Tack Almedalen för en bra vecka

Digitalisering, mångfald, framtidens arbetsmarknad - och Brexit. Almedalsveckan har varit fylld av intressanta seminarier och vissa återkommande teman. Utöver Amendos egen paneldebatt har bland annat integration och mångfald stått på agendan.

blommor_rosa_blå

En händelserik vecka i Almedalen har gått mot sitt slut! Vår egen paneldebatt “Snabbrörlig, tillfällig och lojal” som vi arrangerade tillsammans med Chef blev lyckad och verkade vara ett ämne som berör många. Panelen var överens om att vi kommer gå mot en ännu mer rörlig arbetsmarknad i framtiden och att den så kallade gig-ekonomin inte är farlig.

Att Sverige är ett modernt land med framåtanda går inte att ta miste på under en sådan här vecka. Många diskussioner berörde hur banker och finansbolag kan – och måste – anpassa sig till vår nya digitala verklighet. Hur ska vi bemöta och underlätta för våra kunder, vilka lösningar och verktyg behöver vi utveckla? Nordnets VD Håkan Nyberg önskade sig högre konkurrens och menade att det skulle bidra till kundnyttan. Trots skakig finansmarknad, Brexitkonsekvenser och orolig omvärld fanns en positiv anda i diskussionerna.

Mångfald och integration – ett måste för utveckling och tillväxt

För oss som arbetar med rekrytering fångade självklart arbetsmarknadsfrågor, integration och mångfald vårt intresse under Almedalsveckan. Det var häftigt att se att näringslivet visade ett sådant engagemang och driv under dessa diskussioner. Mångfald och integration är inte längre (bara) en politisk fråga eller ett urvattnat begrepp i företagspolicies – det är ett måste för att företag ska kunna fortsätta utvecklas och nå tillväxt.

De flesta var också överens om att för att uppnå detta måste vi våga lyfta blicken från CV:t. Ger CV:t verkligen den bästa överblicken över en persons kvaliteter? Eller säger det mer om tidigare förutsättningar än om kompetenser och potential? Passion, kreativitet och anpassningsförmåga var några av de mest efterfrågande kompetenserna i framtiden. Kan vi utläsa detta från ett CV? Till viss del, absolut, men det finns väldigt många egenskaper som gömmer sig mellan raderna i en PDF.

Från Almedalens scener in i verksamheten

Volvo Cars VD Håkan Samuelsson sa i en paneldebatt att för att kvalificera sig till deras introduktionsprogram har de ett enda krav – du ska vara intresserad. De har förstått att vi har inte råd, tid eller möjlighet att sålla bort kompetens på grund av förlegade ideal i dammiga kravprofiler.

Det handlar inte om att ta in personer som är mindre kvalificerade än andra – tvärtom. Vi om någon vet att rätt kompetens är A och O för en lyckad rekrytering, för att nå mål, för att växa och utvecklas. Det handlar om att få in ytterligare kompetens – i form av det som olika bakgrunder, erfarenheter, kulturer och förutsättningar tillför.

Är vi redo att ta det här steget? Kan vi ta diskussionen från Almedalens scener in i våra verksamheter? Vi tror det! Vi är övertygade om att näringslivet och arbetsmarknaden vågar strunta i gamla normer och vill arbeta för att få in nya erfarenheter. Vi kan inte göra det på egen hand men vi kan göra det tillsammans med er. Vi måste underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden, ge varandra en chans, modernisera våra krav och stå upp för olikheter. Är ni med oss?

Tack Almedalen för en riktigt bra vecka med många intressanta seminarier och diskussioner. Vi hoppas att vi ses igen nästa år!