Hitta motivationen i höst – 5 tips som kickstartar din karriär

Mörka dagar, kallare temperaturer och en gråare vardag. För många kan hösten kännas som en enda lång transportsträcka. Men det kan också vara en perfekt period för att ladda upp med inspiration och motivation. Här tipsar vi om hur du maxar din arbetsvardag i höst!

Tillåt dig att mjukstarta vissa dagar

Även om du trivs på din arbetsplats finns det dagar då det kan kännas lite tyngre att gå till jobbet – framför allt under de mörkare månaderna. Se därför till att ge dig själv en mjukstart den typen av dagar. Prioritera dina arbetsuppgifter i lugn och ro över morgonkaffet, fokusera på det som är viktigast och tillåt dig själv att inte vara på social topp. Att börja i ett lägre tempo ger dig bra förutsättningar för att sedan komma tillbaka till din vanliga energinivå.

Från höstdepp till höstpepp

Att känna sig trött och nedstämd när höstmörkret börjar falla är tyvärr något som hör vanligheterna till. Bästa botemedlet? Omringa dig av saker som gör dig glad – både på arbetsplatsen och privat. Planera in saker du vet ger dig energi och stäng ute negativa röster. Gör utflykter, boka in lunchdejter med dina kollegor eller varför inte ta en weekend? Att ha något att se fram emot är guld värt i höstmörkret.

Variera din arbetsmiljö  

Arbetslivet blir allt mer flytande och flexibelt. En rapport gjord av TRR är var, hur och när vi arbetar inte längre bundet till plats, tider, titlar eller bransch. Rapporten visar även att coworking är den snabbast växande kontorstrenden i världen just nu. Allt fler företag möjliggör för sina anställda att arbeta utanför kontoret och inom de närmaste åren beräknas det finnas över 30.000 coworking-kontor världen över. 

Att vara förändringsbenägen, snabbrörlig och flexibel är inte bara en växande trend – det är även en uppskattad egenskap på arbetsplatsen. Känner du att du behöver miljöombyte för att fylla på med ny energi till hösten? Arbeta på ett coworking-kontor över dagen, eller varför inte på ett lugnt och mysigt café? Att byta arbetsmiljö då och då gör att vi bryter gamla mönster, samlar nya intryck och blir mer kreativa. 

Hitta ny inspiration och kunskap

För många innebär hösten reflektion över arbetet och nuvarande karriärsituation. Om du känner att du är redo för nya utmaningar i din roll, börja med att fråga dig själv vilka dessa är och prata sedan med din chef om hur kompetensutvecklingen och utvecklingsmöjligheterna ser ut på just din arbetsplats. Vill du istället inhämta ny kunskap utanför jobbet? Inga problem! Idag finns det en mängd olika workshops, kurser, nätverk, webinarium och andra plattformar att gå loss på.

Skaffa en mentor

Ett annat hett tips för att hitta inspiration och ladda med ny kunskap är att skaffa en mentor. En mentor är en person som erbjuder dig sin kunskap, tid, nätverk och stöd och som finns där för att diskutera karriärval och möjligheter. Det kan vara en kollega, vän eller annan person i branschen som du inspireras av. Många branscher och arbetsplatser har mentorprogram där de anställda har möjlighet att söka en mentor. Kika runt och se vad som passar just dig – det viktigaste är bara att din mentor hjälper dig att växa och komma vidare i karriären.

Nystart

Även om det kanske inte alltid är så enkelt som det låter, försök se hösten som en positiv nystart och som en möjlighet att börja om på ny kula. 

Känner du att din karriär är redo för något nytt? Vi har många lediga jobb för dig som söker nya utmaningar inom ekonomi, bank, finans och försäkring. Här hittar du alla våra lediga jobb just nu.