Hitta rätt nyckelkompetens

Vad är viktigt att tänka på vid en chefsrekrytering och hur fungerar det att hyra in en nyckelperson? Våra seniorkonsulter inom Interim Management och Executive Search på Amendos kontor i Göteborg ser tydliga trender bland chefsrekrytering och specialistkompetens i regionen.

– Det är en ökad efterfrågan på interimslösningar och seniora konsulter i hela regionen. Samtidigt blir det allt vanligare för företag att rekrytera chefer och specialister genom Executive Search-processer, säger en av våra seniorkonsulter i Göteborg som hjälper företag att hitta chefer, specialister och andra nyckelpersoner på konsultbasis och för rekrytering.

Interim Management – tillfällig lösning med långvarigt resultat

Företag vänder sig till våra seniorkonsulter för att få hjälp med att hitta specialister eller chefer inom ekonomi, bank, finans, försäkring. Vanliga tjänster är ekonomichefer, HR-specialister, seniora affärsutvecklare och personer med unik branschkompetens. Vid brådskande eller tillfälliga behov tar vi fram en interimskonsult som snabbt kan kliva in och bidra med stor kompetens. Vi tror att det kommer bli ett självklart alternativ för allt fler företag framöver.

– Interim Management ger ett snabbt resultat. Även om det är en tillfällig lösning blir effekterna ofta långvariga. Interimskonsulterna har kort startsträcka och bidrar med bred erfarenhet och värdefull kompetens, säger en av våra seniorkonsulter.

Komplex arbetsmarknad med höga krav

Även rekrytering av chefer och specialisttjänster genom Executive Search-processer blir allt vanligare. En komplex arbetsmarknad tillsammans med högre krav på specialistkompetens bidrar till att allt fler företag behöver rekrytera sina nyckelpersoner genom handplockad kartläggning.

– Kompetenser som efterfrågas idag är mycket mer specifika, smala och svåra att hitta. Samtidigt ställer kandidaterna högre krav och söker inte själva jobb aktivt. Det kräver ofta en handplockad rekryteringsprocess och tillgång till ett mycket större nätverk.

Står du inför en chefsrekrytering? Här delar vi med oss av våra bästa tips

 • Lär känna din rekryteringskonsult
  Ta in en senior rekryteringskonsult i ett tidigt skede för att sätta rätt kravprofil för tjänsten och personen som ska rekryteras. Lär känna rekryteringskonsulten och se till att ni skapar samma målbild.
 • Utmana ledningsgrupp /styrelse
  Våga synliggöra svagheter i gruppen – vilka kompetenser har vi mindre av? Vilka kompetenser kommer vi behöva på sikt?
 • Investera i tiden
  Att rekrytera en nyckelperson tar tid. Planera för att vara tillgänglig under rekryteringsprocessen och förmedla till andra inblandade att sätta av tid för rekryteringen.
 • Stressa inte fram en rekrytering
  Kan du hyra in kompetens så länge? För att undvika förhastade beslut och i värsta fall en felrekrytering kan det vara värt att hyra in en erfaren person så länge. På så sätt får du tid att se över vad det är för kompetens och egenskaper som du verkligen behöver och ta tid på dig att hitta rätt kandidat – utan att verksamheten drabbas.
 • Ha en tydlig målbild
  För att attrahera rätt kandidat och få personen engagerad i jobbet är det viktigt att förmedla en tydlig målbild. Var konkret, transparent och hitta en person som delar din vision.