Så ger du konkreta svar under arbetsintervjun

Att kunna svara konkret på rekryterarens frågor under din arbetsintervju kan vara avgörande för att just du ska få jobbet. Här har vi samlat fem smarta saker att tänka på under intervjun som hjälper dig att vara mer konkret.

Första steget till en lyckad intervju är alltid att du är ordentligt förberedd. Ställ dig själv frågorna: Vad är viktigt att framhäva hos mig själv? Varför vill jag ha den här tjänsten? och: Hur uppfattas jag och vad vill de ha? Under arbetsintervjun gäller det sedan att ge en så tydlig och ärlig bild av dig själv som möjligt.

5 tips för mer konkreta svar under din arbetsintervju:

  • Svara alltid, alltid ärligt. Påhittade egenskaper eller annat som är osant kommer förr eller senare att genomskådas och slå tillbaka på dig själv.
  • Prata alltid om dig själv i jag-form istället för ”man” eller andra generella uttryck.
  • Undvik floskler och allmänna formuleringar av dig själv, t ex ”Jag är en väldigt driven person”. Beskriv istället en situation när du varit den som drivit saker framåt.
  • Var inte rädd för att vara tydlig och säga “Jag är rätt för det här jobbet för att…” Eller “Jag vill ha det här jobbet för att…” Se till att du marknadsför dig själv på ett genomtänkt sätt för den specifika tjänsten.
  • Istället för att säga ”Jag brukar…”, använd beskrivningar som ”Förra veckan gjorde jag…”. Många säger att de brukar göra saker, men det är först när vi ber personen att ge exempel på den senaste situationen som det blir konkret.

Lycka till!