Ekonomichef

Vill du ta nästa steg i karriären som ekonomichef? Ta del av våra lediga tjänster eller lär dig mer om arbetsområdet. Här går vi bland annat igenom vanliga arbetsuppgifter, lön och vilken kompetens som ofta förväntas. Ta reda på om en framtid som ekonomichef är någonting för dig!

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli ekonomichef?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli ekonomichef. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är en ekonomichef?

I rollen som ekonomichef ansvarar du för bolagets ekonomifunktion genom att leda, utveckla och styra verksamheten i enlighet med affärsplanen. Som ekonomichef sitter du i många fall med i verksamhetens ledningsgrupp. I Sverige används oftast titlarna ekonomichef och ekonomidirektör, men rollen går även under titeln CFO, eller Chief Financial Officer.

Vad gör en ekonomichef? 

Som ekonomichef axlar du en viktig nyckelroll i vidareutvecklingen av organisationen genom att bära övergripande ansvar över ekonomifunktionen. Ekonomichefen ansvarar för den legala redovisningen, rapporteringen, bokslut, deklaration och skattefrågor. Att sätta upp en årsbudget och arbeta med att ta fram olika prognoser hör också till ekonomichefens arbetsuppgifter. Att analysera verksamheten från ett lönsamhets- och kostnadsperspektiv, vara bollplank till företagets VD och coacha verksamheten i ekonomirelaterade frågor är likaså viktiga delar. Som ekonomichef äger du också kontakten med banker, försäkringsbolag, revisorer och juridiska rådgivare.

Vad tjänar en ekonomichef?

Ekonomichefens lön varierar beroende på verksam bransch, erfarenhet, kompetens och ansvar. För en junior ekonomichef ligger lönen mellan 44.000 och 60.000 kronor per månad – och för en senior ekonomichef på 59.000 kronor och uppåt.

Vilka egenskaper & kompetenser krävs för rollen som ekonomichef?

Som ekonomichef är du i grunden examinerad civilekonom och besitter goda redovisningskunskaper. Vanligtvis har du jobbat några år som ekonom, civilekonom, redovisningsassistent, redovisningsekonom eller redovisningschef innan du axlar rollen som ekonomichef. Att arbeta som ekonomichef passar dig som har ett strukturerat arbetssätt, är analytisk, noggrann, resultat- och affärsorienterad. För att bli framgångsrik i rollen som ekonomichef ska du som person trivas med att verka i högt tempo och med tydligt affärsfokus. Yrkesrollen ställer även höga krav på målmedvetenhet, struktur, proaktivitet och relationsskapande.