Jobbsökarguiden – så förbereder du dig inför arbetsintervjun

Ska du på arbetsintervju? Grattis! Att bli kallad till en arbetsintervju innebär att du har kommit ett steg längre i anställningsprocessen - och ett steg närmre ditt drömjobb. Men att gå på en arbetsintervju kan för många vara nervöst, eftersom det är mycket som står på spel. Här har vi samlat våra bästa tips och råd på hur du förbereder dig inför arbetsintervjun och kammar hem drömmjobbet!

Kaffekopp och grön växt mot rosa bakgrund, Amendo

Var påläst inför arbetsintervjun

Den bästa förberedelsen inför en arbetsintervju är att vara påläst när du kommer. Läs på om tjänsten och företaget och se till att du vet namnet på den du ska träffa. Fundera även över vilka egenskaper du har som du vill lyfta fram. Du har bara en kort stund på dig att ge en bra bild av dig själv, så förvalta den väl och lägg inte tid på saker som inte är relevanta.

Öva på vanliga intervjufrågor och svar hemma

Förbered dig genom att öva på de vanligaste intervjufrågorna hemma. Vad motiverar dig varje dag, vilka arbetsuppgifter trivs du bäst med och var ser du dig själv om fem år? Fundera på vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt och för att arbetsgivaren ska anställa just dig. Ett hett tips är att låta en familjemedlem eller kompis intervjua dig hemma. På så sätt kan du sätta dig in i situationen och blir ordentligt förberedd inför din arbetsintervju.

Här kan du ta del av de vanligaste intervjufrågorna och få tips på hur du formulerar bra svar.

Kom i tid till intervjun

Se till att komma i tid. Att dyka upp med andan i halsen ger inte ett bra första intryck och är dessutom inte heller en bra uppladdning för dig själv. Samtidigt kan det kännas stressigt för rekryteraren att ha en kandidat i väntrummet en halvtimme innan utsatt tid.

Klä dig för arbetsintervjun

Helhetsintrycket gör mycket. Men kläder handlar förstås mycket om tycke och smak så det viktigaste är att vara hel och ren. När det är dags att komma ut på intervju hos kunden kan det vara bra att fråga om klädkod.

Ta med kopior på ditt cv och personliga brev

Att ha med dig kopior på ditt cv och personliga brev visar att du är väl förberedd och intresserad av tjänsten. De kan dessutom vara bra att ha framför dig under arbetsintervjun eller dela ut om rekryteraren saknar ett eget exemplar. Här kan du läsa mer om hur det skriver ett bra cv och personligt brev.

Slappna av!

Vi förstår att det kan vara nervöst att gå på arbetsintervju. Men tänk på att rekryteraren är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar dessutom att du är intresserad av tjänsten och tar arbetsintervjun på allvar. Ta god tid på dig att besvara rekryterades frågor – du behöver aldrig känna dig stressad över att svara omedelbart. Med lite extra betänketid får du chans att reflektera över frågeställningen och ge ett genomtänkt svar.

Att undvika under arbetsintervjun

  • Tugga tuggummi
  • Komma sent
  • Ha ljud på mobilen
  • Komma oförberedd

Att göra under arbetsintervjun

  • Håll god ögonkontakt
  • Le, försök slappna av och var dig själv
  • Ta med kopior på ditt cv och personliga brev
  • Ha ett fast handslag

Våra rekryterares bästa tips

  • Inför en arbetsintervju är det viktigt att du är ordentligt påläst om ditt cv. Reflektera över vilka styrkor du har förvärvat men också vilka utmaningar du stött på i tidigare jobb, och hur du kan relatera detta till framtida jobb.
  • Som rekryterare är det viktigt att få en så bra bild som möjligt av dig som kandidat. Se därför till att vara dig själv – samt ärlig och transparent om dina erfarenheter, kunskaper och kompetenser.