Hitta motivationen i höst – 5 tips som kickstartar din karriär

Även om vi ännu bjuds på härliga sensommardagar kan vi inte blunda för att hösten snart är här. Sommarsemestern har gått till ända och vi landar sakta men säkert i vardagen igen. För många kan det kännas trögt att återvända till arbetet efter sommarens alla lata dagar. Här har vi laddat upp med våra bästa tips på hur du hittar inspiration och motivation i höst - och kickstartar din karriär.

Mjukstarta

Första tiden på jobbet efter ledighet kan kännas tung, även om du trivs på din arbetsplats. Se därför till att ge dig själv en mjukstart första tiden efter semestern. Boka inte in för många möten och prioritera dina arbetsuppgifter. Fokusera på att gå igenom vad du har missat under semestern istället för att fylla dina dagar med massa måsten. Att tillåta dig själv att arbeta i ett lägre tempo är den bästa starten för en bra höst.

Från höstdepp till höstpepp

Att känna sig trött och nedstämd när höstmörkret börjar falla är tyvärr något som hör vanligheterna till. Bästa botemedlet? Omringa dig av saker som gör dig glad – både på arbetsplatsen och privat. Planera in saker du vet ger dig energi och stäng ute negativa röster. Gör utflykter, boka in lunchdejter med dina kollegor eller varför inte ta en weekend? Att ha något att se fram emot är guld värt i höstmörkret.

Variera din arbetsmiljö  

Arbetslivet blir allt mer flytande och flexibelt. En rapport gjord av TRR är var, hur och när vi arbetar inte längre bundet till plats, tider, titlar eller bransch. Rapporten visar även att coworking är den snabbast växande kontorstrenden i världen just nu. Allt fler företag möjliggör för sina anställda att arbeta utanför kontoret och inom de närmaste åren beräknas det finnas över 30.000 coworking-kontor världen över. 

Att vara förändringsbenägen, snabbrörlig och flexibel är inte bara en växande trend – det är även en uppskattad egenskap på arbetsplatsen. Känner du att du behöver miljöombyte för att fylla på med ny energi till hösten? Arbeta på ett coworking-kontor över dagen, eller varför inte på ett lugnt och mysigt café? Att byta arbetsmiljö då och då gör att vi bryter gamla mönster, samlar nya intryck och blir mer kreativa. 

Hitta ny inspiration och kunskap

För många innebär hösten reflektion över arbetet och nuvarande karriärsituation. Om du känner att du är redo för nya utmaningar i din roll, börja med att fråga dig själv vilka dessa är och prata sedan med din chef om hur kompetensutvecklingen och utvecklingsmöjligheterna ser ut på just din arbetsplats. Vill du istället inhämta ny kunskap utanför jobbet? Inga problem! Idag finns det en mängd olika workshops, kurser, nätverk, webinarium och andra plattformar att gå loss på.

Ett annat hett tips för att hitta inspiration och ladda med ny kunskap är att skaffa en mentor. En mentor är en person som erbjuder dig sin kunskap, tid, nätverk och stöd och som finns där för att diskutera karriärval och möjligheter. Det kan vara en kollega, vän eller annan person i branschen som du inspireras av. Många branscher och arbetsplatser har mentorprogram där de anställda har möjlighet att söka en mentor. Kika runt och se vad som passar just dig – det viktigaste är bara att din mentor hjälper dig att växa och komma vidare i karriären.

Nystart

Även om det kanske inte alltid är så enkelt som det låter, försök se hösten som en positiv nystart. Grubbla inte över det du inte hann göra innan semestern eller på det där du kunde ha gjort bättre – dra ett streck över det gamla och se hösten som en möjlighet att börja om på ny kula. 

Känner du att din karriär är redo för något nytt? Vi har många lediga jobb för dig som söker nya utmaningar inom ekonomi, bank, finans och försäkring. Här hittar du alla våra lediga jobb just nu.