Financial Controller

Jobb? Bemanning? Konsulter? Rekrytering? – Vi hjälper dig!

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli Financial Controller?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli Financial Controller. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är en Financial Controller?

I rollen som Controller kan du ha olika inriktningar. En Financial Controller, även kallad redovisningscontroller eller Accounting Controller, betraktas som bolagets spetskompetens inom finansiell analys. Som Financial Controller ansvarar du för att kontrollera och analysera den finansiella utvecklingen i det affärsområde du arbetar inom, men har även ett nära samarbete med företagets CFO. Junior Financial Controller kan betraktas som en ingångsroll till en karriär inom controlling, där du får utveckla bolagets ekonomistyrning tillsammans med dina kollegor. I rollen som Group Financial Controller agerar du snarare teamledare med fokus på gruppering av controllers med olika kompetenser.

Vilka arbetsuppgifter har en Financial Controller? 

En Financial Controller arbetar med att samla in, analysera och rapportera finansiella data och det ekonomiska läget till såväl ledningsgruppen som andra intressenter. Du fungerar även som en länk mellan ekonomiavdelningen och ledningen, där du ser till att ta fram den ekonomiska information och analyser som behövs för att kunna följa upp och styra verksamheten. Det är framförallt den analytiska delen som skiljer en Financial Controllers arbetsuppgifter åt från en redovisningsekonom arbetsvardag. Vidare arbetar du även med budgetutveckling, säkerställande av bokslut och rapporter, granskar driftkostnader och försöker ständigt förbättra lönsamheten genom ekonomiska riktlinjer.

Vad tjänar en Financial Controller?

Faktorer såsom utbildning, arbetslivserfarenhet och arbetsplats spelar roll för vad du som Financial Controller tjänar. Vanligtvis kan du förvänta dig en högre lön om du arbetar i som Financial Controller inom den privata sektorn snarare än den offentliga sektorn. Den genomsnittliga månadslönen för en Financial Controller är 50 400 kr. Utifrån lönestatistik kan man konstatera att det råder löneskillnader mellan könen, där kvinnor tjänar i snitt 47 600 kr i yrket medan männen har en lön omkring 54 400 kr.

Vilka egenskaper & kompetenser krävs för en Financial Controller?

En Financial Controller har en akademisk utbildning inom redovisning eller ekonomi samt besitter relevant arbetslivserfarenhet från en redovisningsroll eller kontrollfunktion. Det är ofta meriterande ifall du har arbetat i en internationell miljö samt besitter goda kunskaper inom Excel. En Financial Controller har således både erfarenhet och kompetens inom bokföring, skattefrågor och andra finansiella frågor kopplade till företaget. För att trivas i rollen som Financial Controller behöver du ha ett analytiskt sinne, genuint intresse för siffror och ett öga för detaljer. Du bör även ha tydliga ledaregenskaper samt trivas med att arbeta i grupp, men likaså självständigt drivande inom ditt eget affärsområde.