Inför arbetsintervjun – hur blir jag attraktiv?

Det finns bättre och sämre saker du kan göra för att marknadsföra dig själv vid en anställningsintervju. Vår rekryteringskonsult delar med sig av sina bästa tips inför mötet med din eventuellt framtida arbetsgivare.

Två personer dricker kaffe över skrivbord, Amendo

­Vad är viktigt att tänka på vid anställningsintervju?

– Tänk igenom de viktigaste sakerna du själv vill veta om bolaget och tjänsten så att du har bra underlag för beslut om du sedan blir erbjuden jobbet.

Var äkta med vem du är, tänk igenom vilka sidor hos dig själv som du vill lyfta fram – utstråla/agera sedan i enlighet med detta. Undvik att ’säga rätt saker’ utan att egentligen mena det du säger. En erfaren rekryterare märker direkt om du försöker att ställa dig in hos honom eller henne.

Vad tänker arbetsgivare på när/innan de anställer?

– Utöver formell kompetens, är det viktigt för en arbetsgivare att ta reda på om du kommer att passa in i teamet och hur intresserad du är av jobbet. Många arbetsgivare funderar även på vad en medarbetare kommer kunna tillföra i företaget, vad det finns för möjlig karriärväg – och hur en person ska kunna trivas och passa in i bolagets kultur.

Hur ska man ”sälja in sig själv” till arbetsgivaren?

– Var dig själv, visa vad du kan och vill, tänk igenom och bli medveten om hur dina erfarenheter och egenskaper kan bli en tillgång i rollen du söker.

Sätt även arbetsgivaren i intervjusituationen – ställ frågor som visar att även du ska göra ett val, att du är noga med vilket företag du vill arbeta på, exempelvis: vad erbjuder de dig utöver rollen, hur ser teamet ut, vad tycker arbetsgivaren är de viktigaste egenskaperna hos den de vill anställa, etcetera.

Vad ska man inte göra på en anställningsintervju?

Komma försent (händer något på vägen, ring direkt!), komma klädd som om man inte tar intervjun på allvar eller visar respekt för den du ska möta.

Skryt inte! – du ska inte skämmas för att tala om vilka dina styrkor är, men tänk på hur du ger uttryck för det och var även ärlig med delar som du inte är lika bra på.