - och vad du bör undvika.

Penna och skrivblock mot rosa bakgrund, Amendo

Rekryteringskonsult: Relevant och visuellt genomtänkt

”Det bästa personliga brevet jag läst var relevant, koncist och ett bra komplement till den sökandes cv. Kandidaten hade tänkt på det visuella och motiverade tydligt sitt intresse för både företaget och rollen. Ett av kraven för tjänsten var att personen i fråga skulle kunna kommunicera ett hållbarhetstänk – både internt och externt. Hen lyckades få fram detta på ett bra sätt samt gjorde det tydligt för mig som rekryterare vad hen kunde erbjuda i rollen.”

Konsultchef: Anpassat och med tydligt intresse

”Det bästa personliga brevet jag har läst är från en person som lyckats anknyta sina tidigare erfarenheter till bra egenskaper, till exempel att hen utvecklat stresståligheten i sitt kundtjänstarbete. Det var också lagom långt, ungefär 3/4 sida. Vidare lyfte personen intresset för företaget och tjänsten och varför hens profil skulle passa bra in på arbetsplatsen.

Brevet var bra eftersom man märkte att personen lagt ner tid på brevet och anpassat det specifikt för tjänsten och inte bara använt ett allmänt brev som går ut till alla. Det signalerade att personen hade ett intresse för tjänsten och var villig att kämpa för att få rollen.”

Dags att vässa ditt cv? Här kan du läsa om hur du skriver ett bra cv.

Konsultchef: Påläst med genuint engagemang

”Det bästa personliga brevet jag har läst kom från en person som sökte ett konsultuppdrag hos oss på Amendo. Kandidaten började sitt personliga brev med att förklara varför hen sökte till oss och kopplade därefter an till våra värderingar. Hen hade jobbat in våra värderingar på ett säljande sätt och det märktes att kandidaten hade gjort sin hemläxa och läst på om oss på vår hemsida. Det tycker jag visar på engagemang och att man är genuint intresserad av rollen och företaget man söker till.

Efter att ha skickat in sitt cv och personliga brev lade den här personen ett mail till mig. I mailet förklarade kandidaten att hen hade sökt till oss och att hen hoppades att vi skulle gå igenom ansökan. Jag tycker att den här typen av ansökan, tillsammans med det välskrivna personliga brevet, är personligt och intressant. Jag blev nyfiken på kandidaten och även om hen inte hade fullt de erfarenheter som krävdes för rollen kallade jag hen på en intervju.”

Konsultchef: En mix av humor och konkreta resultat

”Det bästa personliga brevet jag har fått var av en person som verkligen visade på att hen hade läst annonsen, läst på om företaget och på ett genuint och konkret sätt berättade varför hen sökte sig till oss. Det personliga brevet innehöll en mix av humor, konkreta resultat från tidigare arbeten och ödmjukhet.”

Konsultchef: Ärligt och välskrivet

”Det bästa personliga brevet jag läst var från en person som inte alls hade de kvalifikationer som tjänsten krävde. Hen var helt ärlig med det och använde istället det personliga brevet till att förklara vilka andra kompetenser och förmågor som personen hade, och hur de skulle kunna passa i tjänsten och företaget. I just det här fallet fanns det krav som var nödvändiga, men jag tog kontakt med kandidaten oavsett då jag tyckte att det personliga brevet var så välskrivet. Vi träffades för en förutsättningslös intervju och det slutade med att hen fick en annan tjänst genom oss.”

Tips för ett bra personligt brev – våra rekryteringskonsulter sammanfattar

  • Håll dig till ungefär en A4 (inte längre!). 
  • Skicka i PDF.
  • Summera din kompetens och profil på ett tydligt och konsekvent sätt.
  • Summera vad du har för tankar framåt i din karriär kopplat till din profil/kompetens.
  • Lyft fram och motivera varför företaget ska anställa just dig.
  • Se till att ditt personliga brev är unikt för varje enskild ansökan. Rekryterare ser tydligt när kandidater enbart har bytt ut företagsnamnet – eller ännu värre, glömt bort att byta ut namnet.

    …och vad du bör undvika i ditt personliga brev

    • Stavfel och grammatiska missar. Läs hellre igenom ditt personliga brev en gång för mycket än att skicka in en ansökan med stavfel.
    • Onödiga klyschor som inte knyts till arbetslivserfarenheter. Istället för att rada upp att du är ”flexibel, noggrann och van att hantera många bollar i luften” så beskriv på vilket sätt du visar upp dessa förmågor.
    • Alldeles för korta personliga brev. Att skriva ett kort och koncist personligt brev är bra – men tre-fyra meningar är för kort. Håll det till minst en halv A4 långt.
    • Repetera inte för mycket av det som står i cv:t – låt det personliga brevet berätta om det som cv:t inte rymmer.
    • Låt det inte bli för personligt. Att bara skriva vad du gör på fritiden gör det svårt för rekryteraren att veta vad du har för erfarenheter och kompetenser. För privata detaljer som inte har någon relevans för tjänsten kan du hålla utanför.

4 tips som hjälper dig att skriva ett bra personligt brev

 

Vill du få fler tips på hur ett personligt brev bör vara utformat?

Här kan du läsa om hur du skriver ett bra personligt brev.