Köpenhamn som arbetsplats

Att bo i Malmö och jobba i Danmark är populärt bland många svenskar, möjligheterna på arbetsmarknaderna är många. Ett hårt men hjärtligt arbetsklimat och högre löner är några av skillnaderna från att arbeta i Sverige.

Färgglada hus bredvid varandra, Köpenhamn, Amendo Bemanning & Rekrytering

– Det finns enormt många möjligheter och spännande jobb på den danska arbetsmarknaden, berättar Joakim Löjdahl som under tre år arbetade i Köpenhamn som operativ chef hos Trygg Hansas danska ägare – Codan AS.

Högre löner än i Sverige

Utöver att arbetsmarknaden är lockande finns det fler fördelar med att arbeta i grannlandet. Lönerna ligger generellt sett högre och tillsammans med valutaskillnaden blir det ännu mer förmånligt.

– Konkurrensen mellan företagen har gjort att lönerna stigit. Generellt ligger de högre än i Sverige. Dessutom kan man dra av hela resekostnaden, så det är absolut fördelaktigt att arbeta i Danmark ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Joakim Löjdahl.

Tuffare arbetsklimat

Att jobba i ett annat land innebär inte bara pendling och ett annat språk. Det innebär också kulturella skillnader som avspeglar sig i det dagliga arbetet och hela arbetsmiljön.

– Det är ett mycket tuffare klimat i Danmark jämfört med Sverige. Danskar är väldigt raka och ger en helt annan typ av feedback än man är van vid, men det är också lärorikt. Vid diskussioner och workshops går det ofta hett till men det är ändå hjärtligt och ingenting som orsakar sura miner i efterhand, berättar Joakim Löjdahl.

Bra erfarenhet

Både anställningsformer och villkor kan variera en hel del mellan olika företag. Att noggrant titta igenom kontraktet och se till att de allmänna villkoren ligger på rätt nivå är en bra idé.

– Förmånerna brukar ofta vara förhandlingsbara så det är bra att veta vad som ingår. Se också till att ha koll på semesterdagar och liknande, det finns många olikheter med hur det fungerar i Sverige där. Man bör framförallt inte vara rädd för att prova på att arbeta i Danmark, det är en otroligt bra erfarenhet och utvecklande på många sätt och vis, avslutar Joakim Löjdahl.