Financial Controller

Ta del av våra lediga jobb i rollen som Financial Controller och ta nästa steg i karriären eller läs mer om vad arbetsområdet innebär. Här har vi samlat information om bland annat lön, vanliga arbetsuppgifter och förväntad kompetens.

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli Financial Controller?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli Financial Controller. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är en Financial Controller?

I rollen som Controller kan du ha olika inriktningar. En Financial Controller, även kallad redovisningscontroller eller Accounting Controller, betraktas ofta som bolagets spetskompetens inom finansiell analys. Som Financial Controller ansvarar du för att kontrollera och analysera den finansiella utvecklingen inom det affärsområde du är verksam, och har ett nära samarbete med företagets CFO.

Vilka arbetsuppgifter har en Financial Controller? 

En Financial Controller arbetar med att samla in, analysera och rapportera finansiell data och det ekonomiska läget till såväl ledningsgruppen som andra intressenter. Du fungerar även som en länk mellan ekonomiavdelningen och ledningen, där du ser till att ta fram den ekonomiska information och analyser som behövs för att kunna följa upp och styra verksamheten. Det är framförallt den analytiska delen som skiljer en Financial Controllers arbetsuppgifter från en redovisningsekonoms. Vidare arbetar du även med budgetutveckling, säkerställande av bokslut och rapporter – och försöker ständigt förbättra lönsamheten genom ekonomiska riktlinjer.

Vad tjänar en Financial Controller?

Faktorer såsom utbildning, arbetslivserfarenhet och arbetsplats spelar roll för vad du som Financial Controller tjänar. Marknadslönen för junior kompetens ligger mellan 42.000 och 52.000 kronor, och för senior kompetens på 55.000 kronor och uppåt.

Vilka egenskaper & kompetenser krävs för en Financial Controller?

En Financial Controller har en akademisk utbildning inom redovisning eller ekonomi samt besitter relevant arbetslivserfarenhet från en redovisningsroll eller kontrollfunktion. Det är ofta meriterande ifall du har arbetat i en internationell miljö samt besitter goda kunskaper inom Excel. En Financial Controller har således både erfarenhet och kompetens inom bokföring, skattefrågor och andra finansiella frågor kopplade till företaget. För att trivas i rollen som Financial Controller behöver du ha ett analytiskt sinne, genuint intresse för siffror och ett öga för detaljer.