Interimschefen Pia delar med sig av sina tips

Pia Ahlberg är en av våra underkonsulter, och har under de senaste åren arbetat som interimschef på olika uppdrag. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och vad det är som gör att hon trivs i rollen som interimskonsult. 

Pia har över 20 års erfarenhet från försäkringsbranschen och har tidigare varit bland annat kundservicechef. 2011 klev hon på sitt första  konsultuppdrag och har sedan dess arbetat som interimschef. Nu är  hon på ett uppdrag som gruppchef över aktuarier på ett stort  försäkringsbolag.

– Mitt arbete handlar om att fördela arbetet och se till att gruppen arbetar effektivt och levererar god kvalitet. Parallellt med det arbetar  jag även med att leda gruppen genom ett ständigt pågående  förändringsarbete. En viktig del av arbetet handlar om att motivera och  coacha mina medarbetare i det dagliga arbetet, allt för att bidra till gruppens och mina medarbetares utveckling. Det är väldigt spännande och utvecklande att få leda en grupp specialister.

Att gå från anställd till egen konsult var inte ett svårt val för Pia.

– Jag kände inte till möjligheten att arbeta som interimskonsult. Jag kom i kontakt med en rekryterare som berättade om den här verksamheten, och kände att det skulle passa mig perfekt, säger Pia. Det är inte ett beslut som hon har ångrat.

– Det är så kul att jobba som interimschef! Jag kan ta med kompetens in och samtidigt utveckla min egen verktygslåda. Det är det som motiverar mig i mina konsultuppdrag.

Många fördelar som underkonsult

Pia ser många fördelar i rollen som interimskonsult.

– Jag får möjligheten att lära mig nya branscher, komma in i nya grupper och lära känna nya människor. Jag får vara med och utveckla verksamheten och bidra till att bygga ett vinnande lag.

Något annat som Pia tycker är positivt med rollen är att hon snabbt får feedback på sina styrkor och framgångsfaktorer, och känna att hon tillför något konkret till företaget och gruppen. Framför allt har hon fått positiv feedback på hur snabbt hon har kommit in i verksamheten.

Pia ser också fördelar med att vara underkonsult hos Amendo.

– Jag känner mig uppskattad hos Amendo och har en jättebra relation med min kontaktperson. Det är de små sakerna som gör skillnad, konsultträffarna, tillgängligheten och ett ömsesidigt förtroende. Det är ett tryggt samarbete och det känns som att Amendo värdesätter min kompetens och att det finns en vilja till ett långsiktigt samarbete.

Ökat intresse för interimslösningar

Pia märker av ett ökat intresse från företagen att ta in interimskonsulter. Vissa företag har som strategi att regelbundet ta in interimschefer, för att på så sätt tillföra ny kompetens och nya tankesätt i organisationen. Ofta ses det som en möjlighet att få lite draghjälp, en person som kan bidra till utveckling och nya idéer.

När Pia kommer ut på nya uppdrag möts hon ofta av nyfikenhet och förtroende av andra chefer och medarbetare. Många är intresserade och uppskattar att hon kan använda sig av konkreta exempel från tidigare erfarenheter. Hon har också en tydlig strategi när hon kommer ut på nytt uppdrag.

– Jag intervjuar medarbetarna, frågar vad de trivs med, vad som fungerar bra och vad de skulle vilja förändra. Det blir min egen nulägesanalys, och från det använder jag mina kompetenser och kartlägger vad som ska göras och hur. Att få komma in och utveckla verksamheten och medarbetarna – det är det som driver mig som interimschef.

Pias bästa tips för att lyckas som interimschef

 • Var trygg i ditt ledarskap
  Känn till dina styrkor och utvecklingsbara sidor, och var säker i vad för typ av ledarskap du vill bedriva. Som interimschef finns ingen startsträcka att ta reda på det.
 • Skaffa dig helikopterperspektiv över verksamheten
  Det är viktigt att förstå uppdraget och organisationen. På så sätt får du också en förståelse för när du behöver djupdyka i detaljer.
 • Var kommunikativ, lyhörd och nyfiken
  Du kan inte köra ditt eget race utan behöver vara anpassningsbar, skapa goda relationer och kunna samarbeta med andra.
 • Skapa ett bra klimat i gruppen
  Var engagerad, lyhörd och ha tillit till dina medarbetares kompetens.