Så skriver du ett bra personligt brev

Med ditt personliga brev har du möjlighet att komplettera ditt cv och lyfta fram varför du är lämplig för tjänsten du söker. Här tipsar våra rekryterare om hur du skriver det på bästa sätt.

Upprepa inte fakta från ditt cv

Vi tittar alltid på ditt cv först, så allt som står där vet vi redan. Använd istället utrymmet till att komplettera ditt cv.

Fokusera på det du är bra på

Lyft upp saker du är bra på istället för att lägga fokus på eventuella brister i din kompetens. När du väl är på intervju kommer vi att vilja ha hela bilden av dig, men inledningsvis vinner du på att endast lyfta fram varför du är rätt för tjänsten.

Koppla an till tjänsten

Utgå ifrån vad vi söker i platsannonsen och koppla an till det i din text. Om tjänsten kräver en analytisk person är det bra om du konkret kan beskriva på vilket sätt du använt denna förmåga tidigare.

Undvik klyschorna

Beskriv hur och på vilket sätt dina egenskaper kommit till användning istället för att stolpa upp en rad av adjektiv. Tänk på att du ska kunna ge konkreta exempel på det du skrivit vid en intervju hos oss sedan.

Utgå inte från dig själv

Fokusera på vilken nytta du kan göra för företaget och tjänsten istället för på din personliga vinning, som exempelvis att du söker nya utmaningar eller vill utvecklas. Vi vill se att det är tjänsten i sig som lockar snarare än att du är trött på det de gör nu.

Tänk på det visuella

Använd samma typsnitt i ditt CV och det personliga brevet och utforma texten så den är snäll för ögonen att läsa. Använd gärna rubriken på tjänsten högst upp och skriv alltid dina kontaktuppgifter på både CV:t och det personliga brevet. Glöm inte att korrekturläsa en extra gång.

Civilstånd har ingen betydelse

Lägenhet eller hus, antal barn eller hur många gånger i veckan du tränar har ingen betydelse för din yrkesroll. Därför kan du helt utelämna den typen av information och istället använda utrymmet till att berätta varför just du är rätt för tjänsten. Tänk professionellt brev snarare än personligt.

Har du några frågor kring tjänsten du vill söka? Kontakta då gärna ansvarig rekryterare för tjänsten. Lycka till!