Ekonomichef

Jobb? Bemanning? Konsulter? Rekrytering? – Vi hjälper dig!

Kontakta oss

Kan vi hjälpa dig med en rekrytering eller ett konsultbehov? Fyll i formuläret så återkommer vi snarast! Du når oss också på 08-545 880 55.

Vill du bli ekonomichef?

Vi på Amendo har många lediga jobb för dig som är eller vill bli ekonomichef. Klicka på knappen nedan för att se alla våra lediga jobb inom ekonomi.

Vad är en ekonomichef?

I rollen som ekonomichef ansvarar du för bolagets ekonomifunktion genom att leda, utveckla och styra verksamheten i enlighet med affärsplanen. Som ekonomichef sitter du i många fall med i verksamhetens ledningsgrupp. I Sverige används oftast titlarna ekonomichef och ekonomidirektör, men rollen går även under titeln CFO. Som CFO, Chief Financial Officer, bär du alltså liksom ekonomichefen ansvar för ekonomiavdelningen och driver företagets styrning genom ekonomi och finansiella frågor.

Vad gör en ekonomichef? 

Som ekonomichef har du en nyckelroll i vidareutvecklingen av organisationen eller myndigheten genom att bära övergripande ansvar över ekonomifunktionen. Ekonomichefen ansvarar för den legala redovisningen, rapporteringen, bokslut, deklaration och skattefrågor. Att sätta upp en årsbudget och arbeta med att ta fram olika prognoser hör också till ekonomichefens arbetsuppgifter. Att analysera verksamheten från ett lönsamhets- och kostnadsperspektiv, vara bollplank till företagets VD och coacha verksamheten i ekonomirelaterade frågor är likaså viktiga delar. Som ekonomichef hanterar du också kontakter med bank, försäkringsbolag, revisorer och juridiska rådgivare.

Vad tjänar en ekonomichef?

En ekonomichef med mindre än tre års erfarenhet inom branschen kan förvänta sig en medellön på 38 200 kr per månad. Ifall du befinner dig i mitten av karriären och besitter 4–9 års erfarenhet tjänar du i genomsnitt 59 400 kr. Detta i jämförelse med en erfaren ekonomichef med 10–20 års erfarenhet som i snitt tjänar 81 600 kr. Ifall du är en ekonomichef med mer än 20 års erfarenhet kan du förvänta dig en genomsnittlig lön på 88 300 kr och uppåt.

Vilka egenskaper & kompetenser krävs för rollen som ekonomichef?

Som ekonomichef är du förmodligen i grunden en examinerad civilekonom och besitter goda redovisningskunskaper. Vanligtvis har du jobbat några år som ekonom, civilekonom, redovisningsassistent, redovisningsekonom eller redovisningschef innan du får axla en tjänst som ekonomichef. Att vara en ekonomichef är ett bra arbete för dig som har ett strukturerat arbetssätt, är analytisk, noggrann, resultat- och affärsorienterad. För att bli framgångsrik i rollen som ekonomichef ska du som person trivas med att agera med tydligt affärsfokus och i högt tempo. Yrkesrollen ställer även höga krav på målmedvetenhet, struktur, proaktivitet och relationsskapande.