Headhunting

Vad är en headhunter? Hur går processen till? Amendo har jobbat med headhunting och uppsökande rekryteringar sedan 2001 och har lång erfarenhet av att tillsätta seniora chefer och specialister.

Vad är headhunting?

Headhunting innebär att en rekryterare aktivt söker upp en kandidat med de rätta kvalifikationerna.

Rekryteringsmetoden, som ibland även kallas för search eller executive search, används ofta inom yrken där det kan vara svårt att hitta rätt kompetens enbart genom att annonsera ut tjänsten.

Läs mer om vår tjänst Executive Search

Hur går det till?

En headhunter kontaktar personer som inte själva har sökt ett jobb aktivt. För att hitta rätt kandidater behöver headhuntern leva och andas i kundernas branscher och bygga upp ett stort kontaktnätverk.

Linkedin är inte helt oväntat headhunterns favoritplattform, men Facebook, Twitter och andra sociala medier kan också vara viktiga verktyg.

En headhunter behöver också ha förmågan att låta kompetens styra rekryteringen. Kompetensbaserad rekrytering påverkas inte av ålder, kön eller etnicitet i processen.

Vår rekryteringsprocess startar i en behovsanalys som sammanfattas i en kravprofil. Sedan börjar söket, där vi aktivt letar efter rätt kandidater i våra olika nätverk.

Läs mer om Rekrytering

Om du blir kontaktad av en headhunter

Fråga dig först och främst om du är intresserad av den aktuella tjänsten. Var öppen för nya möjligheter, men fundera noga innan du bestämmer dig.

Skulle du inte vara intresserad just nu, kan det ändå vara bra att hålla kontakten med rekryteraren för att se vad som dyker upp framöver. Var tydlig med vilka dina mål är och vad du ser som ditt nästa karriärsteg.

Så blir du upptäckt

Var aktiv på Linkedin och bygg upp en bra profil. Använd samma sökord i din profil som du tror att headhuntern använder för att hitta någon med din kompetens.

Lägg till relevanta färdigheter och be före detta chefer och kollegor att skriva rekommendationer. Var generös med att göra detsamma men skriv aldrig något du inte kan stå för. Lista eventuella publikationer och ideella uppdrag, det senare ses ofta som en merit. Se förstås även till att hålla din Linkedin uppdaterad. Och glöm inte att registrera ditt CV här hos oss.

Registrera CV

Headhunting av interimschefer

Interim Management är en vanlig lösning när företag snabbt behöver en operativ chef. Det är en tillfällig lösning som passar bra om en nyckelperson försvinner eller när företaget genomför snabba förändringar.

En headhunter med uppdrag att söka efter en interimschef letar efter en kvalificerad konsult som har förmågan att hoppa direkt in i verksamheten. Personen behöver ingen lång startsträcka utan vet vad som ska göras från dag ett.

Läs mer om Interim Management

Vi matchar kompetens med behov

Amendo tillsätter kompetenser på alla nivåer inom ekonomi, bank, finans och försäkring. Idag är vi ett av Sveriges ledande konsult- och rekryteringsföretag i branschen, med över 300 anställda och kontor i fyra städer.

Läs mer om Amendo